hirdetés

Kutyája mentette meg az égő házban elájult, különös betegségben szenvedő lány életét

Clerget-Tasi Barbara

2023. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

A fiatal lány váratlanul elájult, ezért nem érzékelte, hogy a ház kigyulladt. Kutyája mentette meg az életét, csak neki köszönheti, hogy nem ragadt az égő épületben.

hirdetés

A 19 éves Melody Chen ritka szívbetegségben és cukorbetegségben, poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómában szenved, ami azzal jár, hogy napjában kilencszer eszméletét veszti, ha nem eszik időben. Pontosan ez történt a tragikus napon is. A lány március 24-én épp rántottát sütött Stoke-on-Trent-i otthonában, amikor besétált a nappalijába az inzulin gyógyszeréért, de összeesett, mielőtt be tudta volna adni magának. Kutyája mentette meg a nagyobb tragédiától.

Képünk illusztráció

A kutyája mentette meg az életét

A főzőlap gyorsan lángra kapott a rajta felejtett ételtől, miközben Melody magatehetetlenül feküdt. Szerencsére Melody németjuhásza, Mia akcióba lendült, amikor meglátta, hogy sűrű, fekete füst borítja be a konyhát. Amikor az egyéves kutyus ájultan találta a gazdáját a kanapén, nyalogatni kezdte Melody fülét és a pulóverét ráncigálta. Ettől szerencsére a lány magához tért, így nemcsak őt, de a lakást is sikerült megmenteni.

Nem lehetek elég hálás a kutyámnak. Bele se akarok gondolni, mi történhetett volna velem, ha nincs ott, hogy felébresszen és figyelmeztessen a bajra.

„Körülbelül 10 órakor lementem a földszintre, hogy tojásrántottát süssek reggelire, és a következő kép már az, hogy Mia a fülemet nyalja, hogy megmentsen a lángoktól” – mondja az állatorvosnak készülő Melody. „Mia folyamatosan ugatott, így tudtam, más baj is van. A konyhába érve láttam, hogy hatalmas lángok csapnak fel a tűzhelyről, amelyek már a mennyezetig érnek; fekete füst gomolygott az egész helyiségben. Szerencsére sikerült időben megfékezni a tüzet, így az nem terjedt tovább” – meséli a szerencsés túlélő.

Képünk illusztráció

 

Mia különleges kiképzést kapott

Melody egy éve vásárolta meg Miát, hogy legyen a segítő kutyája, aki figyelemmel kíséri pulzusát és vércukorszintjét. Mielőtt Mia hozzákerült volna, a lány félt elhagyni a házat is, hiszen mi történik, ha elájul vagy pánikrohamot kap. Most viszont bátran jár-kel a városban, hiszen mindig mellette van az okos és szolgálatra kész kutyája.

Megtanították arra, hogyan használja szaglását, hogy tudja, mikor esik le vagy emelkedik a pulzusom.

„Amióta megkaptam Miát, nem ájultam el, mert mindig „figyelmeztet”, hogy időben üljek le. Arra is kiképezték, hogy mélynyomásos terápiát alkalmazzon rajtam, ahol nyomást gyakorol a testemre, hogy csökkentse a pulzusomat” – meséli Melody.

A kutya mindig piros mellényt visel, amikor szolgálatban van, hogy tudassa másokkal: ő egy segítő kutya. Miát az év segítő kutyája díjra is jelölték az Animal Stars kategóriában, amire a gazdája nagyon büszke.

betegség cukorbetegség életmentés lakástűz munkakutya németjuhász

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink