hirdetés

Ilyen helyeken fogd rövid pórázra kedvenced: elkerülheted a balesetet és kellemetlenséget

Jóvári Krisztina

2021. július 18

Előfordulhatnak olyan szituációk a mindennapok során, amikor érdemes rövid pórázra fogni a kutyát, hogy ezzel elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket vagy akár a balesetet. Összegyűjtöttünk néhány olyan fontos helyszínt, illetve eseményt, ahol különösen figyelni kell erre.

hirdetés

Váratlan események bárhol történhetnek és nem is lehet őket feltétlenül elkerülni. Azonban nem árt az elővigyázatosság olyan szituációkban, amelyek különös odafigyelést igényelnek kedvencünk épsége érdekében.

Tömegközlekedési eszközök

Az ebek meghatározott feltételek betartása mellett utazhatnak tömegközlekedési eszközökön. A szállítás módja függ a kutya nagyságától. Míg a nagytestű kutyákat inkább pórázon és szájkosárral, a kistestűeket szállítóboxban egyszerűbb magunkkal vinni. Ilyen szituációkban célszerű rövidre fogni a kutya pórázát, hiszen a jármű hirtelen fékezése esetén is meg tudjuk tartani, elkerülve ezzel a sérülést. Ezen kívül ha kedvencünket magunk mellett tartjuk, minimalizáljuk az esélyét, hogy a jármű ajtaja becsípje a kutya lábát, farkát.

Kávézók, kutyabarát éttermek

Szerencsére egyre több a kutyabarát kávézó, üzlet és étterem. A kerthelyiségekbe ugyan szívesebben beengedik a négylábúakat, de már sokszor beltérre is bemehetünk. Nagyon fontos, hogy ezeken a helyeken kulturáltan viselkedjen a négylábú és ne zavarja a személyzetet, a többi vendéget. Egy szocializált és az alapvető vezényszavakat ismerő kutyával mindez nem fog gondot okozni. Azonban akármilyen barátságos is az eb, tartsuk közel magunkhoz és lehetőleg fekve várakozzon.

Szűk járdák, forgalmas útszakaszok

A szűk, útszéli járdákon, kapubejárókban is érdemes elővigyázatosnak lennünk, főleg forgalmas útszakasz esetén. Elég egy rossz pillanat és megtörténik a baleset, ha kedvencünk lelép a járdáról vagy egy autó túl közel megy hozzá. Ilyen helyeken érdemes az úttesttől a lehető legtávolabb sétálni az ebbel a járdán és rövid pórázt fogni.

Idegen kutyával találkozás

Gyakori szituáció, hogy idegen kutyával találkozunk szembe az utcán. Sok közülük nem feltétlenül barátságos szándékkal közelít. Ilyenkor célszerű mindkét gazdának rövid pórázra venni kedvencét és figyelni arra, hogy problémamentesen elhaladjanak egymás mellett. Amennyiben kutyafuttatóban, kutyás parkban találkozunk idegen ebbel (és barátságos szándékú), természetesen hagyhatjuk a kedvencünket játszani, rohanni egy jót vele.

Liftezés esetén

A lift egy érdekes hely több szempontból is: kicsi, ráadásul mozog és több ember is beszállhat. Ezen kívül balesetveszélyes is lehet, ha nem figyelünk az ajtózáródásra és becsípi a kutya valamely testrészét. Kutyával liftezésnél mindig körültekintően kell tehát eljárni, az ajtózáródás előtt megbizonyosodni róla, hogy biztonságosan és stabilan elhelyezkedett az eb.

Gyalogos átkelőkön, úton való átkeléskor

A gyalogos átkelőhelyek előtt már érdemes úgy tanítani kedvencünket, hogy mindig álljon meg vagy üljön le, ne lépjen le engedély nélkül az úttestre. A rövid póráz ebben az esetben is a biztonságát szolgálja, amivel megakadályozzuk a járdáról lelépést, vagy a kitérést az autók közé, ha a forgalommal párhuzamosan haladunk.

(Képek: Getty Images Hungary)

étterem kutya póráz kutyabarát helyek kutyabarát kávézó lift rövid póráz sétáltatás tömegközelekedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink