hirdetés

Border collie és ausztrál juhászkutya: okosak, hűségesek és gyönyörűek

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 29 - Képek: Getty Images Hungary

A két juhászkutya amennyire hasonlít, annyira különbözik.

hirdetés

Fajtákat összehasonlító cikksorozatunk új részében két nagyon dolgos ebet, a border collie-t és az ausztrál juhászkutyát állítjuk párba. A két munkakutya valamelyest kakukktojás, hiszen nem közös ősök, hanem a célirányos tenyésztés következtében lettek ennyire hasonlók. Két külön kontinensen vált szükségessé egy-egy rátermett terelőkutya: az egyik helyen a border collie, a másikon az ausztrál juhászkutya lett az eredmény.

Border collie

Eredetük

Az ausztrál juhászkutya nevével ellentétben nem Ausztráliából, hanem az Egyesült Államokból származik. Bár a fajta ősei valóban a szigetországban éltek, és telepesekkel érkeztek az USA területére az aranyláz idején, az „aussie” végleges megjelenése az államokban történt keresztezéseknek és tenyésztéseknek köszönhető. A fajta mind őrzésre, mind terelésre kiválóan alkalmas, de a rodeók szüneteiben mutatványos ebekként is belopták magukat az emberek szívébe.

A border collie-t az Anglia és Skócia határán élő pásztorok tenyésztették ki, akiknek célja a tökéletes terelőkutya létrehozása volt. A fajta az Egyesült Királyságon kívül sokáig kevésbé volt ismert, a Babe című filmmel azonban egycsapásra népszerűvé vált.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Megjelenésük

Az ausztrál juhászkutya és border collie mindketten közepes méretű juhászkutyák. Az aussie-k nemtől függően 46-58 centiméteres marmagassággal és 18-27 kilogrammos súllyal rendelkeznek. A border collie-k valamivel kisebbek: 48-53 centiméter magasak és 13-20 kilogrammosak.

Ausztrál juhászkutya

A border collie esetében két szőrváltozat létezik, a mérsékelten hosszú és a rövidebb. Az ausztrál juhászkutya szőrzete a hosszabb változatéhoz hasonló, szintén közepesen hosszú. A bunda színének és mintázatának tekintetében is rendkívül nagy a hasonlóság. Mindkét fajta számos színváltozatban érhető el. A border collie esetében a fekete-fehér színváltozat a leggyakoribb.

Lényeges eltérés figyelhető meg a faroknál: az ausztrál juhászkutya sok esetben természetesen csonka farokkal rendelkezik.

Jellemük

Mindkét fajta rendkívüli intelligenciájáról és hatalmas mozgásigényéről ismert. Bár a megfelelő gazdi mellett családi kutyaként is megállják a helyüket, elsősorban munkakutyák. Otthoni társként csak akkor érzik jól magukat, ha egy aktív gazdi mellett megkapják a jóllétükhöz szükséges mennyiségű testmozgást, a különböző kutyás sportokban pedig a mozgás mellett az agyukat is megtornáztathatják.

Az ausztrál juhászkutya és a border collie is igényli a figyelmet, a szeretteikhez hűségesek és ragaszkodók. Egyáltalán nem agresszívek, más ebekkel és a család kisebb tagjaival is barátságosan viselkednek.

ausztrál juhászkutya border collie juhászkutya munkakutya összehasonlítás terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink