hirdetés

Szó szerint a halál elől menekült meg az a spániel, akit nyolc alkalommal is visszavittek a menhelyre. Miután gazdisodott, fény derült egy különleges képességére. Azóta az embereket szolgálja.

hirdetés

Asher, a spániel több mint rögös utat járt be, mire jelzőkutyaként révbe ért. A szerencsétlen jószágot ugyanis nyolcszor is visszavitték a menhelyre, mert túlságosan izgága volt. A „kezelhetetlen” ebet végül már el akarták altatni, ám éppen jókor érkezett a megmentője dr. Claire Guest személyében. Röviddel a sorsfordító találkozás után kiderült, hogy Asher nem is olyan „rossz kutya”, mint azt korábban állították róla.

Azonnal látta, hogy különleges kutyával van dolga

Dr. Claire Guest a Medical Detection Dogs nevű jótékonysági szervezet társalapítójakánt kollégáival olyan kutyákkal dolgozik, akik fejlett szaglásuknak köszönhetően képesek kiszagolni különféle betegségeket. Ezzel a speciális képességgel pedig emberéleteket mentenek.

Mikor az orvos először találkozott a spániellel, azonnal látta, hogy egy igen jó képességű jószággal van dolga. Azt is hamar felmérte, hogy a „rosszcsontnak” titulált Asher egyetlen problémája, hogy nem foglalkoztak vele eleget. Tapasztalatainak hála tudta, hogy az ilyen típusú kutyáknak erős motivációra van szükségük a feladatvégzés során. Mindezek fényében elhatározta, hogy örökbefogadja a spánielt, és felméri, bevethető-e mint szagfelismerő és -azonosító kutya.

Hogyan ismerik fel a kutyák a betegségeket?

Ennél a pontnál érdemes egy rövid kitérőt tennünk, hogy röviden ismertessük, miként is dolgoznak a betegségek azonosítását végző kutyák. Nemrégiben Guinness-rekordot is döntött az Egyesült Államokban működő Medical Detection Dogs (MDD) nevű jótékonysági szervezet ötfős csapata, amelynek tagjai összesen 24 betegséget tudtak azonosítani, köztük a cukorbajt, számos szívproblémát, rákos megbetegedéseket, vagy akár az Alzheimer-kórt.

Ezek a négylábúak nyál-, vizelet-, izzadság- illetve leheletminták alapján képesek felismerni ezen problémákat. A cukorbetegség vagy egyéb, ájulással, illetve rohammal járó kórok esetében már percekkel a rosszullét előtt érzékelik az illető megváltozott szagát, és jelzik neki a közelgő bajt. Ezzel pedig adott esetben az életét mentik meg.

Az öt kutyából álló csapat 24-féle betegséget ismert fel szagminta alapján. Ezzel Guinness-rekordot állítottak fel./Kép: YouTube

Ugyanígy nem ritka, hogy egy házi kedvenc jelzi gazdájának, hogy valami nincs rendben vele, majd az orvosi vizsgálatok során kiderül, hogy az illető valóban beteg. Az ezirányú kutatások is ily módon indultak el: a The Lancet nevű orvosi folyóiratban publikáltak szerint egy embert annyira zavart, hogy kutyája folyamatosan érdeklődik a lábán levő egyik anyajegy iránt, hogy végül emiatt ment orvoshoz. A vizsgálat melanómát, azaz bőrrákot állapított meg, a korai felismerésnek hála pedig a doktorok hamar elkezdhették a kezelést.

Ehhez kiváló szaglószervre van szükség, amely a kutyák esetében túlzás nélkül tökélyre lett fejlesztve. Vessük csak össze a mienkkel! Míg egy embernek körülbelül 6 millió szaglóreceptora van, addig egy ebnek 300 millió. Emellett az agyuk szaglásért felelős része – méretarányosan számolva – mintegy negyvenszer nagyobb, mint a miénk, szaglása pontossága pedig a kutatók szerint tíz-, de akár százezerszerese is lehet egy átlagemberének. Beszédes számok!

Traumákkal terhelt múlt

Most pedig térjünk vissza Asher történetére! Ahogy az új gazda elmondta, eleinte nem volt könnyű dolga az ebbel. Kezdetben a munkavégzés helyett elszaladt, és amint próbálták megfogni, rögtön védekezővé vált. Volt, hogy hangosan kiabált is, egyértelműen a félelemtől. Mindezekből dr. Guest arra következtetett, hogy korábban valami traumatizáló történhetett vele.

A képességei is hamar megmutatkoztak

A visszahúzódó viselkedés mellett Asher képességeire is hamar fény derült. Az orvos szakavatott szemének azonnal feltűnt, hogy új kedvence mindent megszállottan megszaglász és -nyalogat. Ebből kiviláglott, hogy nagyon intenzíven érzékeli a dolgokat, ez pedig jó alapot jelentett a további képzéshez. Ahogy a szervezet egy másik munkatársa, Gemma Butlin is megerősítette, Asher egy roppant intelligens kutya, ugyanakkor vannak bizonyos allűrjei. Ilyen a szokatlan ugatása vagy a szőrzete. Mindezek miatt a hölgy viccesen „szuper furcsának” titulálta az okos spánielt – természetesen a legjobb értelemben. Mindezen pozitívumokkal és egyéni jegyekkel indult el a Asher azon az úton, hogy biokereső kutya váljon belőle.

Asher feladatvégzés közben./Kép: Forever Loves Animals

Az egyik legjobb lett

Az eb képzése több mint jól sikerült: tíz esztendős korára Asherből az Egyesült Királyság egyik legjobb felderítőkutyája lett. Tehetsége és munkája hatalmas szerepet játszott annak bizonyításában, hogy a kutyák képesek a betegségek szagról való felismerésére. Ez pedig gyors, pontos és nem invazív diagnosztikai módszert jelent olyan gyilkos kórok esetében, mint a rák, a malária vagy a közelmúltban világjárványt előidéző Covid-19.

A koronavírus-járvány kitörésekor Asher részt vett a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatásában, amelynek célja annak felmérése volt, hogy a kutyák hatékonyan tudnák-e szűrni az embereket a repülőtereken és rendezvényeken a vírusra. A British Medical Journey című folyóiratban pedig további, orvosi felderítőkutyákkal végzett kutatásokat is publikáltak, amelyekben szintén részt vett a spániel.

Az általa végzett munka több ezer életet mentett meg, a jövőben pedig potenciálisan milliókét”

– mutatott rá a büszke gazda.

Nem ő az egyetlen

Sajnos nem Asher az egyetlen, akit ide-oda dobáltak a menhely és a potenciális új otthon között. Nemrég hírt adtunk Ronaldról, akiről már gondozói is azt hitték, örökre náluk marad, tekintve, hogy nem kevesebbszer, mint 14-szer vitték már vissza.

Ronald a legjobb helyre került./Kép: Mirror

Ennek oka a keverék kutya nagy mérete és ehhez párosuló energikus természete lehetett. Pedig egy mentett kutya számára óriási trauma, ha gazdásodás után ismét lemondanak róla.

Szerencsére Ronald története is jó véget ért, egy kétgyermekes család szeretett és megbecsült kedvence lett, akit kicsik és nagyok is azonnal a szívükbe zártak. Esetében is bebizonyosodott, hogy a törődés, és természetesen a nevelés és az állat igényeire való odafigyelés gyümölcsöző, s még a problémásnak vagy „rossznak” titulált kutyák esetében is meghozza az eredményt.

betegség betegség jele cukorbetegség elhagyott kutya Guinness-rekord jelzőkutya menhely mentett kutya örökbefogadás spániel szaglás szaglászás vércukorszint-jelző kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink