hirdetés

Énekével hódította meg új gazdija szívét a mentett kutyus (video)

Molnár Enikő

2023. augusztus 3 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák gyakori ugatása, illetve vonyítása sokakat bosszant, főleg, ha olyan környezetben élnek, ahol emiatt konfliktusba kerülhetnek. Hiszen nem lehet elvárni a szomszédoktól, hogy tolerálják a folyamatos zajt, és nem mellesleg a túlzott, egész napos csaholás nem is normális viselkedés. De egy-egy vakkantás vagy éneklő vonyítás még elviselhető, sőt, bizonyos esetekben aranyos is.

hirdetés

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb kutya ugat, hiszen ez egy kommunikációs eszköz számukra, akkor is, ha nem értjük, hogy éppen mit mondanak vele. Hangot adnak a nemtetszésüknek, annak, ha fenyegetést észlelnek, sőt, néha még játék közben is kicsúszik egy-két vakkantás. A vonyítás már egy kicsit más kategória, ritkábban is lehet hallani, egyes fajták nem is hajlamosak rá. De kétségtelen, hogy ösztönről beszélünk , ha egy kutya vonyít vagy ugat, így nem elvárható egyiküktől sem, hogy soha ne hangoztassák a véleményüket. Viszont vannak notórius énekesek, mint a huskyk, akik gyakran kicsit túlzásba esnek, és híresek (vagy hírhedtek) a hangjukról. Gyakran a gazdik nem is tudják, hogy mire vállalkoztak. Operaénekesünk éppenséggel nem egy husky, de kétségkívül tehetséges.

Sweeney, az operaénekes

Vannak ebek, akik a szirénára vonyítanak, mások zenére énekelnek. Sweeney az utóbbi csoportba tartozik. Ez a kedves, egy éves kutya rövid élete alatt sok mindenen keresztülment. Volt parvo vírusos, kokcidiózisos (egysejtű parazita okozta megbetegedés), könyökműtéten esett át… De ezek nem állították meg abban, hogy vidám és játékos legyen sőt, még egy esküvőn is részt vett. Már csak egy gazdi kellett, aki megadja neki a törődést, amit érdemel. A videó, ami bemutatja a tehetségét, a kutyus örökbefogadásának elősegítése érdekében készült, nem kis sikerrel. Több, mint 400 000 lájkot kapott az előadása Instagramon, és az örökbefogadása már folyamatban van, így a kampány célba ért. A felvételen a fejét úgy mozgatja, mintha bólogatna a zene ritmusára, és valamennyire még követi is a dallamot, született előadó.

A vonyítás háttere

Sweeney nem az egyedüli énekes. A zenére vagy szirénára való vonyításra sokan azt hiszik, hogy azért teszi az eb, mert bántja a fülét az éles hang. Hiszen gyakran nekünk is kellemetlen a frekvencia, bele se tudunk gondolni, hogy akkor a kutyák mit érzékelhetnek. De ha megfigyeljük ezeket a jeleneteket, a legtöbb kutyán látszik, hogy nincs diszkomfort érzete, a testével magabiztosságot sugároz. Nincs hátracsapott fül, nincs behúzott farok vagy bujkálás… Ebből észrevehetjük, hogy nem jelent számára problémát a hang, hanem a vonyítás hátterében valami egészen más áll, mégpedig az ösztönök.

Ha a kutya vonyít, az épp olyan ösztönös, mint az ugatás

Az ösztönök még évezredek háziasítása után sem tűntek el a kutyákból. Igen, már kevéssé hasonlítanak az őseikhez bizonyos szempontból, de vannak dolgok, amikben nem hazudtolják meg a származásukat. Az egyik ilyen a vonyítás. A farkasok kommunikációra használják a vonyítást, illetve a tájékozódás segítésére, így jelzik a helyzetüket társaik felé. Ha éppen nem helyzetjelentés történik, akkor a közös vonyítást csapatépítésre használják. Ezekkel az információkkal felszerelkezve könnyen összefüggésbe lehet hozni a kutyák vonyítását a farkasokéval. Ha éppen szirénát hall kedvencünk, lehet, hogy egy fajtársára emlékezteti a frekvencia, és az énekével csupán hollétét jelzi, kommunikál a hang forrásával. Ezért lehetőleg ne haragudjunk rá, hiszen belé van kódolva a viselkedés, éppúgy, mint az ugatás. Viszont nem kell a végletekig tűrni a hangoskodást, és ebben a cikkünkben mutatunk pár módszert arra, hogy hogyan lehet leszoktatni róla kedvencünket.

éneklő kutya farkas és kutya kutya ugatás kutya vonyítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!