hirdetés

Ha erre nem figyelsz, komoly fájdalmat okozhat a kutyádnak

Molnár Enikő

2024. február 10 - Képek: Getty Images Hungary

Már két szobával arrébb is tisztán hallod, hogy kedvenced feléd közlekedik? Akkor sajnos valószínű, hogy kicsit hosszabb a körme, mint amit még egészségesnek nevezhetünk.

hirdetés

Nagyon sokan nem is gondolnak arra, hogy kedvencük körmét viszonylag rendszeresen le kéne vágni. Pedig a kutyák körme is nő, csakúgy, mint a miénk és az ő ápolásukhoz is hozzátartozik a karmok rendben tartása. Főleg, hogy nagyon sok eb elsősorban lakásban él, és maximum akkor kopik magától a karma, amikor lemegy a gazdival sétálni. Ez pedig legtöbb esetben nem elég ahhoz, hogy olyan röviden tartsa a hegyes kis szaruképződményeket, ami még nem okoz komplikációkat. De miért probléma, ha kedvencünk túl hosszú karmokkal járja a világot? Azt már előre eláruljuk, hogy semmi köze nincs az esztétikához.

Miért nehéz egy kutya körmét vágni?

Mielőtt elrettentő példákat hozunk fel, hogy miért nem szabad, hogy kutyánk túl hosszú karmokkal élje mindennapjait, megemlítenénk a helyzet emberi oldalát is. Miért olyan nehéz a gazdiknak, hogy levágják kedvencük karmát? Erre több válasz is van, először kezdjük a körülményekkel. Sokunk nem is tudja, hogy a kutya karmának rendben tartása is az állat ápolásához tartozik. Emiatt nem kezdi el hozzászoktatni kedvencét ahhoz, hogy a mancsához lehessen érni, emellett pedig a kutyák szemében sokszor kínzóeszköznek tűnő körömvágó ollót sem mutatja be az ebnek. Így elérkezünk arra a pontra, hogy a kutya nem is engedi a karomvágást vagy legjobb esetben is nagyon megnehezíti a gazdi dolgát. Így senkinek nem lesz hozzá sok kedve. Ennek tetejében pedig a rossz élmény miatt a gazdi inkább csúsztatja a karomkarbantartást egészen addig, amíg már elkerülhetetlenné válik.

„De mi van akkor, ha megvágom?”

Talán gyakrabban hallunk egy másik magyarázatot, mégpedig, hogy a gazdi attól fél, hogy megsérti kedvencét és fájdalmat okoz neki. Ez sajnos egy valós félelem, főleg, ha nem tűri jól az eb a karomvágást, ha nem iktatunk be rendszeres manikűrt vagy még gyakorlatlan a gazdi. Ennek az az oka, hogy a kutya karmában van egy „élőrésznek” nevezett terület. (Ezt van, aki körömágynak nevezi, vagy csak simán érnek, de ezek általában ugyanarra a területre vonatkoznak, amibe nem ajánlott belevágni.) A nevéből is látszik, hogy ez nem a szokásos szaruképződmény, hanem egy vérrel ellátott, „élő” rész. Ebből adódóan tényleg kellemetlenül érintheti az ebet, ha belevágunk. Ez a gazdinak is ijesztő, nemcsak a kutya reakciója miatt, hanem azért is, mert erősen vérezhet, ha megsérül. Nem annyira, hogy egy egészséges kutyánál jelentős vérveszteséget okozzon, de ahhoz elég lehet, hogy a gazdi elrettenjen kedvence körmének vágásától. A jó hír viszont az, hogy ez a rész visszahúzódik, ha rendszeresen vágjuk az eb karmát (vagy megfelelő mértékben van koptatva).

A teljes történethez viszont az is hozzátartozik, hogy a fekete karmú kutyáknál sokkal nehezebb dolgunk van. A fehér karomnál viszonylag jól látható, hogy megközelítőleg hol ér véget az élőrész és hol kezdődik a „tiszta” szaru. Értelemszerűen ez nem látható a sötét karmú ebeknél, így teljesen jogos a tartózkodása a gazdiknak. Viszont a megoldás ilyenkor nem a kutya karomápolásának elhanyagolása, hanem egy állatorvos vagy egy kutyakozmetikus felkeresése és a helyes módszer elsajátítása. Egyáltalán nem szégyen tanácsot kérni szakemberektől, hiszen ők meg tudják mutatni a megfelelő technikát. Emellett pedig érdemes otthon tartani vérzéscsillapító port, hogyha esetleg mégis belevágnánk az élőrészbe, akkor le tudjuk kezelni a területet.

Még egy karbantartott karomnak is megvan az esélye arra, megrepedjen. Egy túl hosszú karom ennél még sérülékenyebb.

Milyen következményei lehetnek, ha kedvencünk túl hosszú karmokkal éli mindennapjait?

A kutyák körme csakúgy, mint a miénk, folyamatosan nő. A mai kutyákkal ellentétben őseik természetes módon koptatták a karmukat, hiszen az életmódjuk erre lehetőséget adott. Mivel ma már ez nem történik meg, a gazdik felelőssége lett, hogy erre figyeljenek.

Számos problémát okozhat az ápolatlan, hosszúra hagyott karom. A hosszú karmok könnyebben sérülnek, letörhetnek, töredezhetnek, leszakadhatnak, megrepedhetnek vagy felhasadhatnak. Míg vágásnál kontrolláljuk, hogy mennyit veszünk le és hogy hol vágunk bele az eb karmába, a fenti esetekben könnyebben megsérülhet az élőrész is, ami akár el is fertőződhet, ha kezeletlenül marad. Bármelyik kellemetlen vagy kényelmetlen lehet a kutya számára, sőt, akár fájdalmat is okozhat, legrosszabb esetben pedig állatorvosi beavatkozás is szükséges lehet. Ha viszont kedvencünk „szerencsés”, és egyik sem történik meg, akkor a túl hosszú karmok befolyásolhatják a járását. A kényelmetlenség elkerülése végett máshogyan fog lépni, amivel az a baj, hogy így nem a megfelelő helyeket terheli és még több kellemetlenséget okoz. Ez később ízületi problémákhoz is vezethet. Persze ez egy kicsit eltúlzott végkimenetel, de elérkezhet erre a pontra az eb. Sőt, ha teljesen elhanyagolják a karmát és magától sem kopik eleget, akkor elkezdhet visszafele görbülni és a tappancsok felé nőni.

Ha kutyánknak van farkaskarma, akkor arról se feledkezzünk meg, hiszen az is ugyan olyan ütemben nő, mint a többi, csak ez egyáltalán nem kopik. Sajnos ez a kép remek példája egy karom visszagörbülésének.

A karomvágás egy kutya ápolásának fontos része. Ha rendszeresen visszük kozmetikushoz, akkor otthon kevesebb energiát kell fordítani az eb pedikűrjére. Viszont sokan inkább maguk látják el kutyájuk ápolási igényeit, amivel semmi probléma nincs egészen addig, amíg szakszerűségre törekednek és nem maradnak ki a karmok. Egyébként általában havi 1-2 alkalommal javasolják a karmok trimmelését, ám a gyakoriság nagyban függ az eb életmódjától is.

Ha már a kutyák lábainál járunk, érdemes megemlíteni, hogy a mancsuk ápolására is érdemes figyelni. Erről ebben az írásunkban beszélünk részletesebben.

ápolás karomvágás kutya karma vérzik kutya körömápolás kutya körömvágás túl hosszú karmok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink