hirdetés

Ezért tilos túl hamar elkezdeni sportolni a nagytestű kutyákkal

Szénási Szimonetta

2024. január 17 - Képek: Az én kutyám

A kölyökkorról sokat beszélünk, de azt tudod, mi a teendőd felelős gazdiként kedvenced kamaszéveiben? Elmondjuk!

hirdetés

Egyéves kora után a kutya a serdülő éveit éli. A fizikai növekedése ugyan fajtától függően lelassult, vagy akár meg is állt, de a szellemi fejlődés tekintetében még igen gyümölcsöző időszaknak néztek elébe. Persze, csak ha jól csinálod! Ezen felül az állatorvosi teendők száma is tekintélyes, így fontos, hogy tisztában legyél minden rátok váró feladattal. Ráadásul a nagytestű kutyákkal másként kell bánni.

Kis kutya – nagy kutya

Fontos tisztában lenned azzal, hogy a kutyák fajtától és mérettől függően különböző ütemben érnek. Míg a kistestű ebek körülbelül egyéves korukra elérik a felnőtt kort, a nagyobb jószágoknál ez akár 2 évre is kitolódhat. Esetükben igazak leginkább az alább taglalt jelenségek, hiszen ők még jócskán a gyarapodási folyamatban vannak ebben az időszakban.

Az alábbi táblázatban részleteztük, miként alakul a kutyák életkora emberi években:

 

(Adatok forrása: PetMD)

Balesetek és tanulás

Egy-másfél éves korban még viszonylag gyakori, hogy a fiatal kutya el-elfelejt dolgokat. Például a szobatisztaság terén fordulhatnak elő „balesetek”. Ennek oka, hogy a rengeteg külső inger, valamint az intenzív szocializációs időszak túlterhelheti az állat idegrendszerét, ami fáradtan bizony nem mindig az elvártaknak megfelelően teljesít.

Ugyanígy megeshet, hogy a már ismert parancsokat sem teljesíti. Ilyenkor semmiképpen sem szabad csalódnod, pláne elvesztened a türelmedet! Ez is a tanulási folyamat része; ismétlés-ismétlés-ismétlés. Emellett a pozitív megerősítés dicsérettel, jutalomfalatokkal előremozdíthatja a képzést.

Óvatosan a terheléssel!

A nagy és óriás méretű kutyák tehát az első két életévükben még többnyire látványos fizikai változáson mennek át. Nyúlhatnak a csontjaik, növekedhet a súlyuk.

Ez roppant fontos abból a szempontból is, hogy milyen terhelésnek teszed ki kedvencedet. Bár a nagytestű jószágok ebben a korukban már tökéletes túra- vagy futópartnernek tűnhetnek, a túlzott fizikai aktivitás káros hatással lehet a fejlődésükre! A csontok és ízületek fejlődési időszakában tanácsos mellőzni minden megerőltető sportot és tevékenységet.

Mindezek helyett a kiképzők olyan testmozgásokat javasolnak, ahol a kutya diktálhatja a tempót. Ez lehet például apportírozás vagy akadálypályákon való ügyeskedés.

Amennyiben bármilyen feladat vagy program során azt látod, hogy a kutya mozgása lelassult, lemarad tőled, kapkodja a levegőt, akkor valószínűleg elfáradt és pihenésre van szüksége. Biztosíts neki egy kis szünetet!

Szabálytalan ciklus

Ha szuka kutyád van, előfordulhat, hogy kedvenced már túl van egy vagy két tüzelésen. Ilyenkor a ciklus még szabálytalan lehet. A hormonális folyamatok az állat viselkedésére és kedvére is hatással vannak: ilyenkor lehangoltság, letargia és kisebb érdeklődés tapasztalható. Az ivaros kutyák elkezdhetnek jelölgetni.

Sarkalatos pontok

A képzés során ez az időszak a határhúzásról szól. Nagy hangsúlyt kell fektetni a problémásabb feladatok elvégzésére. Ezek közé tartozik többek között az ételek lopkodásának és felevésének tiltása, a behívás, valamint a szobatisztaság megerősítése.

A következő parancsok folyamatos megerősítésére kell összpontosítani: „ül!”, „vár!”, „elég!”, „hagyd!”, „gyere!”, „helyedre!”.

Erősödő félelmek

A kutyák 14-18 hónapos kora körül jellemző egy újabb „félelmi időszak”. Tipikus, hogy az eb retteg az állatorvosi rendelőtől. Ilyenkor fontos, hogy egyrészt felmérd, mi válthatja ki a reakciót, másrészt pozitív megerősítéssel dolgozz azon, hogy kedvenced túllendüljön a pánikon. Menjetek elé gyakran a rendelő felé, és csak sétáljatok az épület körül. Az is segíthet, ha egyszer-kétszer nem oltásra vagy ellenőrzésre, csak barátkozni mentek.

Táplálkozás

A táplálás terén szintén kritikus időszakhoz érkeztek, hiszen ez az az időpont, amikor kedvencednek át kell állnia a kölyök menüről a felnőtt tápra. Lényeges, hogy ebben kérd ki az állatorvos tanácsát, és hagyj időt a folyamatra. Általában 3-4 hete szoktak javasolni a teljes váltásra, hogy a kutya szervezete fokozatosan szokhasson hozzá a megváltozott összetételű eledelhez.

Oltások, féreghajtás

A rendszeres féreghajtás természetesen továbbra is elengedhetetlen kedvenced egészségének megőrzéséhez. Emellett az oltási sorozatot is folytatni kell a doktorral megbeszéltek szerint.

A kötelező veszettság elleni vakcina mellett számos választható, de ajánlott oltás létezik. Ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

életkor képzés nagytestű kutya oltás táplálás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink