hirdetés

Igazi társ vagy csupán kiegészítő? – Így tekintett Audrey Hepburn a kutyáira

Molnár Enikő

2023. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

Az elválaszthatatlan kutya-gazda páros. Audrey Hepburn szeretete a kutyák iránt nem ismert határokat. Lehet, hogy ennek köszönhette, hogy kései éveiben is megőrizte fiatalos szépségét.

hirdetés

Audrey Hepburn Hollywood csillaga, a 20. század egyik legismertebb színésznője. Kétségtelenül tehetséges volt, de az Álom luxuskivitelben című film mellett fiatalos bája és kedvessége az, ami a legtöbb embernek a nevét hallva először eszébe jut. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ő volt az egyik első közszereplő, aki népszerűsítette a kutyákat, mint állandó társakat. Annyira beleillettek a megjelenésébe, hogy már-már állandó „kiegészítőivé” váltak. Legismertebb kiskutyája Mr. Famous (Mr. Híres) volt, de a színésznő életét végig kísérték az állatok.

Audrey Hepburn és Mr. Famous

Mr. Famous, a híres öleb

Aki látott már Hepburn fiatalkorából néhány képet, biztosan kiszúrta a Yorkshire terriert, aki gyakran szerepel vele a fotókon. Ez a kis társasági kutya Mr. Famous volt, kétségkívül a legismertebb Hapburn kutyái közül. A kiskedvenc, ahova csak tudta, elkísérte a színésznőt. Forgatásokon volt, sőt, az egyik filmben még szerepelt is.

A kutyáimat sétáltatom, hogy fitt maradjak. Beszélek a kutyáimhoz, ez épen tartja az elmém. Nem tudok elképzelni semmit, ami boldogabbá tenné az embert, mint összebújni, játszani, és egy meleg kiskutyával kezdeni a napot.

-idézet Melissa Hellstern, How to be lovely: The Audrey Hepburn Way of Life című életrajzi könyvéből

Ez az idézet is jól mutatja, hogy Mr. Famous nem azért tartott mindig Hepburnnel, mert a színésznő kiegészítőként tekintett rá, hanem azért, mert annyira szerette kedvencét, hogy mindenhová magával vitte, már-már a részévé vált. Sajnos ennek meglett a hátulütője, mert a kis Yorkshire terrier autóbaleset következtében vesztette el az életét. Mel Ferrer, Hepburn akkori férje ezért megajándékozta a színésznőt egy másik kutyával, hogy enyhítse a kiskedvenc hiányát. A következő társ szintén egy Yorkshire terrier volt, Assam of Assam névre hallgatott.

Nagyobb testű kutyák Hepburn életében

Hepburn a Sabrina forgatásán, két uszkárral.

Hepburnt nemcsak kiskutyákkal láthattuk élete során. Ismert kép róla, amikor két uszkárral fotózkodik a Sabrina című film forgatásán. Feltehetően a legnagyobb kutyája egy boxer volt. Bár szokatlan egy ekkora kutya Audrey kezében, főleg, hogy a társasági kutyák álltak hozzá a legközelebb, láthatóan élvezte az együtt töltött időt.

Hepburn önfeledten játszik egy boxerrel, aki valószínűleg az ő kutyája volt.

A színésznőként aktív éveiben még nem lehetett minden részletet tudni egy ismert ember életéről, és tekintve, hogy inkább introvertált személyiség volt, még kevésbé osztotta meg a privát életét a kíváncsi világgal. Ezért nem tudni, hogy pontosan hány kutyája volt, csak azt, hogy mérhetetlen szeretettel fordult hozzájuk. Nem meglepő, hogy az állatok ügyeit is a szívén viselte, köztudottan humanitárius volt, színésznői karrierje után pedig az UNICEF nagyköveteként tevékenykedett.

Hepburn és a Jack Russel terrierek

Bárhogy is nézzük, Hepburn megjelenéséhez jobban illettek a kistestű kutyák. Élete során nem csak Yorkshire terriereket tartott, hanem Jack Russel terrierei is voltak, név szerint Missy, Tuppy, Penny, Piceri, és Jackie. Bár nem a küllem miatt tartotta őket, valahogy mégis sikerült az akkori prioritásaihoz kutyafajtát választania. Egy Yorkshire terrier, mint például Mr. Famous jól illik a színésznői, Hollywood-i esztétikához, míg egy Jack Russel terrier beleillik a segítői világ küllemébe.

Egy nő szépsége nem a ruhákban, amiket hord, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik.

– Audrey Hepburn

Hepburn szeretete pedig láthatóan végtelen volt a környezete felé, beleértve a kutyákat is, akik fontos részei voltak az életének.

Audrey Hepburn boxer jack russell terrier uszkár yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!