hirdetés

Hogyan segíts kutyádon, ha elvesztette négylábú társát? Az ebeket is hagyni kell gyászolni

László Enikő

2022. március 19 - Képek: Getty Images Hungary

Egy házi kedvenc elvesztése rendkívül megrázó. Ha pedig egy másik négylábú is van a családban, rá is oda kell figyelni, mivel számára is nehéz időszak társa halála.

hirdetés

Ha egyik kedvenced eltávozik, négylábú társa valamennyi vigaszt nyújthat számodra, de ennek árnyoldala, hogy őt is szenvedni látod, hiszen neki is hiányzik a barátja. Neki pedig nem lehet elmagyarázni, pontosan mi is történt.

A kutyák is képesek gyászolni

Egyértelmű, hogy a kutyák gyászolnak egy szerettük elvesztése után, legyen az két- vagy négylábú. Bár kedvenced nem tudja elmesélni neked érzéseit, a gyásznak egyértelmű jelei vannak. Ide tartozik az étvágytalanság, letargia, ha kedvenced látszólag keresi korábban elveszített kutyád, de komolyabb esetben bevizelés, félénkség, idegesség, szorongás és destruktív viselkedés is kialakulhat.

Egy tanulmány azt vizsgálta, milyen viselkedésbeli változások tapasztalhatók a kutyatársukat elvesztett ebeknél. Eszerint az ebek 36%-ának csökkent az étvágya és 11%-uk egyáltalán nem volt hajlandó enni. Sok kutya többet aludt a szokásosnál, míg néhányan álmatlanságban szenvedtek. Egyes ebek máshol aludtak a házon belül, mint korábban, és sokuk jóval ragaszkodóbb, bújósabb lett gazdáival szemben. A kutyák többsége változtatott vokalizációján, egyesek többet vonyítottak, ugattak, míg mások halkabbak lettek. A sok különböző viselkedési mintát értékelő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kutyák 66%-a négy vagy több viselkedésbeli változást mutatott egy házi kedvenc elvesztése után.

Szívfájdító nézni, ahogy kedvenced gyászol, és látszólag nem érti, hová lett egykori jóbarátja. Néhány dologgal azonban enyhítheted fájdalmát.

Jó ötlet egy másik kutya?

Sokak első gondolata, hogy az eb szomorúságát talán egy másik kutya enyhítheti. Míg egyes állatfajoknál (például a tengerimalacoknál) érdemes lehetőleg minél előbb biztosítani egy fajtárs társaságát, a kutyáknak nem feltétlen van erre szükségük. Legalábbis nem azonnal.

Egyrészt egy gazdának sem könnyű rögtön befogadni egy új kedvencet, sokan erre jó ideig nem állnak készen. Ahogyan a gyászoló kutya sem. Egy új négylábú megjelenése rosszul is érintheti, ami által még stresszesebb és visszahúzódóbb lehet. Az új családtagot csak akkor érdemes befogadni, ha az eb már valamelyest túlesett a gyászidőszakon. És akkor is csak úgy, ha előtte már összeismerkedtek, találkoztak semleges terepen. Így te is láthatod, hogy valóban készen áll-e az új jövevény érkezésére, és jól kijönnek-e egymással.

Hogyan segíthetsz gyászoló kedvenceden?

Tölts több időt a kutyáddal

Próbáld elterelni figyelmét kedvenc időtöltéseivel. Menjetek gyakrabban sétálni, játsszatok többet, szervezz számára olyan programokat, amiket tudod, hogy élvez.

Egy kis extra szeretet

Simogasd kedvencedet gyakrabban, bújjatok össze, hogy érezze, te mellette állsz. Gyakran beszélj hozzá, teremts vele sokszor kapcsolatot.

Más ebek társasága

Ha kedvenced vevő rá, vidd minél gyakrabban kutyabarátai társaságába. Fontos, hogy olyan ebekkel legyen, akiket korábban már ismert, és jól kijönnek egymással. Ha látszólag ez rosszul érinti, ne erőltesd. Ugyanez emberekkel is kipróbálható, a közeli rokonok, barátok segíthetnek kedvencednek figyelme elterelésében.

Szórakoztasd

Ha kedvenced magára marad otthon, kösd le figyelmét különböző módszerekkel. Például rejts el a lakás különböző pontjain finomságokat vagy használj fejlesztőjátékokat. Így, amíg egyedül van, addig is van elfoglaltsága.

Erősítsd meg a jó viselkedést, és hagyd figyelmen kívül a nem megfelelőt

Egyes gyászoló kutyák provokáció nélkül hangoskodnak vagy vonyítanak. Bár nehéz megtenni, próbáld figyelmen kívül hagyni az efféle viselkedést. Semmiképp se jutalmazd meg ilyenkor, hiszen ezzel csak megerősíted cselekedeteit. Ha csendben marad, akkor pedig jöhet a finomság! Megpróbálhatod megtörni a hangoskodást úgy is, hogy elvonod a figyelmét. Ha ilyenkor közeledsz hozzá, az pozitív megerősítéseként értelmezhető, ezért inkább próbáld meg magadhoz hívni. Ha megfogadja a parancsodat, dicsérd meg, és tereld el a figyelmét sétával vagy játékkal.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha kutyádnak hosszan tartó nehézségei vannak a gyászidőszakban, kérd ki állatorvosod tanácsát. Amennyiben kedvenced napokig nem hajlandó enni, mindenképp fordulj orvoshoz, hiszen kutyád egészsége a tét. Előfordulhat, hogy ilyenkor a szakember kivizsgálja az ebet, hogy kizárja a betegségeket.

gyász gyászfeldolgozás kutya gyászol kutya halál feldolgozása kutya halála

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink