hirdetés

Vajon a kutyáknak van ritmusérzékük? A dog dancingben úgy tűnhet, de a szakértőknek más a véleménye

László Enikő

2022. január 14 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a kutyák hallása sokkal jobb, mint az emberé, de vajon a zene ritmusát is ugyanúgy érzékelik, mint mi? Egy dog dancing fellépést nézve azt gondolnánk, igen, de a tudósok egyelőre más állásponton vannak.

hirdetés

Mivel egyes kutyák (például a dog dancingben jártasak) sokkal koordináltabban mozognak ütemre, mint mások, felmerül a kérdés, hogy vajon érzékelik-e a ritmust? Nem titok, hogy hallásuk sokkal jobb, mint az emberé, de tényleg képesek tudatosan ütemre mozogni?

A kutyák ritmusérzékének jelei

Amikor elindítod kedvenc dalodat, négylábú társad boldognak tűnhet, ami arra utal, hogy egyformán élvezheti a zenét és annak ütemét. De vajon tényleg képes erre?

Úgy tűnik, hogy a kutyák pozitívabban reagálnak a gyorsabb ritmusú dalokra. Sokszor lelkesen csatlakoznak, ha gazdájuk táncra perdül a nappali közepén. Izgatottak lesznek attól, hogy valami különös, vidám dolog történik, és még úgy is tűnhet, hogy a farkuk eltalálja az ütemet. Ez pedig arra utalhat, hogy az ebek el tudják kapni a dal ritmusát. A tanulmányok azonban azt sugallják, hogy a kutyák egyszerűen csak reagálnak az emberek cselekedeteire.

Ha kutyád a zenére reagál, és ritmusra csóválja a farkát, jó eséllyel inkább az általad küldött jelzésekre válaszol, mint a dalra.

Táncoló kutyák

A YouTube tele van olyan kutyákkal, akiknek úgy tűnik, hogy van ritmusérzékük. Különösen igaz ez a dog dancingező kedvencekre. De ezek általában tanult reakciók. Az oktató vagy gazda fel-le mozgathatja a kezét (akár a képernyőn kívül), és az engedelmes kutyát ezáltal egy bizonyos mozgásra biztatja. A bemutatott kiváló alakításért pedig finom jutalmat várhat. Tehát nem a zenére reagál, sokkal inkább az ember utasításaira, méghozzá igen pontosan.

Kriz Orsolya és Josephine ötszörös dog dancing magyar bajnokok:

A tudomány álláspontja

A kutyák hallása jóval érzékenyebb, mint az emberé. Magasabb frekvencián is hallanak, hallásérzékenységük pedig 40 Hz és 65 000 Hz között van (összehasonlítva az ember 20 és 20 000 Hz közötti hallási képességével). Ha a hangmagasságról van szó, az emberek körülbelül 1/3-át hallják annak, amit egy kutya. Emiatt az ebek gyakran olyan hangokra reagálnak, amelyeket az emberek nem is érzékelnek.

Annak megállapítására, hogy egy állat képes-e tartani az ütemet, a tudósok tempóváltásokkal ismertették meg őket, és megmérték a reakcióikat. Meglepően kevés állat tud még egy alapritmust is tartani. A tanulmányok szerint csak azok az állatok tanulnak énekhangot, amelyek képesek hallani a ritmust. Ide tartoznak az emberek, bizonyos madarak és cetfélék (bálnák, delfinek).

Korábban már sikerült kutatóknak bonobókat rávenniük dobolásra.
De ha valóban rendelkeznek azzal a természetes képességgel, hogy mozdulataikat ütemhez igazítsák – mondja Aniruddh Patel, a Tufts Egyetem pszichológusa –, akkor a bonobóknak képesnek kell lenniük tempót váltani anélkül, hogy látnák, ahogy az ember is ezt teszi. Ez eddig nem fordult elő főemlősöknél, legyen szó bonobókról, csimpánzokról vagy más majmokról. Darwinnal ellentétben Patel úgy véli, hogy az új és változó ütemek nyomonkövetésének képessége csak bizonyos, összetett hangtanulású fajok esetében fordul elő – madarak, cetek, elefántok, denevérek. „A dog dancing lehet, hogy YouTube-szenzáció, de ez nem bizonyítja, hogy a kutyák érzik a ritmust” – mondja.

dog dancing kutatás kutya hallása kutya zenét hallgat ritmusérzék zene

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink