hirdetés

Zsömi, a vércukorszint-jelző golden retriever már többször megmentette gazdája életét: interjú

Beszterczey Judit

2023. március 26 - Képek: Jacsmanik Attila

Zsömi, a segítőkutya és gazdája, Jacsmanik Attila mára szinte celebek lettek, és nem csak a TikTokerek körében. Attila hároméves kora óta egyes típusú cukorbeteg, golden retriever társa pedig jelzőkutya, aki időben „szól”, amikor túl magas vagy éppen túl alacsony Attila vércukorszintje.

hirdetés

Attila és Zsömi hét éve elválaszthatatlan társak. Hét éve érkezett meg a fiatalemberhez az a golden retriever, aki egy speciális vércukorszint-jelző kutya. A most 26 éves Attila a hosszú évek során kutyakiképzővé vált, Európa-szerte hívják, hogy segítsen, és más kutyáknál is kamatoztassa tudását.

@thenexum

So we occupied the mall 🤪❤#diabetesalertdog #helpingdog #alertdog #dog #puppy #dogsoftiktok

♬ Somebody To Love – Basstrologe

– Hogy került hozzád Zsömi annak idején?

– Hároméves koromtól fogva egyes típusú diabétesszel élek, a családom természetesen mindenben támogatott, együtt mértük a cukromat, segítettek az inzulin beadásában. Mivel egészen fiatalon félprofi szinten fociztam, nagyon problémásak voltak az éjszakáim, hiszen a profi sportolóknak éjjel gyakran leesik a cukra. Már tizenéves voltam, amikor édesanyám egyszer értesült arról, hogy Magyarországon is létezik vércukorszint-jelző kutya. Volt egy alom akkoriban, amelyikben jelzőkutyának alkalmas kölykök is voltak. Amikor elmentünk kiválasztani a kiskutyát, egyedül Zsömle volt az, aki nem jött ki a házából, megvárta, amíg a többi kutya körbeszaglászik minket, és csak azután jött ki hozzám. Azóta viszont el sem mozdulunk egymás mellől. Debrecenben Nagy Lajos, az AURA Segítő Kutya Alapítvány elnöke foglalkozik jelzőkutyák kiképzésével is, felvettük vele a kapcsolatot.

A golden retriever nemcsak családi, hanem jelzőkutya is.

– Hogyan segíti Zsömi a mindennapjaidat?

– Rendkívül nyugodt kutya, de amint megérzi, hogy lejjebb vagy éppen feljebb ment a vércukorszintem, akkor puszit ad, és elkezd forogni körülöttem. Többször megtörtént, hogy éjjel álmomból keltett fel, akkor esett le a cukrom. Volt olyan is, hogy az udvarról rohant be hozzám, hogy „baj van”, pedig én a harmadik emeleten voltam. Nincs pontos magyarázata, hogy miért képes megérezni azt, ha változás áll be a vércukorszintemnél. Biztos, hogy érzi a szájszagom, látja, hogy milyen gyorsan artikulálok és veszek levegőt, hogyan formálom a szavakat, mennyire izzadok, és milyen az izomtónusom. Kizárólag rám figyel, és olyan dolgokat vesz észre, amiket sem ember, sem más kutya nem láthatna meg rajtam. Az is lehet, hogy az arcomon lát valamit, ami megváltozik, mielőtt leesik a cukrom. Mindezeket azonban, ha alszom, kevésbé képes megfigyelni, úgyhogy lennie kell itt valami „titoknak” is.

Zsömi kölyökkora óta segíti Attila életét. /Fotó: Jacsmanik Attila

– Korábban számos szabály vonatkozott Zsömire, például idegenek nem simogathatták, hogy más szagokat ne érezzen meg lehetőleg. Most mi a helyzet?

– Mivel Zsömi tökéletesen végzi a dolgát, rengeteg szabályt elengedtünk nála, úgyhogy például bárki megsimogathatja vagy játszhat vele, meg is etetheti. Mindez korábban tilos volt nála mint jelzőkutyánál. Sokszor gyerekekhez is elviszem, és megmutatom nekik ezt a csodakutyát. Erről jut eszembe, előfordult, hogy Zsömi nemcsak nekem jelzett, hanem másnak is. Egyszer egy cukorbeteg gyerek állt velünk együtt a liftben, közelebb volt a kutyához a szája, a teste illata, és Zsömi ugyanúgy jelzett neki, ahogy nekem is szokott. Megkértem az édesanyját, hívjon fel, ha igaza volt a kutyának, és változott az adott pillanatban a gyermeke cukra. Néhány nap múlva csörgött a telefon, és igaza lett Zsöminek: a kisfiúnak éppen leesett a cukra. A közelmúltban történt meg, hogy egy úriemberre ráugrált Zsömi, nagyon furcsán viselkedett, nem fogadott szót. Később kiderült, hogy gerincsérvet mutattak ki a férfinál, azt jelezte a kutya.

Fotó: Jacsmanik Attila

-Hogyan kezdtél el kutyakiképzéssel foglalkozni?

– Annak idején háromnaposan választották ki Zsömit a feladatra. Később TikTok-oldalt készítettem a kutyás életemről, és rengeteg feliratkozónk, követőnk lett. Rengeteg megkeresés érkezett, hogy tudnék-e segíteni nekik. Elvégeztem egy speciális kiképző programot, habilitációs kutyakiképző lettem. Az úgynevezett „német módszert” követem, amely a legszigorúbb és legkomolyabb következetességet igényli. Azonban én nemcsak jelzőkutyákkal foglalkozom, hanem mozgássérülteket segítő kutyákkal is. Jelenleg Németországban vagyok – természetesen Zsömivel együtt – ahol egy trip 12 nevű genetikai betegségben szenvedő kisfiú mellé képzünk ki egy személyi segítőkutyát. A kisfiú rendkívül sokat stresszel és komoly figyelemzavara is van.

@thenexum

Válasz @katalinsipiczki részére Lehetetlen lenne 1 perc alatt elmondani, de majd szépen lassan megmutatjuk a videókban 🥰❤#foryou #dogsoftiktok #dog

♬ Stuck In The Middle – Tai Verdes

Ez a kutya többek között a magabiztosságában és a tájékozódásában fogja segíteni. 2024 júliusában kell levizsgáznia Németországban, természetesen ő is golden retriever. Nem akarom elkiabálni, de szerintem 7-8 hónaposan már mindent tudni fog. Hozzáteszem, a jelzőkutyák kiképzése a leghosszadalmasabb és legdrágább folyamat. Jelenleg is több tucat kutyával foglalkozom, de segítőkutyából évente csak egy-kettőt vállalok el.

– Köztudott, hogy néhány naposan választjátok ki a potenciálisan alkalmas kölyköket, hogy kiből lehet jelzőkutya és kiből nem. Mit lehet egy kiskölykön háromnaposan vizsgálni?

– Megfigyelem a stressztűrést és azt, hogy mennyire kötődik az emberhez. Ezt a két dolgot árulhatom el, a többi titok. Mindenesetre háromnaposan és háromhetesen is látszik már a stressztűrő képessége a kutyának, és az, hogy mennyire szociábilis.

A kutyakiképző főleg golden retrieverekkel dolgozik. /Fotó: Jacsmanik Attila

– Milyen gyakori az, hogy jelzőkutyákat alkalmaznak Magyarországon?

– Sajnos nagyon ritka. Zsömin kívül van még néhány vércukorszint-jelző kutya, és olyan is van, aki előre jelzi a gazdája epilepsziás rohamát, sőt pánikroham-jelző kutya is van már itthon. Úgy érzem, szinte korlátlanok a lehetőségek a jelzőkutyák terén. Mindig azt a példát hozom fel, hogy olyan kutyát is ki tudnék képezni, aki szól, ha a gazdája már túl sokat ül a számítógép előtt.

Hozzá kell tennem, hozzánk, jelzőkutyásokhoz már akkor érkezik mondjuk egy cukorbeteg, ha már mindent kipróbált, orvostól orvosig járt. Az is tény, hogy egy jelzőkutyára sokat kell várni, akár 4-5 évig is a leendő tulajdonosnak, hiszen hosszadalmas és drága a kiképzése, és sokan állnak már a sorban.

– Jól érzem, hogy a kutyakiképzés lett a szenvedélyed?

– Hát…. A szenvedélyem máig is a labdarúgás maradt. A kutyák, a kutyázás az életem, ez vagyok én. Azon szerencsések közé tartozom, akik nem dolgoznak sosem, mert nekem nem munka a kutyával segíteni, egy kutyát kiképezni. Számomra minden nap öröm, hiszen én is így kezdtem, segítséget kértem és kaptam is egy kutyától. Boldog vagyok, hogy más is megtapasztalhatja ezt az érzést, ráadásul az én segítségemmel. Az pedig, hogy Zsömivel élhetem az életem, olyan, mint a hab a tortán, mint egy végigdolgozott nap után egy hatalmas kád fürdő. Minden percét kiélvezem.

golden retriever interjú jelzőkutya segítőkutya vércukorszint-jelző kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink