hirdetés

Jegesmedve támadhatta meg azt a kutyát, aki 260 kilométert tett meg a fagyos tengeren

Jakab Viktória

2023. április 22 - Képek: Getty Images Hungary

Ha egy kutyus elkóborol, valószínűleg a közeli helyeken kezdjük keresni, esetleg a szomszédos városban. De eszedbe jutna, hogy 260 km távolságban nézz körül?

hirdetés

Borzasztó érzés lehet, mikor a család kutyái elszöknek. Főleg akkor, ha nem is vagyunk a közelben, hisz olyankor szinte tehetetlenek vagyunk. Ezt élte át Mandy Iworrigan is márciusban, de szerencsére a két Alaszkában elveszett kutya története jól végződött. Hihetetlen, milyen távolságot tettek meg, de végül mindketten hazakerültek.

Néhány héttel ezelőtt a gyerekeivel, a St. Lawrence-szigeten található Gambellből Savoongába látogatott. Ekkor történt, hogy a család két kutyája, Starlight és Nanuq, valamint nagybátyja kutyája, Ghost eltűntek. Akik otthon maradtak a családból, keresni kezdték a kutyusokat, körülnéztek a városban, de nem jártak szerencsével, nem akadtak a nyomukra. Mandy nagybátyja szerint Ghost gyakran tűnik el egy-két hétre, hogy a tundrán kóboroljon, de mindig visszatalál. Ennek ellenére aggasztó volt, hogy nem tudta, merre jár a család két szeretett kutyája. Mindhárom gyerekének van egy saját kedvence, akiket szinte kistestvérként kezelnek.

Starlight megtalálta őket

Megdöbbentő volt tehát, amikor Savoongában, nemsokkal a hazautazásuk előtt feltűnt egy kutya, aki épp úgy nézett ki, mint Starlight. Folyamatosan követte legkisebb lányát, Zoét, még egy szán mellett is ügetett, hogy a közelében maradjon. Mikor megállították a szánt, rájöttek, valóban az ő kutyusuk bukkant fel két és fél héttel az eltűnése után, légvonalban közel 60 km-re az otthonuktól.
De a 8 éves Brooklyn kutyája, egy 1 éves ausztrál juhász nem volt sehol…

Hihetetlen távolságban bukkant fel a másik elveszett kutya

Körülbelül egy héttel később érkezett a hír, hogy Nanuq jóval messzebbre kerülhetett, mint Savoonga.
A Seward-félsziget távoli nyugati peremén található Walesben, a helyi lakosok egy ismeretlen kutyáról tettek fel képeket egy közösségi csoportba. Mendy az édesapjától értesült róla, hogy egy olyan kutyusról kerültek fel képek, aki nagyon hasonlít Nanuqra. Miután újraaktiválta a fiókját, ellenőrizte, hogy valóban az ő kutyusuk jelent-e meg olyan messzire az otthonuktól. Elég valószínűtlennek tűnt, de mégis ő volt az.
Egy fiatal férfi és nővére Walesben néhány napig vigyáztak Nanuqra, míg Mendy kitalálta, hogyan vigye haza. Walesből nem indulnak közvetlen járatok a St. Lawrence-szigetre, de volt egy charter, amely néhány iskolás gyereket szállított onnan Gambellbe, így ők segítettek. Egy tanár kölcsönzött a részére hordozót a kutyusnak.

Kalandos lehetett az út

Nem lehet tudni pontosan, hogy Nanuq hogyan került Walesbe, hogyan tette meg a 260 kilométeres utat a tengeren át, de talán elmozdulhatott a jég, miközben vadászott. A tenger jegén tartó hosszú út során talán talált fókatetemet, vagy fókákat, madarakat kaphatott el. Mendy szerint Nanuq nagyon okos és a vadászat sem ismeretlen számára. Az alaszkai kutyusok talán egy kicsit szívósabbak fajtársaiknál, hisz hozzá vannak szokva a körülményekhez. De az út nem volt veszélyektől mentes, valószínűleg sor is került összetűzésre más állatokkal.

Titokzatos harapásnyomok

Annak ellenére, hogy a tél végén egy hónapot töltött távol otthonról, Nanuq viszonylag jó egészségnek örvendett, mikor végre viszontláthatta családját. De az egyik lábán két nagy harapásnyom volt látható. Nem tudni, pontosan mi harapta meg, lehetett rozsomák, fóka, de akár jegesmedve is, mert igazán nagy sebnek tűnik. A sebeket kitisztították és kapott antibiotikumot is, de szerencsére nem látszik rajta, hogy különösebben megviselte volna ez a jeges kaland.

Híres lett a két Alaszkában elveszett kutya

Hatalmas megkönnyebbülés a család számára, hogy mindkét kutyus épségben hazatért. Kimondhatatlanul hálásak a kedves embereknek, akik időt szántak rá, hogy feltegyék a fényképeket az ismeretlen kutyáról az internetre, hisz nélkülük valószínűleg soha nem kapták volna vissza kedvencüket.
Mendy szerint még soha nem hallottak arról, hogy Gambellből egy kutya valaha is átsétált volna a tenger jegén a Seward-félszigetre. A Starlight és Nanuq kalandjairól szóló hírek felpörögtek az interneten, amivel egy kis hírnevet szereztek nekik az alaszkai közösségben.

eltűnt a kutya eltűnt kutya elveszett elveszett kutya kutya hazatalál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink