hirdetés

Ilyen zene nyugtatja meg legjobban a kutyákat

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 16 - Képek: Getty Images Hungary

A cute dog plays the piano. Cavalier King Charles Spaniel breed, black and tan.

A te kedvenced is néha vonyítással csatlakozik egy-egy dalhoz a rádióban? Ne aggódj, nem a következő tehetségkutatóra készül – a génjeiben van a dalolás.

hirdetés

Vajon miért énekel sok kutya, és a zene ugyanolyan hatással van kedvenceinkre mint ránk? Lehet egy kutyusnak kedvenc zenéje vagy zenei stílusa?

Honnan ered a kutya „ének”?

Az egyik oka a kutyák vonyításának felmenőik, a farkasok viselkedésében keresendő. A vadonban a farkasok a mai napig vonyítással kommunikálnak egymással. A dallamos hangadás segítségével tudatják egymással a pozíciójukat, és így igyekeznek távol tartani a betolakodókat a territóriumukról. Emellett a falka összehívására és az összetartozás erősítésére is használják. Ezért történik a kertes házas övezetekben, hogy ha egy kutya elkezd vonyítani, a többi is csatlakozik. Sokszor nem is tudják, tulajdonképpen miért üvöltenek, de csinálják, mert a génjeikben van, mert érzik, hogy kell.

Kutatásokból arra is fény derült, hogy a kutyafélék képesek érzékelni a különböző hangmagasságokat. Például a farkasok a közös vonyítás során mind különböző hangmagasságban „énekelnek”. A kutyák szintén képesek a hangmagasságok és hangszínek között különbséget tenni. Ráadásul a kedvencek az emberi fül által érzékelhető hangterjedelemnél jóval szélesebb spektrumban hallanak, így még az is előfordulhat, hogy olyasmi miatt állnak neki vonyítani, amit mi nem is hallunk. Ha pedig csatlakoznak a többiekhez, szándékosan olyan, a többiek által még nem használt hangmagasságon kezdik a vonyítást, amellyel meg tudják magukat különböztetni.

A kutyáknak is van zenei ízlésük?

Egyesek szerint egy kutya akkor vonyít zene hallatán, ha irritálja őt a hang. Ez azonban nem minden esetben van így, hiszen ha utálná, inkább arrébb menne vagy egyéb, a stressz jeleit mutató viselkedést tanúsítana. Sok kedvenc azonban bizonyos zenék hallatán azonnal dalra fakad; ennek hátterében pedig úgy tűnik egy, az emberekhez nagyon hasonló tulajdonság áll.

A zene a kutya számára is lehet élvezet

Deborah Wells, a belfasti Queens Egyetem pszichológusa azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kutatásainak segítségével kiderítse, vajon az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is vannak-e zenei preferenciái. A vizsgálatokhoz menhelyi ebek segítségét kérte; különféle zenét játszott le az állatoknak, és figyelte, hogyan reagálnak az egyes stílusokra. Olyan ismert előadók dalait választotta, mint Bob Marley, a Metallica vagy Britney Spears, illetve klasszikus darabokat is lejátszott, mint a Négy évszak vagy az Örömóda.

A popzene nem keltett észrevehető hatást; a kutyák bár érzékelték, hogy valami szól, de nem adtak különösebb reakciót. A heavy metal hatására azonban teljes lett a zűrzavar: az ebek rendkívül izgatottak lettek ugatni kezdtek. Ezt követően a klasszikus zene hatására pedig abbahagyták a hangadást, megnyugodtak, és letelepedtek pihenni.

Bebizonyosodott tehát, hogy az emberekhez hasonlóan a zene a kutyák hangulatát is befolyásolhatja. A klasszikus zene például segíthet csökkenteni a stressz szintjét (kivéve, ha a kutya operaénekesi babérokra szeretne törni), míg a keményebb zene feszültséget okozhat.

Közös lejátszási lista

Ha a te kutyád is szereti a zenét, érdemes kikísérletezni, hogy mely stílusokat és dalokat preferálja. Emellett pedig segíthet, ha azt is megfigyeled, hogy melyik dal milyen reakciót vált ki belőle. Ha akad olyan dallam, amely hatására ő is elkezd vonyítani és izgatottá válik, akkor érdemes ezt olyankor betenni neki, amikor például a kutyajátszótérre mentek. Amikor pedig kell, hogy lenyugodjon, legyen néhány olyan szerzemény a tarsolyodban, amivel segíthetsz csitítani őt.

Vagy csak egyszerűen egy hosszabb autóút alkalmával együtt énekelhetitek a kedvenc dalaitokat, mint az alábbi videóban látható kutyus. Az első hangnál tudta, hogy az ő dala következik.

@chloeflower #music has no boundaries #whitneyhouston #dogsofttiktok #funnydogs Credit unknown, pls tag the mama! #doglover ♬ original sound – Chloe Flower

Irány a színpad

Az igazán tehetséges ebek még a színpadon is megállják a helyüket. Korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy kutyák közreműködésével adtak elő egy komolyzenei koncertet. Bizonyára nem volt egyszerű feladat a kutyusok számára. Itt meg is nézheted az erről készült felvételt.

hangfelismerés kutya vonyítás kutya zenét hallgat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!