hirdetés

Elkészült az első kutyák számára írt karácsonyi zene

Hangai Lilla

2023. december 24 - Képek: Az Én Kutyám

Minden évben meghallgatni ugyanazokat a karácsonyi zenéket valaki számára elhozza az ünnepi hangulatot, más számára felér a fül felszúrásával. Ebben az örömben vagy szenvedésben ezentúl nemcsak az emberek, de a kutyák is osztozhatnak. Elkészült ugyanis az első, kifejezetten az ebek számára készült karácsonyi zene.

hirdetés

A tapasztalatok alapján a négylábúakból intenzív reakciókat vált ki a mű. Lássuk hát, hogy milyen is pontosan az a bizonyos kutyáknak készült karácsonyi zene.

Mancsokat fel, induljon a tánc!

Karácsonyi zene kutyáknak: tudományos alapon

A Raise the Woof című dalocska tudományos kutatások alapján készült, valamint kutyaviselkedés-szakértőt is bevont a folyamatba a Tails.com nevű cég, akik kutyaeledeleket forgalmaznak. Elárulták azt is, hogy a fókuszcsoportjuk 25 kutyából állt, akiknek több mint 500 különböző hangot játszottak le. Ezek közül azokat válogatták be a dalba, amelyek a legpozitívabb reakciókat váltották ki belőlük.

A reggae alapon különböző csilingelések, sípolások, ugatások és dicsérő, kutyák számára kedves szavak hangzanak el. Ha teljesen őszinték akarunk lenni, számunkra nem túl karácsonyi az összhatás. Alapvetően azonban ezek a magas frekvencián megszólaló dallamok az emberi fül számára sem kellemetlenek. Legalábbis szerintünk.

A dalban elhangzó szavak és mondatok, például a „jó fiú” vagy a „jó kislány” és a „Szeretnél sétálni?” már önmagában is vonzó lehet egy kutya számára. Értelmi képességük körülbelül egy 2 éves gyerek szintjén van, egy átlagos kutya közel száz szót ismer fel és ért meg. Szuper lenne már csak a teszt kedvéért is, ha létezne egy magyar nyelvű verzió is, hogy lássuk, a hazai ebekre milyen hatással lenne a teljes élmény.

A kutyák számára készült karácsonyi zene, a Raise the Woof:

Egy jó ügy érdekében

A felvételt Londonban rögzítették a Beatles által híressé tett Abbey Road stúdióban. A felvételt limitált példányszámban megvásárolhatta bárki, a bevételből befolyt összeget pedig a Dudes & Dogs nevű szervezetnek adományozták, akiknek küldetésük, hogy felhívják a figyelmet a férfiak mentális egészségére.

„Az éberség, a hangok forrásának felismerése, a fej billentése vagy a fülek mozgatása a jobb hallás érdekében, valamint a farok csóválása mind arra utaló jelek voltak, a kutyák élvezték a dalt.” – állt a cég sajtóközleményében. Ezt a YouTube videó alatt a kommentek is megerősítik. A legtöbb gazdi úgy nyilatkozott, hogy egyértelműen tetszett kedvencének a szám, amit a hangjával és testbeszédével is kifejezett.

Tudtad?

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kutyáknak is van preferált stílusuk a zenében. Erről bővebben itt olvashatsz.

karácsony karácsony kutyával kutya karácsony kutya zeneszám kutya zenét hallgat zene

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!