hirdetés

Miért ürít fehéret a kutya? Ezekre következtethetsz állag és szín alapján

László Enikő

2022. szeptember 17 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kutyád ürüléke hirtelen megváltozott, a színe pedig fehérré vált, nem biztos, hogy van okod aggodalomra. Mutatjuk, mi okozhatja.

hirdetés

Bár a kutyapiszok felszedése sosem szórakoztató, a kutyatartás elengedhetetlen része. A házi kedvenceink utáni takarítás egy módja annak, hogy felmérjük egészségi állapotukat, hiszen így meggyőződhetünk arról, hogy székletük normális. De képzeld el, hogy kimész az udvarra felszedni a kakit, és észreveszed, hogy az összes kis taposóakna kifehéredett. Vajon mitől lett ilyen, valami gond van?

A túl sok kalciumtól is lehet fehér a kutyakaki

A fehér ürülék megjelenésének egyik leggyakoribb oka a kalciumban gazdag étrend, ami a kaki színének megváltozását okozza. Azok a kutyák, akik sok csontot fogyasztanak, gyakran fehéret ürítenek. A túl sok kalcium okozta fehér kaki legtöbbször nem aggasztó, de székrekedést okozhat. Ha ennek jeleit érzékeled kedvenceden, vidd el állatorvoshoz!

Megevett valamit, amit nem kellett volna

Ha kutyád ürüléke hirtelen kifehéredett, és a közelmúltban nem változtattál az étrendjén, annak az lehet az oka, hogy olyasmit evett, amit nem kellett volna. A papírtörlő, WC-papír, zsebkendő megváltoztathatja az ürülék színét. Bár ezen elemek némelyike ​​áthaladhat a kutya emésztőrendszerén anélkül, hogy kárt okozna, elzáródást vagy más súlyos egészségügyi állapotot is okozhat. Ha úgy gondolod, hogy kutyád olyat evett, amit nem kellett volna, a legbiztosabb, ha konzultálsz egy állatorvossal.

Környezeti feltételek

A kutyapiszok kifehéredhet a természetes környezeti viszonyok, például napfény vagy páratartalom miatt. Elkezdhet penészedni vagy megváltoztathatja a színét, amint elkezd lebomlani. Ha a kutyád ürüléke nem azonnal fehér, hanem néhány nap alatt lassan válik azzá, akkor valószínűleg ez csak a környezeti tényezőknek köszönhető. Ez azonban azt is jelenti, hogy valószínűleg egy kicsit gyakrabban kellene felszedegetned a kertben díszelgő aknákat.

Paraziták

Ha kedvenced ürüléke nem teljesen fehér, hanem fehér vagy cserszínű foltokat tartalmaz, hasonlóan a spagetti tésztához vagy a rizshez, előfordulhat, hogy kutyád belső parazitákat, például férgeket szedett össze. Vigyél székletmintát állatorvosodnak, hogy megbizonyosodj a problémáról, és kezelhesd. Ügyelj arra, hogy alaposan kitakarítsd az udvart, és győződj meg arról, hogy minden ürüléket felszedtél az újrafertőződés elkerülése érdekében.

Miért számít a kutya ürülékének színe?

Ha a szem a lélek tükre, a kaki a testté. Az ürülék a kutya gyomrának és beleinek egészsége alapján változik. De ez attól is függ, hogy mi történik az eb májával, hasnyálmirigyével és még olyan szisztémás betegségekkel is, mint például a fertőzések.

A kaki megváltozása magában foglalhatja az állagot (szilárdtól a lazáig, folyékonyig), a szagot, a gyakoriságot és a tartalmat (nyálka, vér, férgek). De egy másik fontos változás, amelyet a kutya ürülékében keresni kell, a szín változása vagy eltérése.

Például a vörös széklet olyan vér jelenlétét jelzi, amelyet nem emésztettek meg, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel a vastagbélből származik. A sötét, majdnem fekete széklet azt jelenti, hogy emésztett vér van jelen, általában gyomor- vagy vékonybélfekélyből. A zöld kutyaürülék azt jelezheti, hogy a kutya füvet eszik, vagy a máj nem megfelelően működik.

Milyennek kell lennie az egészséges kutyakakinak?

Az egészséges kutyapiszok világosbarna, szilárd és gyurma állagú. Nem folyós és nem esik szét könnyen. Ha azt észleled, hogy kedvenced széklete szürkére, feketére vagy sárgára változik, fordulj állatorvoshoz, mert ez komoly egészségügyi probléma jele lehet.

fehér kutyakaki férgek kutyakaki kutyaürülék felszedése ürülék ürülék színe

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink