hirdetés

Az új koronavírus-fertőzés kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást

László Enikő

2021. november 8 - Forrás: MTI

Az új koronavírussal fertőződött háziállatok esetében is kimutatták brit kutatók, hogy a társállatoknál is felléphet szívizomgyulladás (miocarditis) a Covid-19-ben szenvedő emberekhez hasonlóan.

hirdetés

A Veterinary Record című állatorvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók bemutatták azokat az eseteket, amelyekben legelőször azonosították a SARS-CoV-2 először Nagy-Britanniában megjelent alfa variánsát (B.1.1.7.). Két macskának és egy kutyának lett pozitív a PCR-tesztje. Két másik macskánál és egy kutyánál mutattak ki antitestet vérükben kettő-hat héttel az után, hogy szívbetegséget diagnosztizáltak náluk.

Ezen állatok esetében több gazdánál lépett fel légzőszervi betegség hetekkel az előtt, hogy állatuk beteg lett, vagy pozitív lett a Covid-19-tesztje – olvasható a Phys.Org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Súlyos szívizomgyulladás lépett fel az állatoknál

Minden állatnál fellépett heveny szívbetegség, köztük súlyos szívizomgyulladás. „Tanulmányunk bemutatja a Covid-19 alfa variánsával megfertőződött macskák és kutyák első eseteit. Emellett nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a társállatok is megfertőződhetnek a SARS-Co-V-2 vírussal” – mondta Luca Ferasin állatorvos, a tanulmány vezető szerzője.

„Bemutattuk a súlyos szívrendelleneségek jellemezte atipikus klinikai tüneteket, amely jól ismert komplikáció a Covid-19-ben szenvedő emberek esetében. De háziállatok esetében még soha nem írták le” – tette hozzá.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy háziállatok esetében viszonylag ritka betegség a Covid-19.  Megfigyeléseik szerint a fertőzés emberről terjedhet állatra, nem pedig fordítva.

(Képek: Getty Images Hungary)

koronavírus kutya betegségei kutya koronavírus szívizomgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink