hirdetés

A 6 legbarátságosabb kutyafajta: imádnak mindenkit, akivel csak találkoznak

Hangai Lilla

2022. december 30 - Képek: Getty Images Hungary

Minden kutya szereti a családját, de nem minden eb közeledik szívesen, farokcsóválva és égnek meredő fülekkel, ha idegenekről van szó. Nemcsak teljesen ismeretlenekre gondolunk, hanem a szomszéd nénire, a messze élő rokonokra vagy a kollégákra is. Ha fontos számodra, hogy kedvenced mindenkivel megtalálja a közös hangot és bátran elindulhass vele bárhová anélkül, hogy aggódnod kellene azért, hogy ez nagyon megterhelő számára, szemezgess az alábbi fajták közül.

hirdetés

Bár nincs kőbe vésett szabály azzal kapcsolatban, hogy mely fajták válnak minden esetben szívélyessé, azt azért elmondhatjuk, hogy a lentebb felsorolt kutyusoknál nagyobb erre a valószínűség. Azonban jó, ha észben tartod, hogy a korai és kellő mennyiségű szocializáció és a személyiség is nagyon sokat nyomhat a latban. És akkor sincs semmi baj, ha kedvenced mindennél többre értékeli a te társaságodat és félénkebb, ha ismeretlenekkel kell találkoznia. Egy kutya társasága így is, úgy is ajándék.

1. Labrador retriever

Magyarország és az American Kennel Club felmérése alapján az USA kedvenc fajtája is évek óta töretlenül a labrador. Barátságos, nyitott, aktív és játékos személyiségével azonnal az ujja köré csavar bárkit és még csak erőlködnie sem kell.

Családok számára is kitűnő választás lehet. Türelmesek a gyerekekkel és nagyon könnyen teremtenek kapcsolatot más kutyákkal is. Meglepően magas energiaszintjüknek és intelligenciájuknak köszönhetően könnyen taníthatók, és nagyon szívesen részt vesznek olyan programokban is, mint a kempingezés vagy a kirándulás.

2. Boston terrier

Kompakt méretben hatalmas személyiség. Ha egy ilyen kutyával hoz össze a sors, lehetetlen lesz nem megismerkedned vele. Vidám, barátságos, társaságkedvelő személyiségüknek köszönhetően azonnal a középpontba kerülnek, és ez ellen senkinek sem lesz kifogása.

És ha ez még nem lenne elég, gyerekekkel is nagyon jól kijönnek, türelmesen viselkednek velük, ami sok kistestű kutyáról nem feltétlenül mondható el. Bár sok testmozgásra van szükségük, napközben nagyon jól elvannak a lakásban is, ha délután és a hétvégéken azért megkapják a kis gézengúzok a nekik járó aktivitást.

3. Beagle

Az Egyesült Királyságban a nyomkövetők vadászpartnereként tenyésztették a beagle-t, napjainkban azonban inkább már családi kedvenc. Hűséges barát, de fantasztikus játszótárs is a gyerekek mellé. Persze csak addig, míg az udvar bekerített, ami így megakadályozza a csalhatatlan szimatát abban, hogy testét azonnal a préda után hajszolja.

A sok mozgás pedig garancia arra, hogy este a kanapén bújjon össze a családdal nyugalomban és békességben. Ezt hívjuk mi egyszerűen idillnek.

4. Vizsla

Magyarország büszkesége és ékessége nemcsak csodás külsejéről, hanem fantasztikus természetéről is híres. Ragaszkodó és gyengéd sportkutya, akivel a tévénézős, összebújós esték és a nagy kirándulások is ugyanolyan élvezetesek. Híres gazdájához fűződő nagyon erős kötelékéről; nagyon szívesen van jelen a családi életben és imádja, ha embertársait elégedettnek látja.

Ám azt nagyon fontos szem előtt tartani, hogy rengeteg fizikális és mentális stimulációra van szüksége, így csak aktív életvitelt élő gazdijelölteknek ajánljuk.

5. Mopsz

A huncut mopszot a kínai császárok társkutyájaként tenyésztették ki. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy manapság az egyik legnépszerűbb és legismertebb kedvencként tartják számon. Ezeket a puha bundájú ebeket gyakran úgy jellemzik, mint a boston terriereket: kis kutyák nagy személyiséggel.

A mopszok rendkívül társaságkedvelők, szeretnek a családtagjaikkal lenni, és mindig készen állnak néhány új barát megismerésére.

6. Golden retriever

Ha a szótárat felütnénk a barátságos kifejezés mellett, biztosan a golden retriever képét találnánk ott. Hűséges és mindig jókedvű társra lelhetünk a személyében, akinek az jelenti a legnagyobb boldogságot, ha a gazdi nyugodt és elégedett. Könnyen kiképezhető, intelligens fajta.

Kifejezetten aktív ebekről van szó, így a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, ha fent akarjuk tartani kicsattanó jókedvüket és lelkesedésüket.

Te milyen fajtákkal egészítenéd ki a listát? Esetleg volt-e olyan tapasztalatod, hogy egy kevésbé ismerkedős fajta cáfolta meg a róla kialakult képet?

barátságos kutya barátságos kutyafajták beagle boston terrier golden retiriever kedves kutya labrador retriever magyar fajták magyar vizsla mopsz sportkutya társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!