hirdetés

Magyar kutatás derített fényt rá, a kutyák felismerik-e a szavakat

Gerhát Petra

2024. április 6 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Az ELTE kutatói megdöbbentő felfedezést tettek: kutyáink még annál is okosabbak, mint hittük, felismerik a szavak jelentését.

hirdetés

Kutyásként meg sem lepődünk azon eredményeken, melyet az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói a napokban tettek közzé, azonban az, hogy ezt immár vizsgálat támasztja alá, mindenképp hangsúlyt ad a ténynek: kutyáink nem csak a hanglejtést, a szavak jelentését is értik, így a beszéd fontos tényező lehet a kutya és gazdája közötti kommunikációban.

A kutyák értik az emberi beszédet

A Current Biology című folyóiratban is megjelent új agyhullámtanulmány szerzői az ELTE szakemberei, Magyari Lilla és munkatársai. Míg korábban a vizsgálatok során több kutatócsoport is megállapította világszerte, hogy a kutyák a parancsok körülményei és a hangsúly alapján tudják, mit kell tenniük, a mostani vizsgálatban 18 kutya agyát vizsgálták, és arra jutottak,  hogy a tárgyakat a neveikkel is képesek kontextustól függetlenül összekötni az ebek.

Az Etológiai Tanszék budapesti laborjában 18 kutyát vizsgáltak egy noninvazív módszerrel: fejükre elektródákat helyeztek, majd az agyban keletkező hullámok mintázatát figyelték meg különféle helyzetekben. Kíváncsiak voltak, vajon felismerik-e pusztán a kimondott szó alapján az egyes tárgyakat a négylábúak.

Nem csak a beszéd, a szavak is jelentéssel bírnak a kutya számára

A tulajdonosok kimondták az adott tárgy nevét, megmutatták a kutyának  (például: „Nézd, a labda!”), és egy másik tárgyat is mutattak nekik. Az EEG-felvételek elemzése után különböző agyi mintázatokat találtak, amikor a kutyák a szónak megfelelő és nem megfelelő tárgyat látták. Ezt a fajta kísérletet évtizedek óta használják embereknél is, a szemantikai feldolgozás vagy a jelentés megértésének bizonyítékaként fogadják el. Jelen vizsgálat során a 18-ból  14 kutyánál észlelték a szemantikai feldolgozást. Andics Attila, a kutatócsoport vezetője elmondta:

Nem számít, mekkora a kutya szókincse, a kutya elméje képes arra, hogy egy szót hallva előhívja a hozzá tartozó mentális reprezentációt. Vagyis úgy tűnik, hogy ez a képesség nemcsak néhány, kivételesen sok tárgyszót ismerő egyedre jellemző, hanem általánosan jelen van a kutyákban.

A tanulmány tanulsága, hogy a kutyák sokkal jobban megértik az emberi hangokat, mint ahogyan eddig képzeltük. A külföldi szakmabeliek is bizakodóak az eredményeket tekintve, mi, kutyatartók pedig örülünk, hogy az, amit eddig is tudtunk – vagy legalábbis sejtettünk –, immár közismert lesz mindenki számára.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

agykutatás eeg vizsgálat elte etológia ELTE kutatás kutya beszédfelismerés labda okos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!