hirdetés

Miért van olyan jó illata a kiskutyáknak és a leheletüknek?

Hangai Lilla

2024. április 7 - Képek: Jacks and Bears Kennel; Getty Images Hungary

Bár sok gazdi számára a felnőtt kedvenc illata is mennyei – kivéve, amikor kiadósan megázik vagy kakiba fetreng a futtatóban –, az tagadhatatlan, hogy a kiskutyák bundájának és leheletének illata egy egészen más univerzum.

hirdetés

A következőkben arról lesz szó, hogy miért olyan kedves számunkra egy kölyökkutya illata, és miért tart olyan rövid ideig ez a kellemesen, édesen aromás korszak.

Az édes lehelet titka

„Illatánál, mit én csodásnak érzek, / Néhány parfümben több az élvezet (And in some perfumes is there more delight / Than in the breath that from my mistress reeks.)” – hangzik Shakespeare 130. szonettje Varró Dániel és Havasi Attila fordításában, amiről egyből azt gondoltuk, igen találó részlet a témához. Fura ugyanis, hogy a kiskutyák leheletének illata önmagában talán nem volna a legkellemesebb, sőt, sokan egyenesen viszolyogva gondolnak arra is, hogy megszaglásszák, mégis magával, a kiskutyával, ezzel a tiszta lénnyel társítva, hozzácsatolva különböző nosztalgikus élményeket, az egyik legfinomabb aromává avanzsál.

Akik rajonganak érte, azok vaníliás, édes, enyhén erjesztett illatként írják le leggyakrabban. Ám vannak olyanok is, akik szerint nagyon hasonlít a frissen kaszált szénához. Az első megállapítással nem is jártunk olyan messze az igazságtól. A leheletük jellegzetes illata ugyanis az anyatej eredménye, amit kizárólagosan vesznek magukhoz az első általában 3-4 hétben. Dr. Chris Brown állatorvos honlapján leírja, hogy: „A nyelőcsövük még nem is fejlődött ki megfelelően. Ennek eredményeként lehetővé téve, hogy a gyomrukból kiáramló gáz egy része a leheletükön keresztül kijusson a nagyvilágba. Igen… Szóval a kölyökkutya leheletének illata valójában csak sok erjesztett anyatej felböfögésének eredménye.

Ez a kellemes buké azonban igen gyorsan el is tűnik. Amikor megkezdődik a hozzátáplálás időszaka, vagyis a kutyusok az anyatejen kívül szilárd táplálékot is elkezdenek fogyasztani, az illat fokozatos halványodásnak indul.

A finom illatért az anyatej a felelős

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Egy kölyökkutya illata

Ha volt már szerencséd igen apró kölyökkel találkozni, akkor valószínűleg a bundáját is megillatoztad. Sokunkra egészen olyan hatással van ez a szag, mint a babák pihe-puha púderillata. A kiskutyák teste is, akárcsak a babáké, úgymond egy tiszta vászon, amire a külvilág még alig volt hatással.

Például nincs a fogaik között ételmaradék, nem fetrengtek bele semmilyen büdös dologba, így nincs por, kosz és egyéb szennyező anyagok a bundájukba ragadva. Ha az alom egészséges, mentesek a parazitafertőzésektől is. Vagyis tulajdonképpen elmondható, hogy elenyésző, vagy nincs is bakteriális szennyeződés a szájukban, az emésztőrendszerükben, a szőrükben és a tappancsaikon. Ahogy a szirupos, tejes lehelet is csak legfeljebb 2 hónapos korukig tart, úgy a bundájuk illata is elkezd megváltozni 3-4 hetes koruk körül, és teljesen eltűnik, mire 8 hetesek lesznek.

Apró berni pásztor /Fotó: Jacks&Bears Kennel

Sajnos ez az élet rendje, azonban helyes fogápolással és rendszeres fürdetéssel megőrizhető valamelyest az állat kellemes szaga. Bár a tejes lehelet valószínűleg nem marad meg, azt fontos tudnod, hogy ha a kutya lehelete büdös, az mindig problémára utal és állatorvosi beavatkozást igényel. Hogy ezt elkerüld, iktasd be a rutinba a rendszeres fogápolást, melyről itt írtunk bővebben.

illat kiskutya kölyökkutya kutya szaga

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!