hirdetés

Telefon kutyáknak? Hamarosan kedvenced felhívhat téged, ha hiányzol neki

László Enikő, 2021. november 19 - Forrás: MTI / Képek: Getty Images Hungary

A magányos kutyák nemsokára talán „felhívhatják" távollévő gazdájukat egy új eszközzel, amelynek fejlesztésén brit és finn kutatók dolgoznak.

hirdetés

A DogPhone nevű eszköz működési elve az, hogy ha a kutya felkap egy labdát, abban egy beépített gyorsulásmérő elindít egy laptopot, amely videohívást kezdeményez gazdája eszközére – olvasható a techxplore.com portálon.

A „kutyafont” a Glasgow Egyetem kutatója, Ilyena Hirskyj-Douglas találta fel a finnországi, Aaltói Egyetemen dolgozó kollégáival együtt és egy Zack nevű labrador segítségével. Hirskyj-Douglas megmutatta négylábú „laborasszisztensének” az eszköz működését, majd 16 napra odaadta neki. Néhány véletlen hívás mellett a labrador felhasználta az eszközt arra, hogy kapcsolatba lépjen gazdájával és megmutassa neki a játékait.

Gazdája – maga a kutató – a videohívást fogadva megmutatta kutyájának az irodáját, egy éttermet és egy utcai mutatványost, amivel sikerült a laptop képernyője elé csalni az állatot. Hirskyj-Douglas szerint nem lehet biztosan tudni, hogy a kutya tudatában volt-e a labda megmozgatása és a videokapcsolat létrejötte közti ok-okozati összefüggésnek. De tény, hogy több alkalommal is határozott érdeklődést tanúsított a képernyőn látottak iránt és ugyanúgy viselkedett, mint a fizikai együttlétlétek alkalmával.

A kutatók remélik, hogy a még további tesztelésre váró kutyafon segíthet csökkenteni az egyedüllét okozta szorongást az úgynevezett pandémiakutyáknál. Azaz azoknál a házi kedvenceknél, akik a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások idején hozzászoktak az állandó emberi jelenléthez.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon