hirdetés

Miért fordítják a kutyák oldalra a fejüket? Magyar kutatók is megválaszolták a kérdést

László Enikő

2021. november 11

Keveset tudunk arról, hogy pontosan miért fordítják gyakran oldalra a kutyák a fejüket. Éppen ezért kezdték el magyar kutatók is vizsgálni a kérdést.

hirdetés

A kutyák fejforgatása szívet melengető látvány, de nem sokat tudunk valódi céljáról. A kutyáknak élesebb a hallása, mint az embereknek, és képesek érzékelni a tőlünk érkező frekvenciákat és hangokat. De nekünk egy szempontból van előnyünk az ebekkel szemben: egy átlagos hallású ember képes érzékelni egy hangot, függetlenül attól, hogy az melyik irányból származik, míg a kutya irányhallása korlátozottabb.

Segíti őket a hallásban

Az emberi fül úgy van kialakítva, hogy olyan hatékonyan vegye fel a hangot, hogy az adott személynek nem kell a hang felé fordulnia annak rögzítéséhez. Egy ember hangfelismerési képességét nem befolyásolja, hogy elölről, hátulról, balról vagy jobbról jön-e, így ha valaki hátulról szólít, nem kell elfordulni, hogy halld.

Nem úgy a kutyáknál. Az ebek fülei részben vagy teljesen lefedik a hallójáratot, és akadályozzák a hangátvitelt, ezért meg kell változtatniuk helyzetüket a hangérzékelés optimalizálása érdekében. Szerencsére a kutya füle mozgatható, így az állat meg tudja tenni a szükséges beállításokat, hogy a hang pontos helyére összpontosítson. A különböző fajták különböző kihívásokkal néznek szembe. A német juhászkutya füle csak a csatorna hátsó részét fedi le, és korlátozza a hátulról érkező hangok érzékelését. A cocker spánielnek nehéz füleik vannak, amelyek teljesen lefedik a hallójáratokat, és akadályozzák a hanghullámok átvitelét minden irányból.

Hogyan segíti a hallást a fej elforgatása?

A fülek interferenciájának kompenzálására a kutyák felhúzzák a fülüket, és megdöntik a fejüket az optimális hanggyűjtés érdekében. Ha érdekes hang jön elölről, a kutya a hang irányába billenti a fejét. Ha a hang hátulról jön, az eb megfordulhat, mielőtt megdönti a fejét. Ha egy hang oldalról jön, előfordulhat, hogy egyáltalán nem dől meg, mert a fülek a fej oldalain helyezkednek el, és már jó helyzetben vannak a hanghullámok felvételéhez.

A mozgatható fülek abban is segítenek a kutyának, hogy megítélje a hang távolságát azáltal, hogy meghatározza az időkülönbséget, amikor a hang eléri a jobb és a bal fület. Lényegében a fej felhúzása és a fülek beállítása segít neki felmérni a hang helyét és távolságát.

De miért fordítják el akkor is a fejüket, ha szemben állunk velük?

Stanley Coren professzor korábban arra a következtetésre jutott, hogy azért fordítják a kutyák oldalra a fejüket, mert hosszú orruk kitakarja az embert, akire figyelni szeretnének. Ezt azzal magyarázta, hogy a laposabb arcú ebek csupán 52%-a, míg a hosszú orrú kutyák 71%-a döntötte oldalra fejét, miközben beszéltek hozzájuk. Előbbiek fejdöntését azzal is magyarázta Coren, hogy az állatok egyszerűen tudják, hogy így aranyosabbnak tartják őket.

Magyarok is vizsgálták a kérdést

Mivel ez nem feltétlen végleges magyarázat, többek között magyar kutatók is vizsgálták a kérdést.

Kutyáknál a fejforgatással és az emberi beszédfeldolgozás oldalirányú agyi mintázatával kapcsolatos korábbi vizsgálatok alapján azt feltételezték, hogy a fej billentése összefüggésben állhat a fokozott figyelemmel, és a mozdulat az oldalirányú mentális funkciókkal magyarázható. Azaz, amikor a kutatók a szótanuló kutyákkal kapcsolatos vizsgálataikat végezték megfigyelték, hogy a kivételes tehetséggel rendelkező ebek oldalra döntik a fejüket, amikor kérik tőlük a játékaikat.

Az alábbi angol nyelvű videóban látható a legújabb kutatás menete:

A tudósok a mostani tesztben 40 (33 átlagos, 7 kiemelkedő szótanulási képességgel rendelkező) kutyát figyeltek meg, és elemezték a fej oldalra fordítását. Megfigyelték, amikor a gazdák kértek kedvenceiktől egy számukra ismerős játékot. Az eredmények azt mutatják, hogy csak azok a kutyák döntötték gyakran oldalra a fejüket, akik korábban már megtanulták a tárgyak nevét. Így összefüggés lehet a fej billentése és a releváns, értelmes ingerek feldolgozása között. A szakértők azt is megfigyelték, hogy egy-egy eb következetesen, mindig ugyanabba az irányba dönti a fejét.

Az aszimmetria a kulcs?

Számos élőlény, köztük az emberek is aszimmetriát mutatnak abban, ahogyan érzékszerveiken keresztül mozognak vagy érzékelik a környezetet. Például egy hangjel vagy kép feldolgozása során előnyben részesíthetjük a fület vagy a szemet a másikkal szemben. A kutyáknál ezek az aszimmetriák olyan viselkedésekben nyilvánulnak meg, mint a farokcsóválás, az orrlyukak használata szimatolás közben, vagy akár a mancs preferenciája, amikor megpróbálnak megragadni valamit, ami nem elérhető. A lateralizáció az agyműködésben is jelen van.

„A fej billentése egy újabb aszimmetrikus mozgás a kutyáknál, de ezt soha nem vizsgálták korábban. Megnéztük ennek a viselkedésnek a gyakoriságát és irányát egy konkrét emberi verbális hangra adott válaszként: amikor a gazdi megkérte a kutyát, hogy hozzon oda egy adott játékot. Ezt azután tettük, hogy rájöttünk, a fejbillentés gyakran előfordul, amikor az ebek figyelnek gazdájukra” – magyarázta Dr. Andrea Sommese, a tanulmány vezető kutatója, a Family Dog Project munkatársa.

(Képek: Getty Images Hungary)

ELTE fejdöntés fejforgatás kutatás kutya fülek kutya hallása kutya viselkedése miért fordítja oldalra a fejét szótanulás tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink