hirdetés

Ánizs mint kutyakedély-javító: ettől pörögnek fel a versenyagarak és a vadászkutyák

Buzgó Csilla

2021. augusztus 12

A cicatulajdonosok tudják, hogy a macskamenta kellemesen elbódítja, esetenként meg is bolondítja kedvencüket. Vajon a kutyák részére is létezik hasonló természetes készítmény?

hirdetés

Az illatos macskamenta világszerte elterjedt a cicatartók körében kedélyjavító és hangulatfokozó növényként. A macskamenta az állat orrürege alatt található Jacobson-szerven keresztül fejti ki a hatását. Gyakorlatilag úgy érzékeli a cica, mintha feromonokat szagolt volna, ezért őrül meg és viselkedik úgy, mint aki egy eszeveszett házibuliban tombol, vagy épp ellazul, és a fellegekben jár.

Illatos macskamenta (Nepeta cataria)

Ánizzsal az ebek jókedvéért

A kutyatartók is szerették volna saját kedvencüknek is megadni az eufória élményét káros mellékhatások nélkül, de mint kiderült, a macskamenta nem hat az ebekre, sőt, nagyobb mennyiségben rosszul is lehetnek tőle. Mivel minden állatfaj agya és idegrendszere különböző, nem ugyanazokra a feromonokra reagálnak. A macskamenta fő hatóanyaga, a nepetalakton csak a macskafélék feromonjait mímeli, ezért nem idéz elő különleges, intenzív élményeket más fajokban.

Ánizsmag

A genetika is nagyban meghatározza, hogy egy állat hogyan reagál bizonyos növényekre. A kutatások szerint a macskáknak csak 60-80%-ukból bújik elő a partiállat, ha macskamentát szagolnak vagy fogyasztanak. Így van ez az ánizzsal és a kutyusokkal kapcsolatban is.

Az ánizs segíthet a viselkedési problémák kezelésében

Mielőtt belemerülnénk jótékony hatásainak taglalásába, fontos megjegyezni, hogy nem a csillagánizsról, hanem a közönséges ánizsról van szó, melynek latin neve Pimpinella anisum. Ennek egészben hagyott vagy őrölt magjai váltják ki az izgató, vagy épp nyugtató hatást az ebeknél. A tapasztalat azt mutatja, hogy az általában nyugodt kutyák felpörögnek, míg az izgága ebek lenyugszanak tőle. Akárcsak a macskamenta, az ánizs is támogathatja a kutya komfortérzetét szeparációs szorongás, stresszes időszak vagy hosszabb utazások során.

Az ánizs stimuláló hatását a munka- és versenykutyák tevékenységei során is bevetik. Az agarak által űzött műnyulat sokhelyütt ezzel a növénnyel tömik ki, vagy 100%-os ánizsolajat csepegtetnek rá. A vadászkopók keresőkedvét is felkorbácsolhatják a gazdik, ha a kijelölt ösvényen végighúzott mesterséges csali ilyen illatot áraszt.

Így ismertesd meg ezzel a gyógynövénnyel kedvencedet!

Természetesen nem mindegy, milyen formában és hogyan adagolod az ánizst a kutyának. Őrölt vagy egész ánizsmagot szórhatsz az ételére, teheted jutalomfalatba, vagy kitömheted vele a KONG-ját. Varrhatsz neki ánizzsal töltött labdát is strapabíró anyagból, de akár a meglévő plüssjátékaira is csepegtethetsz illóolajat.

A mennyiséget természetesen fokozatosan teszteld, és bármilyen kétséged, kérdésed merül fel, inkább kérdezd az állatorvost!

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszív kutya nyugtató ánizs kutya homeopátiás nyugtató kutyáknak kutya kedélyjavító macskamenta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!