hirdetés

Mit jelent a fehér fogíny kutyáknál? Vérszegény vagy megmérgezték?

László Enikő

2021. szeptember 22

A kutyák fogínye sok mindenről árulkodhat egészségügyi állapotukkal kapcsolatban. Jellegzetes rózsaszín színét a gazdag vérellátás biztosítja. Ha az íny színe fakul, az gyakran problémát jelez.

hirdetés

Egy egészséges eb ínyének színe rózsaszínes árnyalatú, és enyhe nyomásra az adott pontban kifehéredik, majd gyorsan, körülbelül két másodpercen belül visszavált az eredeti színre. Normál állapotban az íny nedves és sima felületű. Amennyiben fakó, száraz vagy furcsa, ragacsos állagú, mindenképp érdemes megmutatni az állatorvosnak, hiszen több problémát is jelezhet. A következőkben sorra vesszük, mik lehetnek ezek.

Vérszegénység, vérveszteség

A vérszegénység a vörösvértestek számának csökkenése. Ezek felelősek az oxigén szállításáért a test szöveteibe. Ha pedig ez nem történik meg, az oxigénhiányt eredményezhet.

Az egyik leggyakoribb ok, amire a gazdi gyanakszik, ha a kutya ínye fehér, a vérszegénység. Ebben az esetben valóban kifehéredik az íny, de a probléma nagy vérveszteség (sérülés) következtében is megjelenhet. Utóbbi esetében természetesen nem a kutya ínyéből jön rá a gazdi, hogy valami nincs rendben. Ha az állatot baleset érte, de külsérelmi nyom nincs rajta, még lehet belső vérzése, ami szintén vérszegénységet okoz. A belső vérzés következtében kutyád akár el is pusztulhat, így mindenképp vidd őt állatorvoshoz!

Baleset következtében a sokkos állapottól szintén fakóvá, fehérré válhat a kutya nyálkahártyája, fogínye.

Főként kölyök vagy idősebb, gyengébb immunrendszerű kutyáknál okozhatnak a bolhák is anémiát, mivel rengeteg vért szívnak ki az állatokból. De vesebetegségek következtében, csontvelő problémák által, illetve vashiányos táplálás mellett is kialakulhat vérszegénység. Tipikus tünete, hogy a kutya liheg, mivel nem jut tüdejébe elég oxigén.

Mérgezés, hiperhidratáció

Vegyszeres mérgezés, illetve hiperhidratáció is felelős lehet a fakó fogínyért. Előbbi esetében a patkányirtó szer okoz leginkább efféle tüneteket, azaz fakó, esetleg porcelánfehér nyálkahártyát. Jellegzetes szimptóma még a letargia, az alacsony testhőmérséklet, a véres hányás, illetve vizelet is. Ha mérgezésre gyanakszol, azonnal keresd fel kutyáddal az állatorvost, hiszen igen hamar nagyon súlyos következményei lehetnek a problémának!

A hiperhidratációt más néven vízmérgezésként emlegetik. Ez főként a nyári hónapokban fordul elő, amikor az eb sok időt tölt a vízben vagy gyakran játszik például a slaggal. Előfordulhat, hogy az állat túl sok vizet nyel, aminek következtében felhígul vére nátrium-koncentrációja, ennek hatására a szervezet pedig fokozza a sejtekben lévő folyadék mennyiségét, ami által azok megduzzadnak. Ez pedig akár agykárosodáshoz is vezethet. A hiperhidratáció leggyakoribb tünete a hányás, letargia, tántorgás, üveges tekintet, de a sápadt fogíny is intő jel lehet. Ezért fontos, hogy ha kedvenced vízben játszik, gyakran tartsatok szüneteket a móka közben.

Ha észrevetted, hogy kutyád ínye, nyálkahártyája fakó, fehéres színű, minél előbb keresd fel vele állatorvosodat, hiszen a jelenség gyakran súlyos problémára utal!

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

betegség betegség tünetei fakó íny fehér íny fogíny kutya vérszegénység tünetei mérgezés vérszegénység vízmérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink