hirdetés

Így lehet rákos a kutyád, ha egy másik eb popsiját szimatolja

Hangai Lilla

2023. augusztus 18 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyszerű üdvözlés kutyanyelven, amely egy gyakori és természetes szokás – vagyis a popsiszaglászás – rákos megbetegedéssel is végződhet. Kutyáról kutyára terjed, és nem válogat.

hirdetés

A fertőző rák, ami a Földön csak 3 élőlényt érint, a kutyákat is megtámadja. Transzmissziós venerális daganatnak hívják és élő rákos sejtek átvitelével kerülnek rá az egyedekre. Elsősorban párzással terjed, de az üdvözlés során használatos szaglászással vagy nyalogatással is át tudja adni az egyik kutya a másiknak. Leginkább a nemiszerveket érinti, de az orra és a szájra is hatással lehet. A legújabb tesztek szerint a kanok fogékonyabbak lehetnek rá.

A fertőző rák a kutyák esetében a üdvözlő popsiszaglászással is terjedhet.

A kutyák esetében a fertőző rák a hímeket fokozottan érinti

A transzmissziós venerális daganat története sok tekintetben egyedi. A hipotézis szerint körülbelül 11 000 évvel ezelőtt Dél-Ázsiában egy kutyánál alakult ki a rák ezen formája. Feltehetőleg egyetlen mutáns sejtből, amely aztán szétterjedt a négylábú egész testében. Ahelyett, hogy ezek a rákos sejtek eltűntek volna, amikor a kutya elpusztult, már előtte szexuális tevékenységgel vagy egyszerűen szimatolás útján átadta más ebeknek. Így a betegség képes volt világszerte elterjedni és olyan országokra összpontosulni, ahol sok kutya kóborol szabadon. Sajnos innen egyenes út vezetett a kór nyugati országokban való megjelenéséhez is.

A Cambridge-i Egyetem Állatorvosi Tanszékének, Andrea Strakova által vezetett kutatócsoportja a transzmissziós venerális daganat megjelenését vizsgálta; annak is azt a fajtáját, amely a szájban és orrban jelenik meg. A vizsgálat két külön tanulmányt foglalt magába, amelyeknek az adatait mintegy 100 állatorvos gyűjtötte 59 országból. Ez 1916 igazolt daganatos kutyát tartalmazó adatbankot eredményezett, melyből kiderült, hogy ennek a ráknak a szájban és az orrban való megjelenése 84%-ban a kanokat érintette. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a kanok sokkal fogékonyabbak a szagingerekre, mint a szukák. Ráadásul, az ivaros hímek a nőstények nemi szervének megszaglászásával derítik fel az esélyeiket is.

Ilyen tünetekre kell figyelned

A tünetek milyensége attól függ, hogy mely területen jelenik meg a daganat. Ha a nemi szerveket érinti, akkor az azon lévő szövetek szabálytalan megvastagodása lesz szembetűnő, ha a szájon vagy az orron jelenik, karfiolszerű kinövés figyelhető meg. Ezek általában fekélyesek és vérezhetnek is.

A betegséget nehéz diagnosztizálni citológia vizsgálat nélkül, ám ha az nem jut eredményre, biopsziára is szükség lesz. Az eredményes kezeléshez a tumort teljes mértékben el kell távolítani, majd kemoterápiára és esetleg sugárkezelésre is szükség lehet.

Ne ess kétségbe!

Nem hibáztatunk, ha most gazdiként azonnal arra gondolsz, hogy kedvencedet soha nem engeded más kutyák közé, de kérünk, ne tedd! A nyugati világban a transzmissziós venerális daganat még mindig elég ritka, és a jó hír az, hogy a megfelelő diagnózis után a kezelésre általában kedvezően reagálnak az ebek, többségük felépül. Csupán azért igyekszünk megismertetni az ilyen és ehhez hasonló betegségekkel, hogy mindig nyitott szemmel járj és azonnal fordulj állatorvoshoz, ha bármilyen különös dolgot is észlelsz a kutyádon!

daganat daganatos betegség fertőző betegség fertőző rák kan kutya kutya rák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink