hirdetés

Markiesje-fajtaleírás: a holland tulipánkutya

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 13 - Képek: Getty Images Hungary

A hazáján kívül alig ismert kutyafajta amilyen kicsi, olyan szeretni való.

hirdetés

A markiesje egy kis termetű, fekete fajta, amelyről sokan úgy vélik, hogy már az 1600-as években boldogította a gazdikat. Egy mindenkivel barátságos, szeretetteljes, aktív, gyakran hangos kiskutya, aki majd’ kicsattan az egészségtől.

A fajta eredete körül nincs egyetértés

Eredet

A markiesje, más néven holland tulipánkutya (Hollandse Tulphond) eredetéve kapcsolatban nincs teljes egyetértés. Egyes tenyésztők szerint egy nagyon régi fajta; az 1600-as évekből fennmaradt festményeken már ábrázolták, tehát több száz éves múltra tekint vissza. Ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy a képeken valóban markiesje kutyák láthatók. Mivel a spánielek egy része nagyon hasonló megjelenéssel rendelkezik, sokan úgy vélik, hogy bármelyik másik spániel őse is lehetett a festményeken megörökített eb.

Mivel rendkívül kevés feljegyzés maradt fenn a markiesje kialakulásáról, a tenyésztése kapcsán is sok a kérdőjel. A legtöbben úgy vélik, hogy a ma ismert markiesje kitenyésztése az 1970-es évek végén történt, a génállomány kibővítése végett például kínai meztelen kutyák bevonásával. A Holland Kennel Klub 1999-ben ismerte el a fajtát, a Nemzetközi Kinológiai Szövetség és az Amerikai Kennel Klub azonban egyelőre nem jegyzi még.

Fajtastandard

A markiesje egy kis, finom kutya. Nemtől függően marmagassága 30–38 centiméter, testsúlya pedig 5–6,5 kilogramm. Teste kissé hosszabb, mint amilyen magas, farka egyenes vonalat alkot a hátával. Nagy, mandula alakú szemei kedves arckifejezést kölcsönöznek neki. Közepes méretű, háromszög alakú fülei magasan tűzöttek, és az archoz simulnak.

Szőrzete közepes hosszúságú, egyrétegű, és lehet egyenes vagy enyhén hullámos. Színe általában fekete, de viszonylag gyakoriak a fehér foltok. A füleken, a farokon, a hason és a hátsó lábakon hosszabb szőrzet borítja. Várható élettartama 12–14 év.

Barátságos, közvetlen fajta, így családi kutyának is ideális

Jellem

A markiesjék általában nagyon barátságos kis kutyák, akik mindenkit szeretnek, és élvezik a figyelmet. Kedves és játékos fajta, más kutyákkal és gyerekekkel egyaránt jól kijön. Nem jellemző rájuk a szeparációs szorongás még akkor sem, ha egyedül vannak otthon. Rendkívül barátságosak az idegenekkel is, aranyos természetük pedig ideális családi kedvenccé teszi őket.

Ápolás

A markiesje könnyen kezelhető, egyrétegű szőrzettel rendelkezik. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne kellene időt és energiát fordítani a kutya ápolására. A rendszeres kefélés nélkülözhetetlen, ahogy az eb füleinek és fogainak tisztítása is a gazdi fontos feladata.

Ideális környezet

A markiseje mérsékelten aktív fajta, amelynek naponta körülbelül egyórányi intenzív mozgásra van szüksége ahhoz, hogy boldog és egészséges maradjon. A séta és futás mellett általában jól teljesítenek az olyan sportokban is, mint az úszás vagy az ügyességi edzések. Ha fizikai és mentális stimulációs igényeik kielégülnek, viszonylag jól alkalmazkodnak bármilyen méretű otthonhoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a markiesje egy eléggé vokális kutyafajta, így az átlagosnál többet ugathat – a négy fal között is.

Vokális fajta, szereti hallatni a hangját

Gyakori egészségügyi problémák

A markiesje egy rendkívül egészséges kutyafajta. Megfelelő gondozás és táplálás mellett nincsenek konkrét, a fajtára jellemző betegségek. Ugyanakkor, mint minden kutya, a markiesje esetében is kialakulhatnak betegségek, ezért az évenkénti állatorvosi szűrések esetükben is létfontosságúak.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.
fajtaleírás holland tulipánkutya hollandse tulphond markiesje

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!