hirdetés

Videón a 110 kilós török óriás: gazdája eltörpül mellette

Szénási Szimonetta

2023. november 8 - Képek: Getty Images Hungary

A gigantikus kutya hátsó lábaira ágaskodva magasabb, mint 2 méter.

hirdetés

A két esztendős Abu fajtáját tekintve egy malakli, azaz török masztiff, méretét nézve azonban hihetetlen, hogy kutyáról beszélünk: a fiatal jószág már most 114 kilogramm (ami egyenlő egy bébi elefánt súlyával), hátsó lábaira állva pedig kicsivel több, mint 2 méter magas. Elképesztő! Ezekkel a paraméterekkel ő az Egyesült Királyság legnagyobb kutyája.

Elképesztő az étvágya is

Gazdája, Dylan Shaw elárulta, hogy kedvence – aki még növésben van, így előreláthatólag még gyarapodni fog a súlya – minden nap 3 kilogramm húst eszik meg, köztük egy egész csirkét, három makrélát, két tojást, a menüt pedig némi nyers kutyatáp is kiegészíti. Hozzátette, hogy Abu étvágyát kielégíteni igen költséges, naponta körülbelül 5 ezer forintnak megfelelő összeget költ csak erre.

Bár a cím, miszerint ő Anglia legnagyobb kutyája, nem hivatalos, de tekintve, hogy a cím korábbi birtokosa, Balthazar (aki 107 kiló volt, és Abuhoz hasonlóan 2 méter magas) idén augusztusban elhunyt, így ez a titulus rá szállt.

Világviszonylatban is az élvonalban jár: a nemrégiben elhunyt Guinness-rekorder, szintén német dog Zeus, akit a világ legmagasabbjaként tartottak számon, csak centikkel volt magasabb. Így Abu könnyen lehet a jelenlegi legméretesebb óriás. Súlyát tekintve is jó eséllyel pályázik a világ legnagyobb kutyája címre.

Viszonyításképp: 170 centiméter magas gazdája mellett állva annak csípőjéig ér, míg két lábra ágaskodva a férfi fölé magasodik.

Az alábbi videóban láthatod is ezt a gigászi termetet:

A gyerekek szelíd társa

Annak ellenére, hogy a masztiff mérete tekintélyt parancsoló, természete szelíd. Igen jó társa az ötéves Indiának és a négy esztendős Reubennek, akikkel imád összebújni a kanapén.

Gazdája elmondása szerint a házban olyan jól viselkedik, hogy egészen addig észre sem lehet venni, míg az ember meg nem botlik benne. Ám odakint igényli a rendes lemozgatást.

A nyersetetés komoly odafigyelést igényel

Abu napirendjét megismerve érdemes néhány szót ejteni a BARF-ról, azaz a nyersetetésről. Mint nemrég dr. Balatonyi Lilla doktornő is megerősítette a vitaminpótlásról készült cikkünk kapcsán – ami ITT érhető el –, a nyers étrendre való átállás esetén nagyon fontos, hogy a gazda konzultáljon az állatorvossal vagy egy kisállatokra specializálódott dietetikussal.

Ugyanis ebben az esetben nagyon körültekintően kell összeállítani a menüt, nehogy a kutya bármilyen vitaminban, nyomelemben vagy ásványi anyagban hiányt szenvedjen. (A bolti eledelek teljesértékűek, azaz minden szükséges építőelemet tartalmaznak, életkornak, egészségi állapotnak, illetve fajtának megfelelően. Ezért fontos, hogy kedvenced számára mindig neki való tápot vegyél.)

Nyers kosztra csak kellő tájékozottsággal, szakemberi segítséggel szabad átállni!

A nagyság hátránya

Emellett jó tisztában lenned azzal is, hogy a nagytestű kutyák általában rövidebb ideig élnek, mint kisebb méretű fajtársaik. Esetükben gyorsabb az öregedés folyamata, ami az élethosszukra is hatással van. Ez az állatorvosi vizitek szempontjából is fontos, hiszen náluk hamarabb válhat indokolttá a rutinvizsgálatok gyakoribb elvégzése. Valamint az ízületi problémák is jobban fenyegetik őket, így erre is tekintettel kell lenni, és az első intő jeleknél megejteni az orvosi konzultációt.

BARF masztiff nagytestű kutya rekord videó világrekord

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink