hirdetés

Mit tehetsz, ha demens a kutyád? Tippek a szakértőtől

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 9 - Képek: Getty Images Hungary

Bár sajnos ismert gyógymód nincs a betegségre, gazdiként sokat segíthetsz a kedvencednek, hogy a lehető legtovább élhessen teljes életet.

hirdetés

A kutyák esetében a demencia egy olyan kognitív zavar, amely az emberi Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket okoz. Pontos oka egyelőre ismeretlen, de a betegség gyakran abból adódik, hogy az öregedési folyamat során olyan fizikai és kémiai változások mennek végbe az állat agyában, amelyek negatívan befolyásolják az eb viselkedését, tájékozódási képességét és egyéb kognitív funkcióit.

Mik a kutya demencia tünetei?

A kutyák demenciájának tünetei széles skálán mozognak, a betegség előrehaladtával az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A demencia klinikai jelei a 11 évesnél idősebb kutyák 50%-ában fordulnak elő, leggyakrabban az alábbiak:

 • tájékozatlanság és zavarodottság (elveszettnek vagy zavarodottnak tűnhet ismerős környezetben);
 • szorongás;
 • korábbi rutinok és korábban megtanult szabályok elfelejtése;
 • nem reagál többé a nevére vagy ismert parancsokra;
 • extrém ingerlékenység;
 • csökkent érdeklődés a játék iránt;
 • céltalan bolyongás;
 • a falat vagy a semmit bámulja;
 • új feladatokat egyre lassabban sajátít el;
 • csökken az étvágya;
 • az alvási ciklusai változnak (éjszakai ébredés és/vagy nappali alvás).
Ha kedvencedet sűrűn kapod azon, hogy a semmibe réved vagy az üres falat bámulja, árulkodó jel lehet.

Hogyan kezelhető a betegség?

Az állatorvossal konzultálva több lehetőség áll rendelkezésedre az étrend módosításától kezdve a gyógyszeres kezelésig. Tóth Kata Mária etológus doktorandusz szerint pedig a vizsgálatok azt is alátámasztották, hogy a folyamatos szellemi stimuláció is rengeteget segíthet az állatnak.

A demenciának megvannak a maga specifikus jelei. Például egy demens állat sokszor nem találja meg a kijáratot egy egészen egyszerű helyzetben, segítség nélkül nem tud kijönni egy asztal alól, ami alá korábban magától bement. Egy előrehaladott demens állapot esetén sokszor olyan helyzetekben is segítségre szorulnak az állatok, amit korábban könnyebben megoldottak. Ahhoz, hogy minél később kerüljenek ilyen állapotba, nagyon fontos a napi szintű stimuláció.

Tudjuk, hogy azok a kutyák, amelyek napi szinten stimulálva vannak – és itt nemcsak a napi sétára gondolok, hanem a mindennapos aktív foglalkozásra, ahol az állatnak gondolkodnia kell; például elrejtett falatot kerestet vele a gazda, vagy trükköket tanulnak –, jobban teljesítenek bizonyos tesztekben. Jobban emlékeznek, melyik cserépbe rejtették el a jutalomfalatot, mint azok a kutyák, akik nem kapnak ilyen jellegű stimulációt.

Meg lehet előzni?

Mivel a pontos kiváltó ok nem ismert, ezért a megelőzésre sincs 100%-osan bevált módszer. A szakértő szerint ugyanakkor a szellemi tréning nemcsak a kezelésben, hanem a betegség kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat.

Azok az állatok, akik egész életükben aktívan élnek, és időskorban is figyel a gazda arra, hogy ez megmaradjon, lassabban fognak öregedni. Természetesen közbeszólhatnak genetikai és egyéb egészségügyi tényezők is, de alapvetően elmondhatjuk, hogy minél többet használja egy kutya az agyát, annál később vagy lassabban kezd el leépülni. Csodákat persze nem lehet tenni, de egy kicsit lassíthatjuk az időskori elbutulást.

Mit tehetsz a kutyádért?

A kutya fizikai és szellemi aktivitása tehát segíthet a demencia késleltetésében. Tedd meg az alábbiakat a kutyádért:

 • Taníts neki új trükköket.
 • Játsszatok olyan játékokat, amelyek tornáztatják az agyát – például jutalomfalat keresése vagy ételrejtvények.
 • Etesd magas minőségű táppal.
 • Gondoskodj róla, hogy rendszeresen mozogjon.
 • Támogasd, hogy új élményeket és új barátokat szerezzen – akár csatlakozzatok kutyás közösségekhez is.
 • Igyekezd elkerülni a kedvenced számára stresszes helyzeteket.

Ebben a cikkben olyan játékokat gyűjtöttünk össze, amelyet bent, a lakásban játszhatsz az ebbel, ebben a cikkben pedig kifejezetten idős kutyák számára ideális játékokat rendeztünk csokorba. Jó szórakozást!

demencia demenciás kutya idős kutya mentális stimuláció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!