hirdetés

Betiltották az ugatást ebben a kutyafuttatóban

Szénási Szimonetta

2023. június 6 - Képek: Getty Images Hungary

Abszurdan hangzik, pedig a gazdákat komoly bírság sújthatja, ha kedvencük megszegik az előírást.

hirdetés

Néhány montreali kutyatulajdonos a közelmúltban döbbenten értesült arról, hogy a Saint-Leonard kerületben található kutyafuttató területén tiltott a kutyáknak az ugatás. A meghökkentő szabályról a CTV News Montreal is beszámolt, s mint írják, komoly pénzbírságot kaphat, aki nem fékezi meg négylábúját.

A kutyapark bejáratán tábla jelzi, hogy tiltott a ugatás.

Több százezres büntetés

Egészen pontosan 500 és 2000 kanadai dollár közötti összeggel bírságolhatják a szabálysértőket, pontosabban azok tulajdonosait, ami körülbelül 127-510 ezer forint. Erről a park kapujára kihelyezett tábla értesíti az odalátogatókat, ahogy azt is hangsúlyozza, hogy az ugatás mellett a nyüszítés, valamint a vonyítás is tiltva vannak.

A tábla új, a törvény nem

Mint a városrész szóvivője, Anne-Émilie Thibault megerősítette a sajtónak, a tábla valóban frissen került ki a kutyafuttató bejáratára, ám a törvény, amire figyelmeztet, nem újkeletű. Mint elmondta, a kiírás a háziállatok ellenőrzéséről szóló helyi szabályzatára hivatkozik. Thibault rámutatott, hogy a figyelmeztetés célja az volt, hogy csökkentsék a kutyapark szomszédságában élők kellemetlenségeit, amit a kutyaugatás jelent. Magyarán, hogy ne zavarja őket az állatok zajongása.

Továbbá közölte, hogy a városvezetés más intézkedéseken is dolgozik a kutyaparkkal kapcsolatban. Többek között egy új kerítés vagy sövény felállítását tervezik, ami amellett, hogy zajfogóként funkcionálna, a belátást is megakadályozná.

A gazdák egyáltalán nem tartják betarthatónak a törvényt.

A gazdák érthetetlennek tartják a történteket

Míg az utóbb vázolt terveket a megkérdezett kutyatartók hasznosnak tartják, az ugatás betiltását érthető okokból nehezményezik.

Ez túl sok, ez tényleg túl sok. Tudom, hogy az emberek megijesztése a cél, de ez nem igazságos

– nyilatkozta Melanie Richer kutyatulajdonos, hozzátéve, hogy így egyáltalán nem lesz élvezetes a hely látogatása. Mint elmondta, nem lehet úgy szórakozni, hogy közben folyamatosan azt lesi, akar-e ugatni a kutyája.

Az első reakcióm az volt, hogy mi? Elég ironikus, hogy meg kellene tiltani a kutyáinknak az ugatást. Ez a kommunikációjuk módja, és vannak olyan esetek, amikor nyilvánvalóan ugatni fognak

– véleményezte a helyzetet Tammy Pieters, egy másik gazda. A tapasztalatai szerint a szóban forgó parkba járó kutyások nagyon felelősségteljesek, és ha bármelyikük azt hallja, hogy egy jószág 10 másodpercnél tovább ugat, azonnal odamegy megnézni, történt-e valami baj.

Máshol nem vált be

Márciusban Torontóban is kikerültek hasonló tilalmi táblák, ám a közfelháborodás hatására hamar eltávolították őket.

gazda és kutya jog kutya ugat kutyafuttató kutyapark szabály törvény ugat ugatás új törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink