hirdetés

Állatgyógyszerekkel kapcsolatban figyelmeztet a Nébih

Gerhát Petra

2024. május 25 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Közösségi oldalán hívja fel a figyelmet a Nébih arra, miként tudhatod meg vásárlás előtt, hogy valóban biztonságos orvosságot vagy táplálékkiegészítőt választottál-e kedvencednek. Az alábbiakra mindenképp figyelj, hogy kutyád egészségét sokáig megőrizd.

hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági (Nébih) Hivatal Facebook-oldalán figyelmezteti a gazdikat, hogy körültekintően járjanak el az állategészségügyi készítményekkel kapcsolatban. Mint írják, jelenleg érvényes előírások alapján online felületek, webáruházak kínálatában kizárólag nem vényköteles állatgyógyászati készítmények szerepelhetnek. Az alábbiak kiemelten fontosak, ha kutyád részére online vásárolsz gyógyszereket.

Körültekintéssel vegyünk állatgyógyszert

Arról, hogy valóban regisztrált webáruházzal van-e dolgunk, amikor kiválasztjuk, honnan rendeljük meg a kívánt gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt, egyszerűen bizonyosságot szerezhetünk. A Nébih adatbázisában is szereplő cégek ugyanis a weblapon elhelyezett „VET” logóval igazolják vevőik felé, hogy engedélyezett termékeket forgalmaznak.

A logónak minden olyan oldalon meg kell jelennie, ahol állatgyógyászati készítményt értékesítenek. Amennyiben ez hiányzik, akkor mindenképp gyanakodjunk, és mielőtt rendelnénk, ellenőrizzük inkább, hogy a kereskedő szerepel-e a Nébih adatbázisában.

A hatóság ugyanis a könnyebb kereshetőség és a nagyobb biztonság érdekében listázta azon állatgyógyászati készítményeket, amelyeket webshopban, engedéllyel értékesíthetnek. A tematikus oldalon szűrhető, kereshető formában tájékozódhatnak a gazdik azon kiskereskedőkről és közforgalmú gyógyszertárakról, amelyek legálisan értékesíthetnek nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket. A listában azok a vállalkozások is megtalálhatóak, amelyek jogosultak a nem vényköteles, de forgalmazási engedélyhez kötött állatgyógyászati készítmények értékesítésére.

A Nébih honlapján arra is felhívja a figyelmet, hogy az állatgyógyászati készítmények rendelhetőségi és forgalmazhatósági besorolása tekintetében az egyes európai uniós tagállamok között eltérések lehetnek, ezért mindenképp érdemes a rendelés előtt erről is tájékozódni.

A Nébih rendszerében nemcsak a kifejezetten kisállat-egészségüggyel foglalkozó webshopok, hanem a nagy magyarországi patikák készítményei is szerepelnek.

Amennyiben szeretnél élőben is konzultálni állatorvosokkal a kedvenced számára szükséges táplálékkiegészítőkről, már most írd be a naptáradba: szeptember 7., DOGZ Fesztivál és Konferencia, Városliget – Magyar Zene Háza.

A nagyszabású rendezvényen a tavalyi programhoz hűen neves szakemberek, köztük állatorvosok, etológusok, kiképzők, tenyésztők osztják meg gondolataikat szakterületükkel kapcsolatban. A rendezvény keretében számos edukatív és szórakoztató kutyás bemutató is várja az érdeklődőket. A folyamatosan bővülő programismertető itt érhető el.

A tavalyi konferencia előadásait YouTube-csatornánk előfizetőjeként visszanézheted!

gyógyszer kutya táplálékkiegészítő NÉBIH orvosság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!