hirdetés

Pusinka, a “korcs”, amit Hruscsov adott és Kennedy imádott

Csupor Erik

2023. december 1 - Képek: Getty Images Hungary

Alig több mint egy hete (november 22-én) volt a 60. évfordulója az amerikai történelem egyik legsötétebb napjának, amikor John F. Kennedy, az USA 35. elnöke ellen merényletet követtek el Dallasban.

hirdetés

Azóta szinte könyvtárnyi irodalom született az elnök haláláról, elnökségéről és az akkori szovjet első titkárhoz, Nyikita Szergejevics Hruscsovhoz fűződő viszonyáról. Arról azonban igencsak kevesen tudnak, hogy JFK és felesége, Jacqueline Kennedy, óriási kutyarajongó volt, ráadásul a család egyik kedvencét éppen a nagy ellenfél, a szovjet Hruscsov ajándékozta nekik.

Kennedy-ék állatkertje a Fehér Házban.

Az elnökök átlagéletkorához mérten igencsak fiatal, sármos John Fitzgerald Kennedy-t 1960 novemberében választották meg az amerikai választópolgárok elnöknek, így a család a következő év elején költözött a White House-ba. A költözés korántsem volt könnyű, hiszen a „teljes Kennedy család” nem csak az elnöki párból és két gyermekéből állt, de a családhoz szorosam kötődő állatokból is. Az akkori „szállásmestereknek” helyet kellet találniuk Jacqueline és a gyerekek összesen 5 különleges lovának, 4 kutyájának (welsh terrier, németjuhász, cocker spániel, csehszlovák farkaskutya), a Tom nevű macskának, Robinnak, a kanárinak, két papagájnak, 2 hörcsögnek, de még a Zsazsa nevű nyúlnak is.

Mrs. John F. Kennedy és gyermekei lóháton

Feszültségek Kennedy és Hruscsov között

JFK már elnöksége elején sűrű világpolitikai konfliktusok közepébe csöppent, ne felejtsük el, a berlini fal még nem állt, a hidrogénbomba azonban megszületett, a feszültség pedig nőtt Amerika és az egykori Szovjetunió között. Alig 5 hónappal az új elnök beiktatása után, 1961 júniusában került sor Kennedy és a szovjet első titkár személyes találkozására Bécsben, amit egyik fél sem felejtett el. Habár a találkozó sikertelen volt, Hruscsov sikerként élte meg, az akkor még tapasztalatlan Kennedy nem sokkal később úgy nyilatkozott a New York Times riporterének, hogy „ez volt a legrosszabb dolog az életemben, ez a fickó megvadított engem”. Az igen feszült tárgyalásokat követő vacsora során, amikor mindkét fél kifutott a témákból, Kennedy és felesége a nem sokkal azelőtt űrbe juttatott (és sikeresen visszatért), Sztrelka nevű kutya után érdeklődött. Mivel a kutya szuka volt, természetesen arra is rákérdeztek, hogy voltak e már kölykei.

Váratlan ajándék

Habár részben a sikertelen tárgyalás következtében augusztusban a berlini fal felépült, ősszel egy Kennedynek címzett váratlan „ajándék” érkezett a Fehér Házba, egy kiskutya, aki Sztrelka kölyke volt és akinek a regisztrációs papírjain csak annyi szerepelt: neve Pusinka, fajtája: „korcs” (mongrel). A Kennedy könyvtában mind a mai napig megtalálható az a levél, amit az elnök írt a főtitkárnak és amiben köszönetet mond a kutyáért. A levélben az is szerepel, hogy Pusinka kedvenc helye az elnök dolgozószobája lett és hogy Jacqueline Kennedy különösen kedveli őt. Az elnök arról is biztosította a Hruscsovot, hogy a hosszú repülőút nem viselte meg különösebben a kölyköt, ami nem is csoda, hiszen a felmenői hosszabb utat is bejártak már – tette hozzá Kennedy.

A találgatás természetesen azóta is zajlik, hogy vajon ez az „ajándék” egy valós emberi gesztus volt-e Hruscsov részéről, vagy inkább egy fricska az amerikaiak számára, hiszen Sztrelka (és egy másik eb, Belka) voltak az első űrbe jutó és onnan sikeresen (élve) visszatérő élőlények, ami igen fontos fejlemény volt a két hatalom között dúló „űrversenyben”. Néhány kutató azt vallja, hogy talán ennek a váratlan ajándéknak is köszönhető Kennedy pár hónappal későbbi bejelentése, amikor először nyilatkozott arról, hogy az Egyesült Államok a hatvanas évek végéig embert fog eljuttatni a holdra.

Pusinka olyannyira beilleszkedett a Kennedy családba, hogy lányuk, Caroline babaházába is bejáratos volt, sőt, a „falka” másik tagjával, Charlie-val a welsh terrierrel is összeszűrte a levet, így kölykei is születtek.

Érdekes módon, az 1962-es kubai rakétaválságot követően Kennedy és Hruscsov viszonya is sokat javult, leveleket és kisebb-nagyobb ajándékokat küldtek egymásnak, egészen az elnök tragikus haláláig. 1964-ben, egy Brezsnyev által vezetett puccs következtében Hruscsov is kikerült a hatalomból és visszavonultan élt 1971-ben bekövetkező haláláig. Mint fia visszaemlékezéseiből kiderült, az egykori főtitkár a vélelmezettnél sokkal jobban becsülte Kennedyt és pozitívabban viszonyult hozzá, mint a mi a tárgyalások során látszott
Mivel a Fehér Ház közel 5500 levelet kapott, amelyben amerikai polgárok szerettek volna hozzájutni Pusinka 4 kölykének egyikéhez, közülük kettőt amerikai gyermekeknek ajándékozták el, kettő pedig a család barátaihoz került.

ajándék Csupor Erik Hruscsov Kennedy politikus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink