hirdetés

Nem ugat a kutyád? Ilyenkor lehet problémás a hallgatás

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 12 - Képek: Az Én Kutyám

Egy nem ugató kutya álomszerűnek tűnhet a gazdik (és a szomszédok) számára. Valójában azonban egy örökké hallgató kutya aggodalomra is okot adhat – különösen, ha egy korábban zajos eb válik hirtelen csendessé.

hirdetés

Az ugatás a kutyák egyik legfontosabb kommunikációs eszköze. Ők így beszélnek egymással, és velünk, emberekkel is. De mi a helyzet akkor, ha a kedvencünk egyáltalán nem hallatja a hangját? Utánajártunk, mi állhat a különös viselkedés hátterében, és azt is elmondjuk, milyen esetekben nem szabad halogatni az állatorvosi vizsgálatot.

A csend néha bajt jelez /Fotó: Az Én Kutyám

Így működik az ugatás

Mielőtt jobban belemélyednénk a némaság témájába, először is lássuk, hogy mit kell tudni egy egészséges eb hangjáról. A kölykök körülbelül 2-3 hetes korukban kezdenek el hangot adni. Ilyenkor természetesen még nem ugatnak, inkább csak nyöszörögnek, de már adnak vokális jelzéseket. 2-4 hónapos korukban ezek a hangok elkezdenek ugatássá formálódni, azonban fontos megjegyezni, hogy minden kiskutya a saját ütemében éri el ezt a fontos mérföldkövet. Vannak ebek, akik ennél korábban vagy később sajátítják el az ugatás művészetét. Körülbelül féléves kor az, amikorra egy kicsinek már ugatnia kell.

Számos oka lehet annak, ha egy kedvenc nem ugat, az egészségügyi problémáktól kezdve az érzelmi gondokig. Lássuk, melyek lehetnek ezek, és hogyan tehetünk ellenük.

Fajtajellemző, egyéni preferencia

Kezdjük a listát olyan okokkal, amelyek ártalmatlanok. Bár alapvetően nem léteznek néma kutyák, vannak olyan fajták, amelyek csendesebbek társaiknál, és csak ritka esetben ugatnak. Ilyen például az akita, a bernáthegyi, a whippet vagy a basenji. Sőt, az eb személyisége is befolyásolhatja az ugatás gyakoriságát. Még egy hangosként ismert fajta képviselője is lehet kifejezetten csendes. Ugyanakkor még ha nem is vokalizálnak gyakran, valamiféle hangot ők is adnak. Ha néha-néha elcsíped a hangadást, valószínűleg nincs okod az aggodalomra.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Belé nevelték

Sok kutyát tanítanak arra, hogy ne ugassanak. Annak ellenére, hogy kedvenceink természetes viselkedése az ugatás, egyes gazdik a „ne idegesítsen másokat” jeligére szó szerint kinevelik az állatból a hangadást. Ez a képzés pedig egész életükben velük marad – különösen, ha olyan drasztikus módszereket alkalmaztak rajtuk, mint az elektromos nyakörv. Ha olyan mentett kutya kerül hozzád, aki nem mer ugatni, érdemes szakember segítségét kérned, aki rehabilitációs tréning segítségével támogatni tudja a kedvencedet abban, hogy újra kutya lehessen, és ugasson.

A kutya szorong

Hozzánk hasonlóan négylábú barátainknak is lehetnek olyan időszakok az életükben, amikor valami miatt szoronganak. Egy költözés például az eb számára szokatlan, sőt, ijesztő is lehet. Ilyenkor a kutyák hajlamosak csendesebbé válni, mivel az ismeretlen környezetben nem merik hallatni a hangjukat. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz az, hogy igyekszel minden eszközöddel segíteni az állatnak, hogy feloldódjon.

A szorongás is elnémíthatja az állatot /Fotó: Az Én Kutyám

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Bár kevésbé gyakoriak, vannak súlyosabb orvosi problémák is, amelyek miatt egy kutya nem ugat.

Gége- vagy légzőrendszeri betegségek

Számos torokprobléma létezik, amelyek befolyásolhatják a kutya ugatási képességét. Ezekben az esetekben a kutya ugyan próbál ugatni, de nem jön ki hang a torkán, halkabb, vagy teljesen más a hangszíne. Ha ezek bármelyikét tapasztalod, mielőbb keressétek fel az állatorvost. Szerencsés esetben a kedvenced csak berekedt, azonban olyan komoly bajt is jelezhet a hangvesztés, mint a daganatos megbetegedés.

Műtéti komplikációk

Ha a kutyádat műtötték, amely során intubálni kellett, előfordulhat, hogy a beavatkozás során sérült a torok. A kutya fájdalmasnak és rekedtnek érezheti a torkát, ezért inkább nem ugat. Ilyen esetekben a kedvencednek valószínűleg csak időre van szüksége ahhoz, hogy rendbe jöjjön. Ám ha több héttel a műtétet követően sem tér vissza a hangja, irány az állatorvos!

Reflux

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is előidézhet torokérzékenységet a reflux. Sőt, a folyamatosan feljövő gyomorsav idővel az irritáción túl akár fekélyt is okozhat a torokban. Ennek következtében a kutya képtelen arra, hogy ugasson. Mivel a reflux egyéb súlyos problémákat is előidézhet, a tünetek észlelése esetén mihamarabb állatorvoshoz kell vinni a ebet. A betegségről ide kattintva olvashatsz részletesebben.

Bármi is álljon kedvenced hallgatagságának hátterében, ha arra gyanakszol, hogy valami nem stimmel, fordulj állatorvoshoz. Abból még nem volt baj, hogy kiderült, minden rendben van. Használd állatorvos-keresőnket, hogy megtaláld a legjobb szakembert.

kutya nem ugat reflux szorongás ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink