hirdetés

1800 kóbor eb lelt békére és szeretetre ezen a menedékhelyen: vagy legalábbis úgy tűnik

Hangai Lilla

2023. március 6 - Képek: Territorio De Zaguates Instagram

Képzelj el egy pihentető sétát Costa Rica hegyei és esőerdői között. Hallod a madarak csiripelését, a zümmögő rovarokat, a szél susogását a lombkoronában. Ha ez még nem lenne elég idilli, megcsapja a füled több száz kutya boldog ugatása és csaholása. A Territorio De Zaguates egy olyan menhely a kutyák számára, ahol nem kell rettegniük az altatástól és nincs szükségük ajánlólevélre sem.

hirdetés

A menedéket 2005-ben alapította Lya Battle és Alvaro Saumet san joséi otthonuk mellett, ám hamar kiderült, hogy az összes megmentésre váró ebnek ez a hely nem lesz elég nagy. 2008 táján a házaspár egy 378 hektáros termőföldre költöztette kedvenceit, amelyet Lya örökölt nagyapja halála után.

A Costa Rica-i Nemzeti Állategészségügyi Szolgálat becslései szerint az országban körülbelül egymillió kóbor kutya él az utcákon. Ennek eredményeként folyamatosan érkeznek új kutyák a Territorio De Zaguates-be. Sőt, az önkéntesek és ott dolgozók gyakran maguk indulnak el felkutatni a segítségre szoruló ebeket. De befogadják az olyan négylábúakat is, akiket a gazdáik maguk visznek be, mert valami miatt nem képesek tovább gondoskodni róluk. A menedékhely soha nem utasított el még egyetlen kutyát sem!

Dacolva a kormány álláspontjával

A honlapjuk szerint jelenleg körülbelül 1800 kutya éli legszebb napjait náluk. Naponta sétálnak a hegyekben, rendszeresen fürdetik őket és a helyszínen kezelik valamennyiüket betegség vagy sérülés esetén. (A súlyosabb eseteket természetesen a san joséi állatorvosokhoz viszik). Minden állatot ivartalanítanak, oltanak és féreghajtóznak. És ami a legfontosabb, itt biztonságban vannak. A kormány a kóborokkal kapcsolatban azon a véleményen van, hogy el kell pusztítani őket. A menedék ezért érzi kötelességének, hogy befogadjon minden kutyát, kerüljön bármibe.

Hat állandó dolgozó, valamint helyi és külföldi önkéntesek hada dolgozik azon, hogy a blökik a lehető legkényelmesebben érezzék magukat, miután megérkeznek. A kutyák túlnyomórészt nyugodtak, tele szeretettel és hálával, ritkán kerülnek egymással összetűzésbe. A menhely eddig látogatókat is fogadott meghatározott napokon, akiket ezek a bántalmazott, kitaszított állatok azonnal körülrajonganak és elhalmoznak a szeretetükkel. (Úgy láttuk, hogy jelenleg sajnos erre nincs lehetőség.) Megvalósult idillnek hangzik, igaz?

Az örömbe azonban vegyül némi üröm is

És nemcsak amiatt, mert elképesztő mennyiségű pénzre van szükség ahhoz, hogy ennyi kutyának biztosítsák a napi betevőt, ráadásul a nonprofit szervezetté válás folyamata sem volt a legegyszerűbb. Ám ez mind eltörpül amellett, hogy néhány évvel ezelőtt 11 kutyát találtak holtan a területen. Lya Battle elmondta a NatGeo-nak, hogy aggódik, hogy ez talán olyan helyiek ostoba taktikája volt, akik meg akarták tőlük venni a földterületet. És ha azt hiszed, hogy itt vége van a megpróbáltatásoknak, nagyon tévedsz!

Őrangyalokból bántalmazók?

2017-ben a közösségi médiában elterjedt egy hír, miszerint a menedékhelyen bántalmazzák az ott élő állatokat. Alvaro Saumet, a menhely igazgatója nem tagadta az incidenst, de arra kérte az embereket, hogy helyzet megítélésekor vegyék figyelembe azt is, hogy harci kutyák szétválasztásakor nincs sok eszköz az ember kezében. „Gastón Salchichón egy olyan kutya, aki sok éve élt már a menhelyen és az egyik legnagyobb bajkeverő hírében állt. Körülbelül 12 eb támadott rá, amit természetesen meg kellett állítanunk valahogy” – mesélte el a történetet Alvaro.

Az eset kritikusai azzal érveltek, hogy úgy kellett volna megfékezni a kutyákat, hogy nem ütik meg őket. Azonban érdemes belegondolni, hogy mégis hogyan állítson meg valaki egy tucatnyi ebet, aki egyetlen kutyát támad.

Persze a történetnek van másik oldala is. A szakértők szerint eleve nem szabadna ilyen sok kutyát ilyen különböző profillal összeengedni. Természetesen ebben is van igazság, de a Territorio De Zaguates nehéz körülmények között harcol egy nemes ügyért. A körülmények akkor lehetnének ideálisak, ha ilyen létesítményekre egyáltalán nem is lenne szükség. A menedékhely azóta is üzemel a megszokott keretek között. Te mit gondolsz a dologról?

állatvédelem bántalmazás costa ricai menhely igaz történet kutya menedék kutya menhely menhely Territorio de Zaguates

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink