hirdetés

Miért fél a kutya a kamerától? Nem biztos, hogy lámpalázas

Bodri Melissza

2021. július 25

Szeretnéd a kutyus mozdulatait kamerával megörökíteni, ám valamiért fél az eszköztől? Ugyanez a helyzet a mobiltelefon, fényképezőgép esetében is? Vajon miért fél az eb ezektől az elektronikai kütyüktől?

hirdetés

Vannak olyan kutyák, akik különös és számunkra megmagyarázhatatlan okból félnek a kamerától. Megtörtént már, hogy elővetted az alkalmatosságot, és a négylábú hanyatt-homlok menekült? Nos, ezzel nem csupán te lehetsz így, hiszen a jelenség gyakran előfordulhat szőrös barátaink esetében. A gyáván megfutamodó vagy a fejüket tüntetően elfordító ebek viselkedésének számos oka lehet.

A magatartás mögött

Egyes jószágok félelmet, bizalmatlanságot érezhetnek, ha egy kamera rájuk irányul. Ők ebből azt érzékelik, hogy egy furcsa eszköz közelít feléjük, mint egy nagy ijesztő szem, és követni akarja minden mozdulatukat. Ez bizonyos kutyák számára különösen kényelmetlennek bizonyulhat. Ráadásul sok eb nem szereti, ha bámulják őt vagy rá merednek, ezt akár támadásnak is vélheti. Ezért lehet, hogy néhányuk ilyenkor agresszívvá vagy a szokottnál idegesebbé válik.

Az is lehet, hogy a négylábút zavarja a kamera, mobiltelefon hangja. Ne feledd, a blöki olyan zörejeket is hall, amit mi, emberek nem. Ezért mindig legyél körültekintő. Ez abban az esetben is igaz, ha vakut használnál, hiszen a hirtelen fényhatások is irritálhatják a jószágot. Előfordulhat, hogy kedvenced amiatt is tart a dologtól, mert egyszer már óvatlanul belevakuztak a szemébe vagy megijesztette a hirtelen villantás. Ezek az eszközök olyan diszkomfortérzetet válthatnak ki belőle, melynek hatására alapvető viselkedése is megváltozik.

Hogyan szoktasd hozzá?

Amennyiben biztosan tudod, hogy kedvencedet szeretnéd időnként kamerázni és felvételeket, képeket készíteni róla, akkor érdemes már egészen kicsi korától elkezdeni a hozzászoktatást. Ha lehet, ismertesd meg vele az eszközt még akkor, amikor kölyök. Eleinte csak mutasd meg neki a tárgyat, és hagyd, hogy megszimatolja. Ne tégy hirtelen, meggondolatlan mozdulatokat, hiszen azzal csak megágyazol egy későbbi félelemforrásnak. Ha a kutyus sikeresen megközelítette a kütyüt, akkor mindenképpen részesítsd dicséretben, elismerésben.

Legyen pozitív élménye

Előbb-utóbb rájön arra, hogy ha eltűri a kamera, mobiltelefon jelenlétét, akkor valamilyen jutalmat fog kapni. Tehát fontos, hogy az eszközt pozitív élményekkel társítsa. Nem megoldás, ha tolakodóan a képébe akarod tolni a masinát, és „már csak azért is alapon” erőlteted a felvételek elkészítését. Ráadásul így még a bizalmát is elveszítheted. Mindenképpen biztosíts számára személyes teret, és ha azt látod, hogy idegeskedni kezd, akkor tedd el a fényképezőt. Hidd el, hogy a fokozatosság és a türelem megtérül, hiszen csak ezáltal tudod a kedvencedet sikeresen hozzászoktatni a művelethez.

Fontos a nyugodt környezet

Az is nagyon lényeges szempont, hogy ha szeretnéd a kutyus félelmét csökkenteni a kamerázás közben, akkor azt tedd egy nyugodt helyen. A zajos, hangos közeg csak azt eredményezheti, hogy az eb nem figyel rád, és ez nehezíti a dolgot. Tehát az érzékenyítést mindig olyankor gyakorold, amikor az állat csak rád és a gépre összpontosít. Ha már megszokta a kütyü jelenlétét, akkor a felvételek közben is jutalmazd meg, így fokozatosan hozzászokik a dologhoz. A lényeg, hogy rájöjjön arra, a masina nem jelent számára kényelmetlenséget és veszélyt.

(Képek: Getty Images Hungary)

félelem fényképezőgép kamera kutya fél a fényképezőtől kutya fél a kamerától kutya fél az okostelefontól kutya fotózás kutya kamerázás okostelefon viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink