hirdetés

A legjátékosabb kutyafajták – szubjektív vélemény

Csupor Erik

2024. február 6

Mely fajták a legjátékosabbak a kutyák közül, hangzik el sok esetben a kérdés a kutyavásárlásra készülő leendő gazdák körében. Amivel rendesen feladják a leckét a magát tanácsadásra kárhoztató kutyás szakírónak.

hirdetés

Hogy miért? Hasonlóan az emberekhez, minden kutya személyisége más és más, ami sok esetben független a fajtától. E cikk írója ismer például rendkívül kemény és introvertált boxert, de esetenként bohócként viselkedő belga juhászt is. És egyáltalán, mit is jelent a játékosság egy kutya esetében? Hiperaktivitást, megfelelni vágyást, nem destruktív engedetlenséget? És megtalálhatjuk a legjátékosabb kutyafajtát?

kép: Az Én Kutyám

Játékos, vagy csibész?

Visszatérve arra a kérdésre, hogy milyen is egy játékos kutya, a lényeget talán a következőképpen lehet megfogalmazni,: minden fajtában, amit eddig játékosnak láttunk, felfedezhető volt egy igen nagyfokú intelligencia, jellemző volt rájuk a gazdának történő megfelelés igénye, az empátia magas szintje és egyfajta „csibészség” is. Azok a fajták, vagy keverék kutyák tűntek eddig a legjátékosabbnak, a legnagyobb mulattatóknak, akik empatikusan megérezték, hogy a gazda, vagy a környezetükben élő emberek nevetése valami pozitívat jelent és megpróbáltak ennek megfelelni, vagy azt előidézni, akár a határok óvatos feszegetésével. Itt természetesen ne a „kanapét is lebontom”, hiszen az milyen vicces mentalitásra gondoljunk, inkább az „ezt a csirkecsontot azért is megszerzem a kukából, habár nem örülsz neki” hozzáállásra.

Nos, az eddigi, rengeteg kutyás élményeink alapján, mi, az alábbi fajtákat találtuk a legjátékosabbaknak, ha ez a kifejezés alkalmazható egyáltalán.

kép: Az Én Kutyám

7. Jack Russel terrier

Ez az apró, Angliából származó vadászkutya igazi energiabomba, akiknek a lételeme a mozgás mindenféle formája. Nem is szerepeltetnénk ezen a listán, hasonlóan más vadászkutyákhoz, ha a jól kezelt Jack Russelek tevékenységében ne lehetne folyamatosan értékelni egyfajta bájt, jószándékúságot és gazdára hangoltságot, ellentétben néhány más, kis termetű vadásszal. Mindettől függetlenül, a Jack Russelek mozgásigényét valóban érdemes komolyan venni, hiszen megfelelő aktivitás híján ez könnyen átfordulhat és a kedves kiskutyából igazi „rontó Pál” válhat, ha inaktivitásra ítélik.

Jack Russel terrier /kép: Jacks and Bears kennel

6. corgi

Ez az egykoron Walesben marhaterelésre használt kiskutya, napjainkra az egyik legideálisabb családi kutyává vált. Egy a gazdájával és annak családjával szinte beszélgetni akaró Corgit öröm megfigyelni, ráadásul ez a fajta szinte csüng a gazdákon, szinte látszik rajtuk az erőfeszítés, hogy megértsék mit is akar tőlük a nagybetűs ember. Játékosak, szórakoztatóak és jó szándékúak, mindent megtesznek a gazda figyelme érdekében, ideálisak családokba, de egyedül élők mellé is.

corgi /kép: Az Én Kutyám

5. bullterrier

A bullterrierekről nekünk mindig egy még igazán fel nem nőtt kamasz jutott eszünkbe, bármikor láttuk őket. Igazi hűbele Balázs módján mindenbe beleütik nyújtott tojás formájú fejüket, mindent szeretnének kipróbálni és megnézni, igazi rosszcsontok, akik mintha egy rajzfilmből léptek volna elő. Velük kapcsolatban azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a múltjuk miatt a harciasság sem áll távol tőlük, sőt, a makacsság is jellemző rájuk, ezért egy bullterrier gazdának erre különös figyelmet kell fordítania.

bullterrier /kép: Az Én Kutyám

4. pumi

A pumi, korábban kemény terelő munkával töltötte az életét és gyakorlatilag az egész napja a gazda mellett telt, akinek minden rezdülésére reagálnia kellett. Talán ennek is köszönhető az a magas fokú intelligencia és empátia, ugyanakkor, az a jó értelemben vett csibészség is, ami olyannyira jellemző rájuk. A magyar kutyafajták közül talán a legjátékosabb és leghuncutabb fajta, érdemes megnézni egy éppen téged, vagy a gazdáját stírölő pumi fejét…

pumi /kép: Eszement Pumi Kennel

 

3. ausztrál juhászkutya

Az ausztrál juhászkutya, ami tulajdonképpen nem is ausztrál, hanem amerikai és talán a border collie-k távoli rokonának tekinthető, csak egy nyugodtabb és látványosabb formában. Kitartásuk és munkaképességük szinte minden esetben egyfajta bohókássággal párosul, e mellett rendkívül intelligensek és gazdaorientáltak. Nem véletlen, hogy a világon szinte mindenhol egyre népszerűbbek családi kutyaként, és tökéletesen be tudnak illeszkedni a mai modern környezetünkbe.

ausztrál juhászkutya /kép: Az Én Kutyám

2. golden retriever

Talán semmilyen más kutyafajtát nem láttunk eddig, amiben ekkora megfelelési kényszer tombolna a gazdák és a családtagok, sőt, esetenként minden más ember felé is, mint a golden retrieverekben. Ezt a fajtát az élteti, hogy lehetőség szerint minden emberi lényből pozitív érzelmeket váltson ki, ezért például területőrző, vagy személyvédelmi célokra nem alkalmas. Ez a megfelelési kényszer és az ebből fakadó játékosság a fő oka töretlen népszerűségüknek világszerte.

golden retriever /kép: Getty Images Hungary

1. német boxer

Ha eddig bárki, bármikor és bármilyen körülmények között megkérdezte tőlünk, hogy melyik kutyafajta egyedei általában a legjátékosabbak, mindig a boxer volt az első és automatikus válaszunk, mint ahogy most is. A boxerek ilyen tekintetben utolérhetetlenek, életük utolsó pillanatáig, még egészen idős korukban is mókáznak, játszanak rendületlenül. Hatalmas testi erejük ellenére, általában jó szándékúak más kutyákkal és emberekkel kapcsolatban is.

boxer /kép: Getty Images Hungary

Ugyanakkor, ami számunkra különösen kiemelkedővé teszi őket és a karakterüket az az ősi őrző védő ösztön, ami egy jó vérvonalú boxerben a mai napig megtalálható: ha egy helyzetben bármelyik szeretett családtagjukat veszély fenyegeti, a boxer azonnal átkapcsol és automatikusan egy más üzemmódra áll át: ha kell halálig védelmezi azokat, akikhez maximálisan kötődik és akikért rajong. Ha pedig a boxer harcolni kezd, az ellenfélnek legtöbbször szégyen a futás, de igencsak hasznos…

ausztrál juhászkutya bull terrier corgi Csupor Erik golden retriever jack russell terrier játékos kutya német boxer pumi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink