hirdetés

Ilyenkor jelez bajt, ha nem ugat a kutyád

Szénási Szimonetta

2024. május 12 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Többféle oka lehet, ha egy négylábú nagyon csendessé válik, ahogy számos tényező határozza meg azt is, ez mekkora problémát jelent – ha jelent egyáltalán.

hirdetés

Az ugatás kedvenced fontos jelző- és kommunikációs eszköze. Éppen emiatt nem szabad félvállról venni, ha egy kutya nem ugat, vagy csak nagyon ritkán. Vegyük sorra azokat a lehetséges okokat, amik miatt az állat elnémulhat.

A csendnek számos oka lehet / Fotó: Az Én Kutyám

Amikor orvoshoz kell menni

Alapszabály, hogy bármilyen hirtelen történt változás jelzésértékű. Ha amúgy átlagosan ugatós – erre még kitérünk! – kutyád hirtelen kevésbé gyakran hallatja a hangját, olyannyira, hogy az már feltűnő, akkor szólaljon meg a vészcsengőd! Ugyanígy a megváltozott hangmagasság, a rekedtség, illetve bármilyen egyéb furcsa tényező tünet lehet.

Hogy minek a tünete? Például torok- vagy gégegyulladásnak, de a hangszalagok gyulladása vagy sérülése is lehet a baj forrása. Mindegyik esetében gyakori a rekedtség, illetve az, hogy a fájdalom miatt a kutya kevésbé használja a hangját. Amennyiben beteg az eb, úgy más tünetek is társulnak az állapothoz, általában levertség, bágyadtság, láz, étvágytalanság.

Betegség gyanúja esetén menjetek mihamarabb orvoshoz!

A hangszálak megsérülhetnek valamilyen baleset következtében, de a gyakori hányás is okozhat gondot. Meg kell említenünk a légcsőszűkületet is, ami a kis testű kutyák esetében gyakori probléma. Az állapot a légcső gyűrűinek fokozatos összecsúszásával, így a légcső beszűkülésével, végül teljes összeomlásával jár. Ez az állapot pedig végzetes, hiszen az állat nem kap levegőt, és megfullad.

A helyzeten ront a nyakörvviselés, hiszen az eszköz séta közben folyamatosan nyomja az érzékeny területet. Főleg, ha húz a kutya. Utóbbi idővel akkor is problémát fog okozni, ha kedvenced amúgy egészséges; a tartós nyomás sérülést okoz.

A yorkshire terriereknél is gyakori a légcsőszűkület / Fotó: Az Én Kutyám

Mentális háttér

Ha új kedvencet fogadsz magadhoz, időbe telhet, míg az állat megszokja a megváltozott környezetet, és fel tud oldódni benne. Ez igaz mind a kölykökre, mind az idősebb jószágokra.

Ilyenkor megesik, hogy az eb csendesebb. Tehát ha a frissen hozzád került kutya nem ugat, de más tekintetben nem észlelsz problémát, akkor valószínűleg csak türelmesnek kell lenned. Mivel a jövevény minden bizonnyal átesett az első orvosi viziten, mielőtt átlépte az otthonod küszöbét, így ez is megnyugtató tényező.

A kiskutyák kezdetben csendesebbek lehetnek. Ez a csepp drótszőrű tacskó is elég megszeppentnek tűnik / Fotó: Az Én Kutyám

Ugyanakkor a stressz és a félelem nagyon megterhelőek házi kedvenceink számára is. A túl nagy nyomás és a tartós feszültség az esetükben is mentális problémákhoz vezethet. Például szorongáshoz. Aminek egyik jele lehet, ha a kutya nem ugat, vagy nem úgy, ahogy szokott.

Ha felmerül benned a gyanú, hogy társadnak valamilyen mentális vagy lelki gondja lehet, mindenképp beszélj róla az állatorvossal. Ezek ugyanolyan súlyos problémák, mint ha az állat fizikailag lenne beteg! Ráadásul ezek a gondok megágyaznak a betegségeknek; a depresszió ugyanúgy megbetegítheti a kutyát, mint az ebben szenvedő embereket.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Fajtafüggő

Végezetül tudnod kell, hogy egyes kutyafajták csendesebbek. Ha golden vagy labrador retrievered, esetleg mopszod vagy rottweilered, illetve akita inud, francia bulldogod van, akkor valószínűleg ritkábban hallod a hangját.

Jellemzően a rottweilerek sem ugatós kutyák / Fotó: Az Én Kutyám

Ám mint minden, ezen esetben is közrejátszik az eb személyisége, a tartási körülmények, valamint a szocializációja is. Amennyiben pedig valamely fajtán gondolkodsz, úgy ne lepődj meg, ha csendes(ebb) társat kapsz a személyében.

Az említett légcsőösszeomlás nagyon súlyos állapot, és sajnos a hajlam mellett rengeteg esetben a gazda akarva-akaratlanul elkövetett hibái is felgyorsítják az állapotromlást. Kérjük, hogy ide kattintva tájékozódj az állapot felismeréséről, valamint arról, mivel előzheted meg a bajt.

akita inu depresszió francia bulldog gégegyulladás golden retriever kutyasétáltatás labrador retriever légcsőösszeomlás légcsőszűkület mopsz nem ugat a kutya nyakörv rottweiler torokgyulladás ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!