hirdetés

Így fejlődnek a kiskutyák a hatodik héten: megkapják az első oltást

Jóvári Krisztina

2020. december 26 - Képek: Jacks and Bears Kennel

Mi történik a kiskutya első 9 hetében, mielőtt még az új gazdihoz kerülne? Sokan nem tudják milyen fejlődési állomásokon megy keresztül egy kölyök, és mekkora tenyésztői munka van ebben a néhány hétben.

hirdetés

Cikksorozatunkban 6 kis szuperhős fejlődését kísérheted végig a születéstől a gazdikhoz kerülésig. Ők a Jacks & Bears kennel legfiatalabb berni pásztor kiskutyái, akik november 10-én látták meg a napvilágot. Már a hatodik hét végére érkeztünk, megmutatjuk tehát, mi történt a legutóbbi beszámolónk óta a kis csapattal.

Játék, játék, játék: ezzel telik a kicsik napjának nagy része. /Fotó: Jacks and Bears

A hatodik hét

A hatodik hétre a kicsik leginkább a plüssmedvékhez hasonlítanak. Hatalmas szőrük van, kerek fejük és gombóc formájuk. A kutyaovit teljesen a saját birodalmuknak tekintik, viszont a kíváncsiságuk is határtalan. Ha nyílik az ajtó, sokszor nehéz úgy bejutni az oviba, hogy ne szaladjon ki egy-két kölyök.

Thor éppen kiesik az alagútból. /Fotó: Jacks and Bears

A zajokra szintén érdeklődve reagálnak, az új hangokra odafigyelnek. Egymással egyre hangosabban játszanak, morognak, ugatnak és harapnak is. Sokszor előfordul, hogy „verekedésbe” torkollik a játék, így próbálgatják a határaikat a kicsik. Ebben az esetben a tenyésztők szétválasztják a verekedőket, akik lenyugszanak ezután.

A tálból evést már teljes mértékben elsajátították a kis szuperhősök. Naponta háromszor kapnak enni, reggel, délben és este. Ilyenkor igyekeznek minél előbb megenni az adagjukat, arra kell csak figyelni, hogy a gyorsan evő kiskutyák ne egyék el lassabb társaiktól a beáztatott kölyöktápot.

Black Panther érdeklődik. /Fotó: Jacks and Bears

Az első oltás

A hatodik héten megkapták a kis szuperhősök az első oltásukat. Ez a parvovírusos fertőzés ellen védi őket, amit majd 1 hónap múlva, tehát 10 hetes korukban meg kell újra ismételni. A parvovírusos fertőzés ürüléken keresztül vagy fertőzött egyeddel való érintkezéssel terjed. Első tünete a láz, majd ezt követik az anyagcserezavarok (véres széklet, hányás). A kiskutya könnyen kiszáradhat, ezért sürgősen állatorvoshoz kell fordulni ilyen esetben. A betegség sokszor halálos kimenetelű a kölyökkutyák számára.

Állatorvosi vizsgálat. /Fotó: Jacks and Bears

A parvovírusos fertőzést egyrészt a megfelelő oltásprogrammal lehet megelőzni, másrészt pedig a megfelelő higiéniás körülményekkel. A tenyésztők emiatt nem is engednek látogatókat a kölykökhöz, később pedig (az oltás után) a gazdijelölteknek biztosítanak papucsot, vagy cipőre húzható zacskót. Mielőtt a kölyköket megsimogatják, megkérik a látogatókat az alapos kézmosásra, akár kézfertőtlenítésre is. Ezek mind a kiskutyák biztonságát szolgálják.

Kajakóma vacsora után: kidőlt a csapat

Állatorvosi vizsgálat

Az oltás alkalmával az állatorvos egyenként megvizsgálja a kölyköket és beadja a mikrochipeket is. A kiskutyák védelmét szolgálja, ha ilyenkor az orvos házhoz jön. Ezáltal nem kell az oltatlan kicsiket a rendelőbe vinni, amivel egy jelentős fertőzésveszély kerülhető el. További fontos szempont, hogy az állatorvos a kiskutyák oltása előtt közvetlenül ne másik pácienstől jöjjön, így teljesen minimalizálható az esetleges betegségek bevitele a kölyökkutyákhoz.

Flash "veszekszik". /Fotó: Jacks and Bears

Mit szóltak a kiskutyák a vizsgálathoz?

A kicsik barátságosan viselkedtek az állatorvossal, aki mindent rendben talált náluk. Megvizsgálta egyenként a kis szuperhősöket, ami többek között a szemek, fogak és a tömegük ellenőrzését jelentette. Beadta mindegyik kiskutyának az oltást és a mikrochipet, valamint megtörtént a regisztrációja is ezeknek a PetVetData rendszerben.

(Képek: Jacks and Bears)

berni pásztor berni pásztor kiskutya Jacks and Bears kennel kiskutya kiskutya fejlődése kiskutya hatodik hét tenyészet tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink