hirdetés

Ezért simogasd mások kutyáját!

Hangai Lilla

2023. augusztus 18 - Képek: Getty Images Hungary

Azt persze már nagyon régóta tudjuk, hogy szőrös barátaink a mentális és fizikális egészségünkre is kiváló hatással vannak, azonban az újabb tanulmánynak köszönhetően meglepő részletekre derült fény.

hirdetés

Gondolj csak bele, mekkora erőforrás áll rendelkezésünkre, ha már egy rövid, kutyákkal folytatott interakció is óriási változásokat hozhat az életünkbe! Lássuk hát, hogy a kutyasimogatás milyen rendkívüli erővel rendelkezik.

A kutyasimogatás hatásai hosszú távon is mérhetők.

Pá stresszhormonok!

A kutyasimogatás már 5-20 perc után is jelentősen csökkenti a kortizol, vagyis a stresszhormon szintjén az emberi testben még akkor is, ha egy ismeretlen kutyával éljük át ezt az élményt. Ezzel egy időben az oxitocin szintje növekszik, amely hatására jobban érezzük magunkat és a kötődés érzését is megélhetjük. Ráadásul ez egy igazi win-win szituáció, ugyanis a kutatás eredményei arra is a rámutattak, hogy a kutyák is ugyanazt érzik ilyenkor, amikor mi, vagyis az ő oxitocin szintjük is emelkedik a simogatás hatására.

Persze, ha valaki nem kutyás, annak nem szükséges ezt erőltetni. Sok olyan ember van, aki allergia miatt nem szeret a közelükben tartózkodni vagy múltbéli rossz emlékek hatására. Sőt, olyanok is vannak, akik valamilyen oknál fogva egyszerűen csak nem rajong értük. De aki szereti a négylábúakat, annak érdemes kiaknázni a kínálkozó lehetőségeket.

Szerencsére egyre több hiteles adat áll a rendelkezésünkre

Remek érzés, hogy ha kutyás témát boncolgatunk, akkor nem kell egyszerűen az elképzeléseinkre vagy csak a saját tapasztalatinkra hagyatkoznunk, hiszen egyre több olyan tanulmány és teszteredmény is a rendelkezésünkre áll, amit nagy csoportokon végeztek el a hitelesebb eredmények érdekében. Külön büszkeséggel tölt el, hogy a hazai Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszéke abszolút az élen jár ezen a területen.

A simogatás a kutyákra is ugyanolyan pozitív hatással van, mint ránk.

A kutyasimogatás még gondolkodni is segít

Egy kontrollált kísérlet szerint – amiben 8-9 éves iskolás tanulók vettek részt az Egyesült Királyságban – azoknak gyerekeknek, akik heti kétszer kapcsolatba léphettek egy kutyával a tantermükben, csökkent a stresszszintjük és javult a végrehajtó képességük. Ez azért különösen fontos, hiszen ez teszi lehetővé, hogy képesek legyünk egy feladatra koncentrálni, megtervezni majd végig vinni azt és kizárni a zavaró tényezőket. A tesztek szerint már egy hónap után megmutatkozott a változás és az eredmények tartósak is voltak.

Egy Kanadában végzett tanulmány pedig arról számolt be, hogy azoknak a főiskolai hallgatóknak kevésbé voltak stresszes a mindennapja és a honvágyuk sem volt olyan intenzív, akik kapcsolatba léphettek kutyákkal. Akik pedig meg is érinthették ezeket az állatokat, azoknál az eredmények még kiugróbbak voltak.

Erről azonban ne feledkezz meg!

Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy nem kell feltétlenül kutyatartónak lenned ahhoz, hogy élvezed ezeknek az állatoknak a jótékony hatását. A kutyák a jelenben élnek, ahol nem aggódnak amiatt, hogy mi volt tegnap vagy mi lesz holnap. Ha a simogatás kiélvezése mellett igyekszünk ezt a szemlélet is magunkba olvasztani, sokkal könnyebb lesz megbirkózni az élet nehézségeivel.

Néhány dologra azonban ügyelj, ha más kutyáját szeretnéd megsimogatni! Mindig kérdezed meg erről a gazdit; még akkor is, ha a blöki egyértelműen szeretné veled felvenni a kapcsolatot. Ha jóváhagyták a kérésedet, semmi másra ne gondolj, csak élvezd a kapcsolódást a kutyával és persze csak a megfelelő helyeken érj hozzá.

Ha a gazdi nemet mondott, azt is fogadd el! Nem vagyunk egyformák, nem mindenki szereti, ha idegenek tapogatják a kedvencét, de az is lehet, hogy az eb nem viseli ezt jól valamilyen oknál fogva. Ne csüggedj, biztosan találkozol majd olyannal, aki szívesen átengedi kedvencét néhány pillanatra egy jó ügy érdekében.

idegen simogatja a kutyát kutya simogatása simogatás tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink