hirdetés

Ezzel okozhatod a legnagyobb stresszt kutyádnak az ünnepek alatt

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 19 - Képek: Getty Images Hungary

Jack Russell Terrier hiding under the bed with guilty look.

A családi összejövetelek, baráti vendégségek a karácsonyi időszak szerves részei. Ám a kedvencednek nem biztos, hogy annyira örömteli, amikor hirtelen a megszokott létszám duplájára nő az otthonotokban tartózkodók száma. Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne legyen megterhelő a kutyád számára az ünnepi sürgés-forgás.

hirdetés

Lehet, hogy számodra egy társas összejövetel vagy buli szórakoztató, ám a kutyádnak kifejezetten kellemetlen is lehet, és szorongást, stresszt válthat ki belőle. Fontos idejében felismerni ezek jeleit, hogy kedvencedet megnyugtathasd, így elkerülve az esetleges komolyabb problémákat. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mire kell figyelned, ha vendégek fogadására készülsz, hogy a kutya is jól érezze magát.

Ha a kutya elbújik a vendégek érkezése után, az erős jelzés, hogy kényelmetlennek érzi a helyzetet

A szorongás jelei

Korábban már írtunk bővebben arról, milyen viselkedésekkel mutatja egy kutya, ha kényelmetlenül érzi magát és szorong. Ilyen tünet lehet:

Túlzott lihegés
Kétségbeesett járkálás
Túlzott nyáladzás
Túlzott hangadás
Állandó nyalogatás (önmagát, téged vagy tárgyakat)
Tág pupillák
Fülek oldalra vagy teljesen hátra húzva
Lógó vagy testük alá húzott farok
Remegés
Alvás színlelése
A megszokottnál jóval több víz fogyasztása
Étvágycsökkenés
Nem mozdul mellőled vagy épp elbújik

Mit tehetsz, ha a kutyát stresszelik a vendégek?

Ha a kedvenced számára nem komfortos a vendégek jelenléte, nagyon fontos, hogy ezt figyelembe vedd. A vendégvárás előkészületei során hajlamos lehetsz az ebre kevesebb időt és energiát fordítani, de elengedhetetlen, hogy megfelelően felkészítsd őt is a meghívottak érkezésére.

Ennek elmulasztása súlyosabb esetben maradandó traumát okozhat a kutyának, és hetekig, sőt akár hónapokig is eltarthat, hogy újra visszarázódjon a rendes kerékvágásba. Ha a kedvenced alapból is félénk és introvertált, nem várhatod tőle, hogy farokcsóválva ujjongjon, amint belép valaki az ajtón. Inkább biztosíts a számára egy olyan menedéket az otthonotokban, ahová elvonulhat az idegen illatok, hangok és emberek elől.

Ez lehet például egy hálószoba, ahová a vendégek nagy valószínűséggel nem mennek majd be, így az eb nyugodtan pihenhet. A terepet az állat számára ismerős tárgyakkal (a fekhelyével és kedvenc játékaival) még biztonságosabbá teheted a számára. A zajok kiszűrése érdekében nyugtató zenét is lejátszhatsz neki.

Hogy a kedvenced a lehető legnagyobb kényelemben és biztonságban érezze magát, érdemes a menedékét jó néhány nappal a vendégek érkezése előtt kialakítani, hogy mire eljön az összejövetel napja, a lehető leginkább megszokja a helyét. A stresszkezelésre is felkészülhetsz előre – ebben a cikkünkben 4 trükköt találsz, ami segít szorongó kutyádnak stresszes helyzetekben.

A lefárasztás segíthet

A vendégvárás napján is biztosíts legalább 30 perces mozgást a kutyádnak. Ez lehet egy hosszú séta vagy játék a szabadban. Emellett iktass be a napba egy 5-10 perces agytornát is, amely során például trükköt tanultok, hogy a kedvenced a szükséges mentális stimulációt is megkapja.

Az esemény napján

A fizikai és szellemi tornát követően kísérd a kutyádat a kialakított menedékhelyre. Lehetőség szerint ne zárd rá az ajtót, hogy ne érezze úgy, hogy büntetésből különítetted el. Ugyanakkor jelezd a vendégeknek, hogy a helyiség tiltott zóna a számukra – különösen, ha szaladgáló-sikoltozó kisgyerekek is érkeztek hozzátok.

Fontos az is, hogy a vendégség ideje alatt többször is bemenj az állathoz, és ellenőrizd, minden rendben van-e vele. Ha elégedettnek tűnik a biztonságos területén a játékaival, akkor elegendő óránként ránézned. Ám ha úgy látod, hogy az idegen hangok és az emberek mozgása stresszeli őt, akkor érdemes lehet félóránként bemenni hozzá.

Minden látogatás alkalmával tölts vele néhány percet, hogy biztosítsd arról, hogy még mindig a házban, lakásban vagy. Beszélj hozzá, simogasd meg, esetleg játszatok egy kicsit. Ha elég nyugodt, különleges finomságokkal is megkínálhatod.

Kis tervezéssel és előkészülettel minimalizálhatod a vendégek érkezése okozta sokkot a kutyád számára. Míg egyes kutyák megtanulhatják, hogy egy összejövetel nem a világ vége, mások sosem fognak hozzászokni ahhoz, hogy idegenek vannak az otthonukban. Mindig figyelj a kedvenced egyedi igényeire, és soha ne kényszerítsd őt olyan helyzetbe, amiben rosszul érzi magát.

Tudtad ugyanis, hogy a kutyák is kaphatnak pánikrohamot? Hogy idejében felismerhesd, ha a kedvencedet elfogta a rettegés, olvasd el erről szóló cikkünket is.

kutya stresszes kutya szorongás ellen vendégség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!