hirdetés

Megy a kutyahangok utánzása? Ezen a versenyen bizonyíthatsz!

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 8 - Képek: Getty Images Hungary;  Az Én Kutyám

Tökéletesen leutánozni a kutyák hangját nem is olyan egyszerű, mint gondolnád.

hirdetés

A kutyák kommunikációjának egyik legfontosabb eszköze az ugatás. Gazdiként idővel megtanuljuk felismerni kedvencünk minden kis mordulását, sokan pedig előszeretettel „beszélgetnek” is négylábújukkal – kutyanyelven. Bár tudjuk, hogy ráugatni egy kutyára a legnagyobb badarság a világon. De vajon mennyire ismerjük a kutyahangok jelentését?

A gazdi hangja a legkedvesebb a kutyának / Fotó: Az Én Kutyám

Ki tud a legjobban kutyául?

A Rádió 1-en Balázsék a héten egy érdekes és izgalmas versenyt hirdettek: keresik a legjobb kutyahangutánzót. Hallgasd te is a héten minden reggel a műsort, ahol legtehetségesebb jelentkezők összemérik tudásukat, hogy kiderüljön, ki a legjobb. A lelkes hallgatók mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy övék lehessen a dicsőség, hiszen a győzelem mellé 100 ezer forintos jutalom is jár. Ám a feladat nehezebb, mint azt elsőre gondolnánk, ráadásul a zsűri sem vajszívűen bírálja a jelentkezőket.

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 1 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 1 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

A kutyák különböző hangjait, a morgástól kezdve a csaholásig, ugyanis nem könnyű feladat utánozni. Ami nem is meglepő, hiszen négylábú barátainknak évezredeik voltak arra, hogy tökélyre fejlesszék az ugatás, vonyítás, morgás és nyüszítés művészetét.

A kutyahangok jelentése

Felelős gazdiként fontos feladatunk, hogy megtanuljunk kutyánkkal egy nyelvet beszélni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ugatnunk kell vele, vagy épp tőle kell várnunk, hogy minden szavunkat megértse. (Bár zárójelben megjegyezzük, hogy az ELTE új kutatása bizonyította, hogy az ebek agyában a szóértés során hasonló folyamatok játszódnak le, mint nekünk, embereknek!)

Nagyon fontos, hogy megfelelően kommunikálj kedvenceddel / Fotó: Az Én Kutyám

Négylábú barátaink testbeszédét és különböző vokalizációik jelentését kell megértenünk ahhoz, hogy valóban jó kutyatartók lehessünk. Hiszen a kedvencek sosem ok nélkül ugatnak. Egy, az utcán mindenkire ordibáló eb a nem megfelelő szocializáció hiányából fakadó szorongás vagy akár félelem megtestesítője lehet, egy lakásban vagy kertben magányosan tengődő bundás pedig sok esetben unalmában ugat megállás nélkül.

Ha sikerült megértenünk a kutya hangjelzése mögötti okokat, akkor jöhet a megfelelő reakció – ami lehetőleg ne idegből a „Hallgass!” parancs folyamatos ismétlése legyen. Az elhallgattatás ugyanis csupán tüneti kezelés. Ilyen esetekben mindig a probléma gyökerét kell megtalálni és orvosolni, hogy kedvencünknek a későbbiekben ne is kelljen ugatnia – hacsak nem muszáj.

Ide kattintva olvasd el cikkünket, amelyben szakértő mesélt arról, hogyan érthetjük meg kedvencünket.

Balázsék különböző ugatásfajták kutya ugatás kutyahangok ugatás jelentése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!