hirdetés

Ez a 3 kutya élte túl a Titanic elsüllyedését: szívtépő kutyás történetek a tragédia pillanataiból

Hangai Lilla

2024. május 4 - Képek: Getty Images Hungary

Akár olvastál a tragikus esetről, akár a film alapján ismerted meg, valószínűleg te is tisztában vagy néhány mozzanattal az RMS Titanic, az Atlanti-óceánon 1912. április 15-én elsüllyedt óceánjáróval kapcsolatban, amelyen 1500 ember vesztette életét. A hajó fedélzetén azonban utazott legalább 12 kutya is, amelyek közül 3 maradt életben.

hirdetés

A viktoriánus korban fellendült a kutyatenyésztés és a meghatározott fajták iránti igény, mind a munkásosztály, mind a módosabb réteg körében, így nem is csoda, hogy 1912-ben már több olyan személy is utazott a Titanicon, aki magával vitte kedvencét is. A hajó első osztályú kennellel volt felszerelve, az ebek pedig emellett gondos ellátásban is részesültek; még napi gyakorlatokat is végeztek velük a fedélzeten. Egy kötetlen kutyakiállítást is terveztek április 15-ére, amelyre sajnos már nem kerülhetett sor. A kennelben tartott kutyákon kívül néhány első osztályú utas kis kedvencét a kabinjában tartotta, ami felett a személyzet szemet hunyt. Ez eredményezte a Titanic elsüllyedése után a 3 életben maradt kutya megmenekülését is.

3 utas: egy angol bulldog, egy foxterrier és egy német dog: 

A süllyedő Titanic fedélzetéről ezek az ebek menekülhettek meg

Lady, Margaret Bechstein Hays pomerániaija volt, akit a hölgy Párizsban vásárolt magának, és egy pokrócba csavarva menekültek meg a 7-es számú mentőcsónak fedélzetén.

Sun Yat Sen, a pekingi palotakutya Myra és Henry S. Harper kiadómágnás kedvence volt. A házaspár és kutyájukkal a 3-as számú mentőcsónakban hajózott a part felé. J. Joseph Edgette, a Widener Egyetem történésze és a Titanicról szóló múzeumi kiállítás kurátora szerint Harper úr azt mondta: „Úgy tűnt, sok hely van, és senki sem szolgált ellenvetéssel.”

Egy másik pomerániai Martin és Elizabeth Jane Rothschild tulajdonaként menekült meg. Rothschild asszony egészen másnap reggelig rejtegette a kutyát, amikor is a 6-os mentőcsónakon utazókat az RMS Carpathia kimentette. A legénység kezdetben megtagadta a kutya a fedélzetre lépését, de a hölgy ragaszkodott hozzá. Rothschild úr nem élte túl a hajótörést.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Myra Harper és pekingije, Sun Yat Sen:

Hány kutya vesztette életét a Titanic katasztrófájában?

A feljegyzések legalább 9 másik kutya utast említenek, bár könnyen lehet, hogy többen is voltak. Ezek többnyire nagyobb ebek voltak, akik a hajó kennelében tartózkodtak. Valaki valószínűleg kiszabadíthatta őket onnan, miközben a hajó süllyedt, ugyanis az izgatott kutyák fel-alá rohangáltak, növelve a káoszt. Bár közülük néhányat nem azonosítottak, vannak olyanok, akikről maradt fenn némi információ.

John J. Astor és felesége, valamint Kitty, az airedale terrier: 

Volt köztük egy Cavalier King Charles spániel és egy airedale terrier, mindkettő William Carter philadelphiai szénmágnás gyermekeinek a tulajdonában volt. A londoni Lloyd’s biztosító később megtérítette a családnak a veszteséget. A milliomos John Jacob Astor is elvesztette airedale terrierjét, Kittyt a katasztrófában. Az áldozatok közé tartozott egy bajnok francia bulldog is, Gamin de Pycombe, a tulajdonosa, Robert Williams Daniel Angliában vásárolta az út előtt. Egy héttel a Titanic elsüllyedése után New York adott otthont a French Bulldog National Specialty nevű versenynek. Aznap a show egyik bírája Samuel Goldenberg volt, aki Cherbourgban szállt fel a Titanicra, hogy New Yorkban bíráskodjon.

Az odaveszett kutyák között volt egy foxterier, egy angol hulldog, és egy csaucsau is, valamint sok olyan eb, akinek a fajtája ismeretlen.

Gamin de Pycombe és gazdája, Robert Williams Daniel: 

Az utas, aki kutyája miatt maradt a fedélzeten

Egy nem hitelesített történet egy Rigel nevű újfundlandiról ír, aki William Murdoch első tiszté volt. A New York Heraldban is megjelent történet szerint Rigel ellenállt a fagyos észak-atlanti vizeknek, és ugatva hívta fel magára a Carpathia legénységének figyelmét, akik segítettek a mentőknek megtalálni a mentőcsónakokat. A Smithsonian és más források szerint sincs azonban Rigelről sehol feljegyzés, beleértve a túlélők beszámolóit.

Van azonban egy sztori, amely nemcsak igaz, de szívszorító is. Az egyik utas, Ann Elizabeth Isham Cherbourgban szállt fel a Titanicra német dogjával. Nem volt hajlandó elhagyni a hajót kedvence nélkül, amely túl nagy volt ahhoz, hogy mentőcsónakkal menjen. A hölgy egyike volt annak a négy első osztályú női utasnak, akik meghaltak a Titanicon. Vannak olyan beszámolók, bár megalapozatlanok, hogy a holttestét a kutya köré fonta karral később egy mentőhajó találta meg.

Smith kapitány és orosz agara, Ben a Titanic fedélzetén az indulás előtt. A kutya azonban leszállt, mielőtt kihajóztak volna:

Ha lúd, legyen kövér – ide kattintva olyan kutyákról olvashatsz, akiket hősiességükért Dickin-medállal jutalmaztak. Azonban csak saját felelősségedre olvass tovább, ez sem lesz kevésbé szívbe markoló!

kutyás történelem Titanic történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!