hirdetés

Vidravadász kopó fajtaleírás: az angolok egyik legritkább, bozontos vadászkutyája, akinek minden porcikája tehetségét szolgálja

László Enikő

2023. március 6 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy miért a vidravadász kopó az angolok egyik legritkább kutyafajtája. A kedves, bozontos és végtelenül tehetséges vadászkutya fő munkaköre ugyan már megszűnt a vidravadászat betiltásával, de családi kutyaként is megállja a helyét ez a tehetséges eb.

hirdetés

A vidravadász kopó nevéből is könnyű kikövetkeztetni, mi volt eredeti foglalkozása. Angliában évszázadokon keresztül használták erre a feladatra, amiben olyannyira remekelt, hogy a vidrák majdnem kihaltak. A törvény szigorításával azonban ezek a csodás kutyák kerültek a kihalás szélére. Olyannyira, hogy a világon körülbelül 600 egyed él manapság, a fajta kedvelői pedig értetlenül állnak azelőtt, hogy miért ilyen népszerűtlen kedvenc kutyájuk.

Eredete

A vidravadászat Angliában a 12. században alakult ki. Az emberek aggódtak a halállományt tizedelő vidrák miatt, ezért kutyákat képeztek ki elfogásukra. Ezeknek az ebeknek földön és vízen is jól kellett teljesíteniük. Szükségük volt kitűnő szaglásra, remek úszóképességre és persze kitartásra, hiszen az olykor 10 kilós zsákmányt fel kellett kutatni, kilométereken keresztül követni, és elkapni. Ekkor még nem beszélhetünk konkrét fajtákról, a vidravadász kopó csak jóval később alakult ki (az 1800-as évek környékén), feltételezhetően angol vérebek és francia griffonok segítségével.

Mivel a vidra nagy és intelligens zsákmány, kifejezetten fontos volt, hogy jó kvalitású ebekkel fogják el. Úgy vélték, ahhoz, hogy egyenlő esélyekkel induljon egy vidrával szemben, a vidravadász kopónak a bulldog bátorságával, az újfundlandi erejével a vízben, a pointer orrával, a retriever bölcsességével, a rókakopó kitartásával, a beagle türelmével és a collie intelligenciájával kell rendelkeznie.

Vidravadászat ábrázolása Edwin Henry Landseer által.

Ez pedig valamelyest sikerült is, ugyanis a vidravadász kopó hihetetlenül kitartóan kajtat a mocsaras terepen, 12 órával későbbi nyomot képes a talajon, és 5 órával későbbit a vízben felkutatni. Lábujjai között úszóhártyák találhatók, amitől kitűnő úszó, és így akár 30 km-t is képes a vízben megtenni. Vízálló, olajos bundája pedig megvédi az időjárás viszontagságaitól. Mély, öblös hangjával pedig jelezi, ha zsákmányt talál. A vadászatokhoz olykor terriereket is használtak, akik kihajtották a vidrát vackából, a kopók pedig elkapták őket. A kutyák falkákban vadásztak, sok angol királynak és nők közül először I. Erzsébetnek voltak erre a célra szakosodott falkái.

Az első és a második világháború óriási áldozatokat követelt a fajtától is, pedig a populációjuk éppen a világégés előtt volt a csúcson. Sok falka eltűnt és az állomány soha nem tért vissza eredeti állapotába. A második világháborút követően a vidravadászat újraindult, de soha nem érte el a korábbi idők népszerűségét. A fajta fennmaradása főként a Dumfriesshire és a Kendal and District falkáknak köszönhetően menekült meg. Utóbbi falkamestere megalapította a Vidravadász Kopó Klubot. Bár a fajta manapság is igen ritka, és az angol Kennel Klub veszélyeztetettnek nyilvánította, szerencsére nem tűnt el teljesen.

Otter hounds, magyarul vidrakopók.

Fajtastandard

A vidravadász kopó egy nagy, erős kutya, aki vízi és szárazföldi vadászatra is egyaránt alkalmas. Egyenes, erős végtagjaival és hosszú lépésével laza, szabad a mozgása. Feje impozáns, inkább hosszabb, mint széles. Az orr kivételével mindenhol jól fedett durva szőrrel, ami enyhe bajuszban és szakállban végződik. Orra széles, állkapcsa erős és nagy. Harapása ollós, tekintete intelligens. Szemei mérsékelten mélyen ülnek, a szem színe és peremének pigmentje függ a bunda színétől (a sárga szín nem kívánatos). Szőrös fülei hosszúak, lelógók, a szem sarkával egy magasságban tűzöttek, jellegzetes hajlat van bennük, ami az ebnek érdeklődő megjelenést kölcsönöz.

Nyaka hosszú, erős, háta széles, ágyéka rövid és erős. Mellkasa mély, jól ívelt. Farka magasan tűzött, éberen felemelt, de sosem kunkorodó. Mancsai nagyok, kerekek, vastagon párnázottak, lábujjai között úszóhártya található. Szőrzete 4-8 cm hosszú, sűrű, durva és vízálló. A bunda a lábszáron és a fejen lágyabb. Az aljszőrzet puhább, olajos, a fedőszőr keményebb. Esetében minden vadászkutya-szín megengedett. A kanok ideális marmagassága 69 cm, a szukáké 61 cm. Várható élettartama 10-12 év.

Jelleme

A vidravadász kopó egy kedves, szeretetteljes kutya családjával szemben. Nem fogja követni gazdáját a ház minden szegletébe, hiszen vadászkutyaként szereti az önállóságot, de arról garantáltan biztosítani fogja, hogy szereti. Boldogan köszönti tulajdonosát, mikor az hazaér, és szívesen henyél vele a kanapén. Öblös hangját kiengedi, ha idegenek közelítenék meg az otthonát, de egyebet nem tesz, így nem jó házőrző. Nagyfokú önállósága miatt képzése kisebb kihívás lehet, de jó hír, hogy a fajta legtöbb képviselője imádja a hasát, így jutalomfalatokkal sok mindenre rávehető. A durva módszerek azonban esetében is hatástalanok.

Ideális környezet

A vidravadász kopót elsősorban kertes házban érdemes tartani, ideális számára a kinti-benti életmód. Napi lemozgatása nagyon fontos, ugyanis magától nem fogja kifárasztani magát az udvaron, sokkal inkább pihen. A jó kerítés elengedhetetlen a nagyszerű vadásznak, hiszen ösztönei miatt bármikor egy potenciális zsákmány után eredhet. Éppen ezért pórázról sem ajánlott elengedni nyílt terepen. A kisebb háziállatokat zsákmánynak nézheti, de megfelelő szocializáció mellett kedves, barátságos természet. Nagyobb gyermekek mellé ajánlott, mivel méretéből adódóan akaratlanul is fellökheti a kisebbeket.

Ápolás

Bundáját nem szükséges vágni, azonban fésülni kell, hogy ne csomósodjon össze aljszőrzete. Fürdetni ritkán szükséges, hiszen bundája természetes olajokat rejt magában, amitől a szőrzet vízálló. Szakállát érdemes gyakran megtörölni evés és ivás után. Karmait vágni kell, ha hosszúra nőnének. Fülei tisztaságára nagy gondot kell fordítani, ugyanis szőrösek és lelógók, ami tökéletes a baktériumok elszaporodására. Hogy elkerüld a fülfertőzéseket kedvencednél, gyakran tisztítsd ki füleit.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajtát a nagytestű kutyák tipikus betegségei veszélyeztetik leginkább. Ezek közé tartozik a csípőízületi diszplázia, valamint a gyomorcsavarodás. Utóbbit úgy lehet elkerülni, hogy evés után a kutya nem végezhet komolyabb fizikai aktivitást, és naponta többször, kisebb adagokat eszik. Előfordulhat nála immun-közvetítéses thrombocytopenia, ami alacsony vérlemezkeszámot eredményez, emiatt vérzések alakulhatnak ki az ettől szenvedő egyedeknél.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv nagy testű kutya választásához, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

nagytestű kutya vadászkopó vadászkutya vidravadász kopó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink