hirdetés

Mit jelent, ha a kutya morog, és mit akar így jelezni? Tévedés, hogy csak agresszióra utal

Tóth Eszter

2022. június 22 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya morgása számára önkifejezési mód, mégis ez egyike azoknak a jeleknek, amelyeket senki sem értelmez könnyen. Mit jelent a kutya morgása?

hirdetés

Az együttélés során a kutya képes megfejteni, mit vár el tőle a gazdája és megérti, melyek azok a határok, amelyeket sosem szabad átlépnie. Ehhez képest az emberek sokszor kissé tehetetlenebbnek tűnnek, amikor megpróbálják megérteni, amit kutyájuk jelezni próbál.

A morgás csak egy a kutyák által használt oly sok kifejezési eszköz közül

Minél nagyobb testű a kutya, annál jobban visszhangzik morgása. Ha ennek értelmezésében még nem vagy jó, akkor ez általában olyan viselkedés, amely aggaszt vagy akár meg is ijeszt téged, illetve azokat, akik nem ismerik még az állatot.

A morgás a hangkifejezések palettájának része (ez magában foglalja az ugatást, sírást, vonyítást is), amelyet a kutya a körülményektől függően használhat. De értelmezésekor figyelembe kell venni a testtartást is. Együttesen ezek olyan kommunikációs eszközök, amelyeket meg kell érteni, ha kutyád igényeit ki szeretnéd elégíteni. Amikor úgy döntesz, hogy örökbe fogadsz egy állatot, kézenfekvőnek tűnik, hogy el kell sajátítanod a vele való kommunikáció alapjait. Ha megérted kedvencedet, megfelelően viselkedhetsz majd környezetében.

Fontosak a morgást kísérő jelek

Ahhoz, hogy megértsd, amit kutyád közölni kíván, figyelembe kell venned testbeszédét is. Ezek a kiegészítő jelek megmutatják, milyen hangulatban van az állat. A füle fejére lapul? Görbíti ajkait? Feláll a szőre? Megfeszíti izmait? Ez a lista nem teljes, de ezeket a jeleket sokszor az agresszióval párosítja az ember tudata. Figyelembe kell venni azt a környezetet is, amelyben a kutya morog. Előfordul, hogy játékhelyzetben teszi ezt, amikor például egy botot tartasz a kezedben, melyet az eb az ellenkező irányba húz. Mi, gazdik tudjuk, hogy ez a játék része, és nincs miért aggódni. Ekkor a kutya valójában csak értékeli a játék pillanatát, és azt jelzi, többet akar.

Ha a kutya jelezni akar

A játékidőn kívül a morgás azt is kifejezheti, hogy a kutya olyan dolgot azonosított, amit még nem ismer. A morgással azt mondja, hogy az adott helyzet nem tetszik neki vagy megijeszti. Fontos megérteni, hogy az a kutya, amelyik morog, nem feltétlen harap! Amikor az eb figyelmeztetni próbál, és morgásával a „vissza”, „hagyj békén”, „ne érj hozzám” megfelelőjét jelzi, akkor magától értetődő lehet, hogy nem vesszük figyelembe a kutya igazi mondanivalóját, hanem rögtön arra koncentrálunk, hogy meg akar harapni. Pedig a morgás meglehetősen jó jel: az eb inkább arra próbál figyelmeztetni, hogy vannak határok, amelyeket nem szabad túllépni, és szeretné az adott, számára kellemetlen helyzetet elkerülni. Ebben az esetben nem szabad büntetni a kutyát morgásért! A büntetés azt jelentené számára, hogy nincs értelme a figyelmeztetésnek, és legközelebb közvetlenül megharaphat.

Szembesülhetsz azzal is, hogy egy kiskutya morog, amikor megközelíted tálját. Egy kölyökkutya esetében ez abból fakadhat, hogy olyan helyzetet élt át, amely eleségversenyt kívánt korábban. Ilyen például, ha egyetlen tálka van egy egész alomhoz. Előfordulhat, hogy egy örökbefogadott kedvenc alultápláltságot tapasztalt, ami arra késztette, hogy mindig megvédje eleségét, félve attól, hogy az elfogyhat. Ha erről van szó, a kutya megnyugtatására adj neki valami pluszt, amikor elhaladsz mellette! Hagyd, hogy mindig egy csendes, átjárás nélküli helyen ehessen!

Teljesen szeretné elkerülni a kontaktust?

Ha kutyád szoros ölelés közben morog, az azért van, mert a jelleme nem készteti őt ilyen típusú érzelmi demonstrációra. Még ha minden kutyafajtának vannak visszatérő jellemvonásai is, minden eb más és más egyéniséggel rendelkezik. És igen, sajnos előfordul, hogy kedvenced egyáltalán nem szereti a simogatást vagy az ölelést!

Ha ezzel a forgatókönyvvel találkozol, tovább kell vizsgálódnod. A kutyus keresi a kapcsolatot? Kér simogatást? Amikor kezed a fejéhez közeledik simogatásért, ő elfordul? Faképnél is hagy téged? Ha ez a viselkedés kedvencedtől nem megszokott, győződj meg arról, hogy kutyád nem szenved-e sérüléstől vagy betegségtől (például ízületi gyulladás)! Ha egy kutya nincs jól, hajlamos elszigetelni magát. Ha viszont egészséges, el kell fogadni jellemét olyannak, amilyen. De legfőképpen azt, hogy nem szereti az érintkezést. Fontos elmagyarázni a gyermeknek is a helyzetet, és megkérni őket, hogy hagyják békén a kutyát. Még ha a szándékuk dicséretes is, az eb nem fogja megérteni a szeretet gesztusait, ezért nem szabad erőltetni a kontaktust!

A múltbéli tapasztalatok is számítanak

A rosszul szocializált vagy a múltban traumát átélt kutya gyanakvó lehet, és félhet az emberektől vagy az emberek bizonyos típusaitól. Ilyen helyzetben ezeket a múltbéli tapasztalatokat felül kell írni. Egyes ebek rendszeresen moroghatnak, hogy megmutassák, nem érdemes velük kekeckedni, mert tapasztalataik szerint így mindig megkapták, amit akarnak. Ez azonban nem lehet negatív hatással otthoni életünkre! Ha úgy tűnik, kedvenced kissé a fejedre nőtt, érdemes szakemberhez fordulni!

Egy kutya soha nem morog ok nélkül

Feltételezhető, hogy a kutya ok nélkül morog, például ha egyedül van, és nincs különösebb interakciója egy személlyel vagy más állattal. Ha ez megtörténik, szólj hozzá egy-egy vigasztaló szót, mintha megértenéd panaszát. A kutya megérti az empátiát és hálás lesz, ha kipanaszkodhatja magát! Ha szeretnéd, tegyél egy kört otthonodban, hogy ellenőrizd, nincs-e behatoló vagy veszély, ez megnyugtatja kedvencedet!

kutya kommunikáció kutya morog kutya viselkedése morgás jelentése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink