hirdetés

Nyomtatott lábbal adtak esélyt a megnyomorított pitbullnak: így telnek a napjai

Szénási Szimonetta

2023. április 10 - Kép: lunatunatot/TikTok

Lunát egy kutyaviadal után sorsára hagyták, láb nélkül, meghalni. Ám ma már újra szalad, hála éppen arra járó jótevőjének, befogadóinak és speciális protézisének.

hirdetés

Az immár hat esztendős pitbull a poklok poklát járta meg. 2019-ben egy kutyaviadalon kellett részt vennie, a harcban pedig nagyon súlyosan megsérült: elvesztette az egyik mellső lábát. Könyörtelen gazdája ezt követően egyszerűen egy kertbe hajította a szenvedő, megcsonkított állatot, egyértelműen meghalni. Így találtak rá jótevői, akik azonnal egy mentőközpontba szállították a súlyos állapotban levő kutyát. Itt találkozott az amerikai származású, 27 éves Bri Wilson-Sommers nővérrel, aki azonnal szárnyai alá vette Lunát.

Új esély

A fiatal hölgy és családja hamar eldöntötte, hogy a lábadozást követően magukhoz veszik a háromlábú kutyát, akinek ezzel megváltozott az élete. Új gazdái mindent megtettek, hogy kedvencük a lehető leghamarabb alkalmazkodni tudjon az új körülményekhez. Mivel az elvesztett végtag miatt jelentősen megváltozott Luna egyensúlyérzéke, ez nagyon megnehezítette a kutya számára a járást. Bár napról napra egyre erősebb lett, idővel egyre súlyosbodott a helyzet.

Szép lassan addig dolgoztunk vele, amíg nem tudott újra járni és futni. Felépítettük a sétálást, ami már nagyszerűen ment neki. 2021 őszén azonban észrevettük, hogy az állóképessége elkezdett csökkenni, és egyre gyakrabban megsérült. Mivel az ilyen típusú kutyák súlypontja elöl van, így a vállára nehezedő súly túl nagy volt a számára. Emiatt az gyakran kificamodott, és a mancsát is újra meg újra meghúzta”

– emlékezett vissza a nővér.

3D-s láb

Ekkor ismét összeült a családi tanács, és elkezdtek azon gondolkodni, mi lehetne a legjobb megoldás, ami valóban visszaadná Luna számára a teljes életet. 2022 áprilisában találtak rá egy cégre, ami speciális, háromdimenziós nyomtatott végtagok készítésével is foglalkozik.

A konzultáció során a szakemberek úgy találták, hogy Luna tökéletes jelölt a protézishez, így neki is láttak elkészíteni számára a művégtagot. A segédeszköz pedig meghozta a várva várt áttörést: az eb a nyomtatott lábbal tökéletesen el tud végezni mindent, amit csak egy kutya akarhat. Sétál, szalad, sőt apportírozik is – gazdái elmondása szerint ez az egyik kedvenc elfoglaltsága.

@lunatunatot

Luna’s journey after losing her right leg #rescue #rescuedog #dogsoftiktok #fyp @3d.pets

♬ Get You The Moon – Kina

 

Mint Bri Wilson-Sommers fogalmazott, Luna a legédesebb és legvédelmezőbb kutya, aki folyton csóváló farkával mindig kész arra, hogy mindenkit felvidítson, akinek csak szüksége van egy kis vidámságra.

Az esély te magad vagy!

Egy halálraítélt, megnyomorított jószágnak így vett teljes fordulatot az élete, köszönhetően annak, hogy megtalálói nem mentek el mellette, hanem azonnal segítséget nyújtottak a bajbajutott kutyának. Ez a történet is rámutat arra, milyen fontos, hogy ha sérült, kóbor állatot látsz, akkor cselekedj! Értesítsd a hatóságot, a helyi jegyzőt vagy valamelyik állatvédelmi szervet. Könnyen lehet, hogy te vagy az utolsó esélye!

állatviadal bull típusú kutya háromlábú kutya kutya megsérült kutyaviadal mozgássérült mozgássérült kutya örökbefogadás protézis protézis kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink