hirdetés

Coton de Tuléar fajtaleírás: Madagaszkár királyi kutyája

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 11 - Képek: Getty Images Hungary

Az édes, ölelgetni való, bohókás Coton de Tuléar tökéletes választás lehet azoknak, akik egy könnyen kezelhető, kedves társasági kiskutyára vágynak.

hirdetés

A Coton de Tuléar, akit Madagaszkár királyi kutyájaként is emlegetnek, egy erős, strapabíró kis fehér társasági kutya. A fajta nagyon intelligens, vidám és energikus, sokszor huncut, de soha nem követelőző. Nyugodt és könnyen kezelhető, nagyon erős köteléket alakít ki a szeretteivel. Ismert egyedi hangjáról és bájos, szeretetre méltó jelleméről.

Eredet

A Coton de Tuléar Tuléar kikötővárosáról kapta a nevét. Arról nincsenek információk, hogy a fajta hogyan jött létre. Egy történet szerint Madagaszkár partjaitól nem messze egy hajó süllyedt el, amely kutyákat szállított. A kis fehér rakomány kiúszott a partra, az ebek pedig sokáig falkákba verődve éltek túl a vadonban. Az állatok helyi kutyákkal párosodtak, és így született meg a Coton de Tuléar, amely később a sziget nemességének kedvenc ölebévé vált.

A sziget arisztokratái féltékeny őrei voltak a puha kis szőrgombócoknak, még törvényeket is hoztak, amelyek megtiltották, hogy közemberek Coton de Tuléart tartsanak. Arra pedig még jobban odafigyeltek, hogy házi kedvenceik nehogy elhagyják a szigetet, így a fajta évszázadozok át izolálva élt. A kiskutyákat végül francia turisták fedezték fel az 1960-as években, és hozták őket Európába, majd a világ többi részére. Az FCI 1970-ben el is fogadta a fajtát, az Amerikai Kennel Club azonban 2014-ig várt.

Megjelenés

A Coton de Tuléar egy kis termetű kutya. Nemtől függően marmagassága 21-32 centiméter, súlya 3,6-5,9 kilogramm. Hosszú, dús szőrzete nagyon puha és rugalmas, textúrája olyan, mint a pamut – innen a fajta elnevezése. Ráadásul a kölykök bundája még a felnőtteknél is puhább. A bunda teljesen fehér, de a füleken szürke vagy világosbarna szőrszálak is előfordulhatnak.

Kicsi, de erős testalkatú, vidám arckifejezéssel, ami tökéletesen illik csodálatos személyiségéhez. Szemei sötétek és kerekek, teste kissé hosszabb, mint magas. A farok természetesen alacsonyan tartott, a vége kissé felfelé hajlik.

Jellem

A boldog és pajkos Coton de Tuléar az emberekért él, és semmi másra nem vágyik, csak hogy időt töltsön a gazdáival. Erős köteléket alakít ki a családtagokkal, és nem szereti, ha távol kell lennie tőlük. Okos és könnyen tanítható, jól reagál a dicséretre, a játékra és a jutalomfalatokra.

Szívesen bohóckodik azért, hogy figyelmet kapjon. Csendes fajta, kedvtelésből nem jellemző, hogy ugasson. Az ismeretlen vendégeket inkább nyalogatással üdvözli. Mint minden kutyának, a Coton de Tuléarnak is korai szocializációra van szüksége ahhoz, hogy jól alkalmazkodó, kiegyensúlyozott felnőtt válhasson belőle.

Ápolás

Fontos, hogy a fajtát már kölyökként hozzászoktassuk az ápolási rutinhoz. Ha ugyanis nem nyíratjuk rövidre az állat bundáját, rengeteg fésülésre lesz szüksége. Nagyon ügyelni kell arra, hogy egészen a szőrszálak tövétől fésüljük a bundát, különben a bőr közelében kócosodhat, filcesedhet a szőrzet. Emellett természetesen a szokásos fültisztításra és karomápolásra is szükség van.

Ideális környezet

A Coton de Tuléar egy viszonylag aktív kutya, mérsékelt mennyiségű mozgásigénnyel. A napi séták mellett a labdázás vagy egyéb, az állat elméjét is megmozgató játék nélkülözhetetlen. Egy unatkozó és boldogtalan Coton ugyanis könnyen destruktívvá válhat. Akkor érzi magát a legjobban, ha elegendő mozgást kap, gazdája sok figyelmet fordít rá, és rengeteg érdekes játék áll a rendelkezésére, amelyek lekötik a figyelmét. A fajta egyébként – ha igényei kielégülnek – remekül alkalmazkodik bármilyen környezethez, és kezdő gazdiknak is ideális választás.

Gyakori egészségügyi problémák

A Coton de Tuléar elszigeteltségének köszönhetően viszonylag mentes maradt a genetikai egészségügyi problémáktól. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincsenek ilyenek, de az esetek száma rendkívül alacsony százalékos arányban van (1-5%) Időnként szemproblémák és csípődiszplázia fordulhat elő.

coton de tuléar fajtaleírás öleb társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink