hirdetés

Ez az 5 csodaszép karácsonyi növény mérgező a kutyára

Szénási Szimonetta

2023. december 25 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

A karácsonyi dekorációk mellett vannak jellegzetes ünnepi növények is, amikkel szívesen tesszük hangulatossá otthonunkat. Ám ezek közül több mérgező a kutyákra nézve. Nézzük, melyektől kell távol tartanod kedvencedet!

hirdetés

Ha azt mondjuk, karácsony, a szépen feldíszített fa és a csillogó üveggömbök mellett egészen biztosan eszetekbe jut a vöröslő Mikulásvirág vagy a halvány áttetszőségében varázslatos fagyöngy, ami a hiedelem szerint még örök szerelmet is hoz az alatta csókot váltóknak. De sajnos négylábúd számára már nem ilyen kellemes ajándékkal kecsegtet, ahogy számos más mérgező ünnepi növény sem.

Mely növények tartoznak ide?

1.) Mikulásvirág

A már említett Mikulásvirág, amelynek nedve irritáló hatású és rosszullétet, hányást, hasmenést okozhat.

2.) Magyal

A magyalt szintén jobb távol tartani kedvencedtől, hiszen a növény valamennyi része mérgező. Szerencsére a tapasztalatok szerint a Mikulásvirághoz hasonlóan nem okoz életveszélyes állapotot, de mint tudod: minden mérgezés esetében nagyon fontos tényező a kutya mérete, fajtája, kora, egészségi állapota és egyéni érzékenysége!

Emellett a magyalbokor tüskéi is megsérthetik az állatot így emiatt sem tanácsos hagyni, hogy kedvenced közelebbről ismerkedjen vele.

3.) Fagyöngy

Az említett fagyönggyel is vigyázni kell, bár szintén nem jellemző, hogy komoly tüneteket idézne elő. Ám megesik, hogy fokozott nyálzás, hasfájás, hányás, hasmenés, néha remegés, gyengeség, ritkán roham követi a bogyók vagy a növény más részeinek elfogyasztását.

4.) Borostyán

A borostyán is mérgező növény, elfogyasztva hasi panaszokat, a bőrrel érintkezve pedig irritációt, allergiás tüneteket válthat ki.

Azzal is tisztában kell lenned, hogy a felsorolt növények közül a fagyöngy és a borostyán erősen, a magyal enyhén mérgező, míg a Mikulásvirág gyomorbántalmakat okoz az emberek esetében is! A fenyőfélék között is vannak mérgezőek, amelyekkel vigyázni kell.

A potpourri, azaz a szárított, gyakran illatosított növényekből és virágokból készült légfrissítő is okozhat panaszokat. Ezek intenzitása attól függ, miből készült a keverék. Mivel sok esetben mesterséges illatanyagot, színezéket is adnak hozzá, így az mindenképpen káros az állatra. Jellemzően hasi gondok, hányás és hasmenés követi az elfogyasztását. Ezen felül a benne levő keményebb darabok – toboztöredék, fakéreg, stb. – megakadhatnak a kutya torkán.

5.) Ó, zöld fenyő

A karácsonyfa sem veszélytelen, mégpedig a tűlevelekben található illóolaj miatt, ami szintén a már felsorolt problémákat válthatja ki. Emellett a kis szúrós tüskék lenyelése bizony fájdalommal és sérüléssel is járhat.

Nagyon fontos, hogy ha csak felmerült a mérgezés gyanúja, ne késlekedj, és azonnal vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal! Inkább menjetek feleslegesen, mintsem komoly baja legyen kedvencednek, esetleg életét veszítse. Arról, hogy a növényeken kívül milyen mérgező dolgoktól kell még távol tartanod otthonodban a kutyát, ebben a cikkünkben írtunk. Hosszú lista, amelynek minden tételét ismerned kell!

karácsony mérgezés mérgező növények ünnep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink