hirdetés

Szöges virslikre figyelmeztetnek Kazincbarcikán

Gerhát Petra

2024. május 7 - Képek: Getty Images Hungary

Szöges virslik kerültek ki az elmúlt napokban több alkalommal Kazincbarcikán. A helyi kutyatulajdonosok nagy erőkkel keresik a feltételezett elkövetőt. 

hirdetés

A Borsod vármegyei város kutyás közössége az interneten igyekszik felhívni az ebtulajdonosok figyelmét: valaki szöges virsliket helyezett el több ízben is a kazincbarcikai utcákon és a Népkertben.

Ezért veszélyes a szöges virsli

A szöges virsliket az ebek könnyen valódi élelemnek nézik, ám ha lenyelik, az éles fémtárgyak a szájüregben, a nyelőcsőben, a gyomorban és a belekben is kárt tehetnek. Akár a kutya halálával is végződhet egy séta, ha feleszik egyet is belőlük az eb, ezért az állatorvosok szerint ilyenkor csak az azonnali műtét segíthet.

A szögekkel és csavarokkal tűzdelt csalétkek kihelyezése sajnos nem új keletű gyakorlat, évről évre rendszeresen előfordul országszerte, hogy valaki így állna bosszút a kutyatartókon. Azt azonban kevesen tudják, hogy már maga a csalétek kihelyezése is bűncselekmény, akkor is, ha egyetlen kutya sem eszik belőle. Az ilyen eseteket a rendőrségen azonnal jelenteni kell, a hatóságok pedig megteszik a szükséges lépéseket az állatkínzók előkerítésére. Az érvényben lévő Btk. szerint ugyanis már a szándék is állatkínzásnak számít.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A fővárosban is rendszeresen szórnak szét mérgező ételeket

Idén tavasszal már több budapesti kerületben, Pest vármegyei településen, illetve Miskolcon is találtak több ízben a veszélyes eledelekből. Ezeken a helyszíneken nemcsak a szögekkel vagy csavarokkal, hanem apróra tört üvegek szilánkjaival megszórt apró virslikarikákat, és más, de első látásra nem veszélyesnek tűnő, ám életveszélyes falatkákat gyűjtöttek be a kutyatulajdonosok. Volt köztük olyan is, amit egyéb mérgekkel, patkányirtó szerekkel, fagyálló folyadékkal itattak át, és a parkokban, kutyafuttatók környékén, sétaútvonalakon helyeztek el.

Az eldobott ételdarabok minden esetben magukban hordozzák a veszélyét annak, hogy mérget tartalmazhatnak.

Mi sem győzzük hangsúlyozni, és ebben az esetben nyilvánvalóan látható, hogy a felelős sétáltatás és a kutya megfelelő szocializációja életet is menthet. Kutyasétáltatás közben fokozottan figyeljünk arra, hogy kutyánk ne egyen fel semmit a földről menet közben sem. Sétáltassunk pórázon – már csak azért is, mert ez jogszabályi kötelességünk ebtartóként –, akár szájkosárban mindaddig, amíg biztonságos körülmények között el nem engedhetjük kedvencünket.

Minderről IDE kattintva tudhatsz meg többet.

állatkínzás kazincbarcika méreg póráz szöges virsli

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!