hirdetés

A kutya, aki rénszarvasokat terel: ismerd meg a lapp pásztorkutyát

László Enikő

2021. december 25 - Képek: Getty Images Hungary

Habár hazánkban furcsa lehet, Lappföldön, illetve Oroszországban is léteznek kutyák, akik nem marhákat vagy birkákat terelnek, hanem rénszarvasokat. Ismerkedj meg velük!

hirdetés

A lapp pásztorkutya egy közepes méretű finn fajta. Számos színváltozatban előfordul, beleértve a szürkésbarnát, a feketét, gyakran világosabb aljszőrzetet, valamint a fehér vagy barna jegyeket. Az idegenekkel tartózkodó, de szereti a gazdáit. Független, vidám fajta, aki nagyon intelligens és általában vágyik az elismerésre. Nagy energiájú munkakutyaként a terelésen kívül számos más kutyás sportban is jeleskedik. A kemény munka szeretete csodálatos fajtává teszi a versenyeken és a hétköznapi életben egyaránt, persze ha kellőképpen le van fárasztva. Terelő mentalitása miatt fontos a korai szocializáció, és akkor a legboldogabb, ha feladatot kap. Kifejezetten vokális fajta, gyakran ugat munka közben.

A lappok (számik) több száz éve használnak a lapp pásztorokkal azonos típusú kutyákat a rénszarvasok terelésére. A fajta az eredeti tenyésztési cél miatt kapta a „rénszarvaspásztor” becenevet. A fajtajegyzékbe való felvétel az 1950-es években kezdődött. Abban az időben a modern finn lapphund (Lapinkoira) és a lapp pásztorkutya még azonos fajtának számított. Utóbbit 1966. október 12-én különítették el saját fajtájává, mivel megállapították, hogy két különböző rénszarvasterelő fajta létezik. Számos régióban, köztük szülőföldjén, Finnországban a fajta még mindig rénszarvascsordát terel és őriz.

A lapp pásztorkutya legendája

Egy érdekes történet terjedt el arról, hogyan váltak a kutyákból rénszarvasterelők. A legenda szerint Lappföld egyik dombján egy pár kutya ült, akik jókedvűen beszélgettek, miközben az embereket nézték, akik reménytelenül próbálták a rénszarvasokat összegyűjteni. Nem sokkal később, látva az emberek sikertelenségét, az ebek is kedvet kaptak a tereléshez. Rájöttek, hogy ők maguk sokkal ügyesebben elvégzik ezt a feladatot, így vált belőlük önkéntesen rénszarvasterelő. Ezeket a kutyákat Lapinporokoirának nevezték el, hazánkban pedig lapp pásztorkutya néven ismertek. (Forrás: Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak)

Minden spicc őse lenne?

Úgy tartják, hogy ez a fajta olyan régi, hogy minden spicc típusú kutya őse lehet. Olyan ebekből fejlődhetett ki, amelyek Skandinávia északi részein az ősidők óta éltek. A fajta eredete azonban sok vita tárgyát képezi, mivel a lapp pásztorkutya egyértelműen eltér a hagyományos spicc típusú kutyáktól. A kutatók korábban már vizsgálták a d1 mitokondriális DNS-haplocsoport regionális előfordulását. Jelenlétének magas gyakorisága, de alacsony diverzitása egy közelmúltbeli kutya-farkas hibridizációra utal Skandináviában. Úgy vélik, ez egy nőstény farkas-hím kutya hibridizáció eredménye, amely a háziasítás után történt. Ez 480–3000 évvel ezelőtt keletkezett, és minden számi rokon fajtában megtalálható: a finn lapphund, a svéd lapphund, a lapp pásztorkutya, a svéd elkhund, a norvég elkhund és a hällefors elkhund. Az ezekhez a fajtákhoz hozzájáruló anyai farkasszekvenciát Eurázsia-szerte nem találták meg, és a filogenetikai fán lévő águk ugyanabban a szekvenciában gyökerezik, mint a 33 000 éves altáji kutyáé.

A lappföldi rénszarvas-tenyésztéssel kapcsolatos legkorábbi információk a 16. és 17. századból származnak, és a rénszarvasterelő kutyák első említései az 1674-ben megjelent Lapponia című könyvben szerepelnek. Az 1930-as évek végén törekedtek a szervezett tenyésztés elindítására, de ez nem hozott látható eredményeket. A szisztematikus kennelmunka csak az 1950-es években terjedt ki a fajtára.

Veszélyben a lapp pásztorkutya?

Az elmúlt évtizedek történetében két fő veszélyt lehet azonosítani a rénszarvasokat terelő kutyára nézve. Az első a lappföldi háború volt, amelyet a második világháború záró szakaszában vívtak, és elpusztította a lapp pásztorkutyák nagy részét. A második a motoros szánok elterjedése volt a rénszarvastartásban.

A rénszarvaspásztor-kutyák populációjának újjáélesztése csak 1959-ben kezdődött. Mára a rénszarvaspásztorok megtanulták ötvözni a motoros szán és a lapp pásztorkutya legjobb tulajdonságait.

A munkakutya-versenyeken való részvétel jóváhagyása és a fajta jó egészségi állapota növelte a lapp pásztorkutyák népszerűségét, és az elmúlt évtizedben az éves regisztrációs számok is növekedtek. 2018-ban rekordszámú, 337 lapp pásztort tartottak nyilván.

érdekességek lapp pásztorkutya pásztorkutya rénszarvasterelő kutya ritka fajta terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink