hirdetés

Így találták meg a kutyák a kolumbiai gyerekeket

Gerhát Petra

2023. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

Negyven napot töltött az őserdőben négy kisgyermek, miután túléltek egy repülőgép-balesetet. Csodával határos megmenekülésük a kolumbiai dzsungelből a kutyák szimatának is köszönhető.

hirdetés

Édesanyjuk is a baleset áldozatai között volt, s a repülőgép utasai közül egyetlen felnőtt sem marad életben, aki segíthette volna őket, így a 13, 9 és 4 éves gyerekeknek egyedül kellett gondoskodniuk alig egy éves testvérükről is az őserdő zord körülményei között. A keresőcsapatok összehangolt munkát végeztek, nem adták fel a szinte lehetetlennek tűnő küldetést – helikopterből kutattak, és a fák között járva kutyák is segítettek a kolumbiai vadonban mozgásban lévő testvérek nyomára jutni.

A veszélyekkel teli kolumbiai dzsungelben a mentést végző kutyáknak sem volt egyszerű dolga

Mit tehet egy kutya a dzsungelben?

A kutyák szaglása ugyan százezerszer jobb az emberénél, egy illatokkal túlzsúfolt erdőségben azonban nekik sem lehetett könnyű dolguk. Szerencsére a négy túlélő folyamatosan elhagyott tárgyai, a kisbaba hátrahagyott használt pelenkái kellő szagmennyiséget szolgáltattak a négylábú segítőknek. Mint azóta kiderült, az egyik keresőkutya a kutatócsapatról leválva már napokkal ezelőtt a nyomukra bukkant és hozzájuk szegődött. Valószínűleg ez is segíthette őket abban, hogy sikerült egy hónapnál is hosszabb ideig életben maradniuk, hiszen az Amazonas esőerdői számtalan olyan, veszélyes vadon élő állatnak adnak otthont, mint például a jaguárok, a pumák, mérges kígyók, pókok és egyéb ragadozók. Ugyan a gyerekek negyven nap után csodával határos módon előkerültek,  Wilsont, a hat éves belga juhászkutyát azonban tegnap már nem találták meg a gyerekek közelében, neki nyoma veszett. Csapata azóta őt is nagy erőkkel keresi Caquetá és Guaviare dzsungelében.

A kolumbiai Remény-hadművelet

A mentőakció ideje alatt 150 katona, 200 önkéntes, valamint egy tíz belga juhászkutyából álló csapat kereste a kicsiket. Több mint 323 négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át. A kutatásban a légierő három helikoptere is részt vett.
A gyermekeket felkutató keresőkutyák speciálisan képzett mentőegységhez tartoztak, úgynevezett mantrailig kiképzést követően vetették be őket. A mantrailing szó szerinti fordításban az emberi nyom követését jelenti, az erre nevelt kutyák képesek az adott emberre jellemző egyedi szagnyomot követi már egyetlen szagminta alapján. Ezek a kis orrok a munka közben minden más szagot ignorálnak, csak a célszemélyre koncentrálnak. A mantrailinges négylábúak képesek városi körülmények között és az erdőkben egyaránt hatékony keresést folytatni.

„A mentőegységek szakemberei szagnyomokat adtak a keresőkutyáknak, ami a siker egyik kulcsa volt, ugyanis az egyik ilyen kutyás csoport fedezte fel azokat a nyomokat, amelyeket követve találtak rá később a gyerekekre.” – számolt be a Daily Mail a kutatásról.

 

A sikeres mentőakciót követően Gustavo Petro kolumbiai elnök több, eddig titkos információt is megosztott a nyilvánossággal. Elmondta azt is, hogy Wilson, a gyerekekhez csapódó kutya már május 18-án eltűnt, s ugyan két nappal később újra látták, nem tudták behívni, elszaladt előlük. Lehet, hogy rövid felbukkanásával igyekezett volna nyomra vezetni a keresőcsapatot? Az, hogy a kutya akkor visszatért a testvérekhez, már biztos, a 13 éves Lesly ugyanis sokat mesélt róla megtalálásukat követően. Most őt keresik.
„A keresés még nem ért véget, senkit nem hagyunk magára. A katonák folytatják a hadműveletet Wilson felkutatására” – jelentette be a Kolumbiai Nemzeti Hadsereg szóvivője.

életmentő kutyák gyerekeket mentő kutyák kutya szaglása munkakutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink