hirdetés

Kutyák a környezetért: ezek az ebek erdőket telepítettek újra

László Enikő

2022. március 17 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

Az erdőtüzek Chilében 2017-ben hatalmas területeket pusztítottak el, és az egykor erős, öreg fákkal teli foltokat leégett tájakká változtatták. Azonban három kutya segített újratelepíteni az egészet.

hirdetés

A lángok befeketítették Chile középső részén fekvő El Maule régiót egy 11 áldozatot követelő, és összesen 457 000 hektárt elszenesített tűzsorozat részeként. Nem sokkal később azonban három border collie száguldozott az elszenesedett maradványok között speciális táskákkal, amelyek magokat szórnak ki, hogy palánták, füvek és virágok nőjenek ki belőlük.

Így dolgoztak a kutyák

A fő cél az, hogy a tüzek elől elmenekült állatok és a megsemmisült növényzet visszatérjen. „A legfontosabb, hogy az állatvilág élni tudjon” – mondta Francisca Torres, a küldetéssel megbízott három kutya gazdája.

A szuka kutyák neve Das, Olivia és Summer. Különleges munkájuk során kiugrottak Torres teherautójából, és berohannak az erdőbe, hogy magokat szórjanak ki a táskákból. A munka végeztével finomságokat kaptak, aztán gazdájuk megtöltötte a táskájukat több maggal, és újra elengedte őket.

Torres, aki egy környezetvédelmi civil szervezetet vezet, azt mondta, hogy ezek a kutyák – amelyeket juhok terelésére tenyésztenek – okosak, élénkek és gyorsak, ezért pont megfelelőek a feladatra.

Az alábbi videóban látható munkájuk:

Mindenesetre jobbak az embereknél – mondta Torres. A kutyák egy nap alatt 30 kilométert tettek meg, és akár 10 kiló magot is el tudtak vetni, míg egy ember csak három kilométert tud megtenni egy nap alatt.

Ez a munka több hónapon át zajlott az El Maule régió 15 erdejében. Némelyikben visszatért a fű, a palánták, az indák és gombák pedig átnyomták magukat a megfeketedett földön, köszönhetően a déli félteke telével járó nedvességnek.

„Láttunk néhány olyan mezőt, amelyek Summer, Olivia és Das munkájának köszönhetően már teljesen zöldek” – mondta Torres. Ezt a munkát nagyrészt saját zsebből és némi adományból fizette.

A közösségi média erejével ültetnek fákat, vagy mégsem?

A közösségi médiában már több oldal is létrejött az évek során abból a célból, hogy megosztásokért, képekért vagy adományért cserébe fákat ültet. Mivel ez egyre nagyobb divat lett, a Washington Post utánajárt, mi lett ezekkel az ígéretekkel. Hol vannak a fák, ki ülteti őket? Nos, ezek az oldalak általában hamar törlésre kerültek. Míg egyikőjük azt állítja, több mint hatezer fát ültetett már (amire bizonyíték nincsen), másikójuk bejelentette, hogy túl nagy feladatot vállalt, és nincs kapacitása ennyi fát (4 milliót) elültetni. De egy pénzgyűjtő kampányba kezdett, hogy majd valóban el lehessen ültetni a fákat. Emellett arra kérte a követőket, hogy jelöljenek meg posztjaik alatt hírességeket, ismerőseiket akik tudnák őket támogatni.

Aki valóban segíteni szeretne, az lehetőleg ne így tegye, hiszen ezek jelentős része átverés. Megbízható, hiteles szervezeteknek adományozz, ne hirtelen felindulásból létrehozott, szenzációhajhász oldalaknak.

border collie erdő erdőtelepítő kutyák környezetvédelem kutya az erdőben

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink