hirdetés

Ezt tedd azonnal, ha a tűzijáték miatt elszökött a kutyád!

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 21 - Képek: Getty Images Hungary

hirdetés

A nagy fény- és hanghatásokkal járó tűzijáték talán az egyik legszörnyűbb tapasztalat egy kutya számára. Rengeteg négylábú szökik el otthonról félelmében, akik közül van, aki már soha nem kerül vissza a gazdájához. És sajnos sokan baleset áldozatai lesznek. Segítünk, mit tegyél, hogy mihamarabb megtaláld kedvencedet.

A chip alapvető fontosságú

Ilyen helyzetben óriási szerencse, hogy kötelező a mikrochip a kutyák számára. Ugyanis ha valaki megtalálja a szökött ebet, egy leolvasó segítségével pillanatok alatt kiderül, ki a gazdája, akit rögtön tudnak értesíteni. Természetesen csak akkor, ha egyrészt az előírás szerint valóban van transzponder az ebben. Másrészt az ott megadott adatok is érvényesek. Emiatt ha megváltozik a címed és/vagy a telefonszámod, azt azonnal jelentsd az állatorvosotoknak. aki frissíti az adataidat a PetVetData nevű rendszerben.

Itt jegyeznénk meg, hogy talált kutya esetében is az első teendő a chipleolvasás. Az ere szolgáló eszköz minden állatorvosnál, a legtöbb állatmentő szervezetnél, illetve az önkormányzatok többségénél is megtalálható. Ezen felül sok gazdának is van, így ilyen helyzetben érdemes segítséget kérni a közösségi oldalakon, a helyi vagy kutyás csoportokban. A tapasztalatok alapján mindig van valaki a közelben, aki el tudja vinni az eszközt.

Értesítsd az állatorvost!

Az első lépés, ha eltűnt a kutyád, hogy értesítsd az állatorvost. Ő az említett adatbázisban ezt rögzíteni tudja, így ha valaki megtalálja a kedvencedet, majd leolvassa a mikrochipet, látni fogja, hogy keresed.

Használd a közösségi médiát!

A helyi és országos csoportok is nagy segítséget jelentenek ilyenkor, hiszen a megosztásoknak hála rengeteg emberhez eljut a keresett kutya képe, valamint a gazda elérhetőségei. Azt is írd le, mikor és honnan tűnt el, és friss fotót használj, amin jól felismerhető az eb. Ha van valamilyen különleges ismertetőjegye, azt is tüntesd fel, illetve mellékelj arról is fényképet.

A papír alapú hirdetmnyeknél ma már sokkal hatékonyabb a közösségi médiában megosztott bejegyzés.

Érdemes külön szólni a helyi és környékbeli állatmentő szervezeteknek is. Van, hogy őket értesítik először, ha valahol magányos kutyát találnak.

Indulj el keresni!

Ha beszéltél az orvossal, és elkezdted online is keresni a kutyádat, akkor a következő teendő, hogy elindulsz a környéketeken, akár többedmagaddal. Lehet, hogy kedvenced félelmében valahova elbújt, így minden olyan helyre nézzetek be, ami menedékül szolgálhatna a számára. A másik lehetőség, hogy nekiiramodott, és már messze jár – számos ilyen történetet ismerünk; volt rá példa, hogy a tűzijáték miatt bepánikolt kutya több száz, sőt több mint ezer kilométert is megtett.

A szökött kutya nem ritkán egy másik településen kerül elő.

A nagyon félős – és ez a helyzet még a különben nyugodt kutyákat is módfelett megrémítheti! – kutyák esetében a szakemberek szerint nem tanácsos idegeneknek túl rámenősen közelíteni vagy megpróbálni megfogni, mert az csak tovább ronthat a helyzeten! Ebben a felfokozott állapotban még az sem ritka, hogy a gazdához sem megy oda a rettegő állat. Ha pedig hirtelen eliszkol, annak könnyen baleset lehet a vége. Emiatt csak türelmesen és körültekintően szabad közelíteni felé.

állatorvos chip elszökött elszökött kutya bejelentése közösségi média mikrochip tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink